Chorwacja: Wymarzony odpoczynek pełny nieoczywistych miejsc i aktywności
Chorwację można poznawać na wiele sposobów – żeglować między wyspami rozsianymi po Adriatyku, odkrywać uroki średniowiecznych miasteczek, wędrować wśród szczytów i jezior Gór Dynarskich. Najlepszy moment na zaplanowanie wyjazdu do Chorwacji jest właśnie teraz.
Choć to stosunkowo niewielki kraj, o powierzchni prawie sześć razy mniejszej od Polski, daje ogrom możliwości spędzenia wolnego czasu. Do Chorwacji można wracać co roku, doświadczając wciąż nowych przeżyć.
Zwiedzanie we własnym rytmie
Wiosna w Chorwacji rozkwita niezliczonymi kolorami. Dni stają się coraz bardziej słoneczne, by w maju dać gwarancję idealnej temperatury na zwiedzanie. Z łatwością można znaleźć wolny stolik w restauracji z pięknym widokiem, nawet we wpisanym na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO Dubrowniku, zwanym perłą Adriatyku. Wiosna to idealny moment, by uważnie i bez pośpiechu poznawać najwspanialsze zabytki Chorwacji, takie jak pałac Dioklecjana w Splicie czy rzymski amfiteatr w Puli. Do życia budzą się ulice Zagrzebia, wypełniają się kawiarniane ogródki. Warto wybrać się wtedy na zwiedzanie muzeów stolicy – zaskakującego Muzeum Zerwanych Związków lub Muzeum Sztuki Współczesnej – miejsca z tradycjami, które w 2009 r. zyskało nową siedzibę, stając się największym i najnowocześniejszym muzeum w kraju.
Z nurtem przygody
Wiosna to też doskonały moment, by zachwycić się przyrodą. Choć wyższe partie Gór Dynarskich wciąż może pokrywać śnieg, to w dolinach i na wybrzeżu już buzuje zieleń. Warto wybrać się wtedy na wędrówkę lub wycieczkę rowerową, na przykład po pełnej winnic Istrii. Wspaniałym pomysłem jest także zwiedzanie na rowerach chorwackich wysp (jednoślady bez problemu można zabrać na pokłady promów). Miłośnicy adrenaliny niech zdecydują się natomiast na wiosenny rafting. Spływy kajakowe i pontonowe mają różne poziomy trudności, a trasy zachwycają głębokimi kanionami i wodospadami.
Letnia beztroska
Nadchodzi lato, gwarne i gorące, wibrujące energią ciepłych nocy. Chorwacja jest jednym z najbardziej słonecznych miejsc w Europie, nie trzeba się zatem martwić, że pogoda pokrzyżuje wakacyjne plany. Lato to przede wszystkim czas plażowania i kąpieli w ciepłych wodach Adriatyku, którego średnia temperatura wody w lipcu wynosi ok. 25 stopni. Spektakularne chorwackie plaże w wakacje wypełniają się po brzegi, ale wciąż na wybrzeżu można jednak znaleźć miejsca spokojne, otoczone dziką przyrodą (na przykład na wyspach Korčula i Lastovo).
Wiele osób wakacje w Chorwacji postanawia spędzić na kempingach, których do wyboru jest tu ponad pół tysiąca. Można przyjechać z własnym namiotem, wynająć luksusowy bungalow z własnym basenem lub mobilny domek. Kempingi kochają zwłaszcza rodziny z dziećmi, które z radością korzystają z animacji, parków wodnych i wielu innych atrakcji. Ale w Chorwacji nie brakuje też miejsc kameralnych, gdzie namiot rozbić można wśród drzewek oliwnych lub z widokiem na winnicę.
Gdy wieje w dobrą stronę
Latem do Chorwacji ściągają też żeglarze z całej Europy. Wody Adriatyku są przejrzyste i spokojne, ale o nudzie nie ma mowy. Na odkrycie czeka bowiem ponad 1200 wysp i wysepek! Wielu żeglarzy twierdzi jednak, że to początek jesieni jest idealną porą na żeglowanie po Morzu Adriatyckim. Woda wciąż jest ciepła, dni przyjemne, ale już nieupalne. Jesienne wiatry są bardziej stałe i przewidywalne. Można się skupić na tym, co najważniejsze, czyli radości, jaką daje obcowanie z wiatrem i wodą.
Przyroda nieoczywista
Doświadczenie Chorwacji jesienią pozwoli poczuć ten kraj, bliżej poznać jego mieszkańców, przyjrzeć się ich codziennemu życiu i rytuałom. Miasta znów zaczynają żyć wolniejszym rytmem, zmienia się także przyroda. To dobry moment, by wyruszyć na poznanie parków narodowych, których w Chorwacji jest osiem – od słynnych Jezior Plitwickich przez pełen jezior i skał wapiennych Park Narodowy Krka po słynącą z niesamowitych jaskiń Paklenicę. W Chorwacji istnieje także 12 parków krajobrazowych – aż 10 proc. powierzchni tego kraju to tereny chronione. Niezwykłym miejscem, a wciąż mniej znanym, jest Geopark UNESCO Papuk w regionie Slawonii. Ten górzysty, porośnięty lasami bukowymi obszar jest najbardziej cenną pod kątem geologicznym częścią kraju.
Jak smakuje Chorwacja?
Regionalne sery, grillowane ryby i owoce morza – wyborną kuchnią można się raczyć w Chorwacji o każdej porze roku. Tradycyjne dania zmieniają się wraz z regionami – od pożywnego gulaszu pasterskiego čobanac przyrządzanego w kotle w centralnej Chorwacji po popularny na wybrzeżu drożdżowy placek komiška pogača – wypełniony warzywami, kaparami i sardelami. Produkty zmieniają się sezonowo, a kuchnia jesienna jest tu wyjątkowo obfita. W różnych miejscach kraju organizowane są festiwale kulinarne: trufli, kasztanów, grzybów i dyni. Choć jesienny wyjazd do Chorwacji nie powinien odbyć się również bez odwiedzin w winnicy i skosztowania chorwackiego wina. Jesień to przecież czas winobrania i festiwali związanych z winem. Z kieliszkiem lokalnego trunku w dłoni można pomyśleć o kolejnej podróży i miejscach w Chorwacji, które wciąż czekają na odkrycie.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.