Znaleziono 0 artykułów
11.04.2025

Największe mity żywieniowe, które nie mają potwierdzenia w faktach

11.04.2025
Fot. Noel Hendrickson/Getty Images

Stawianie na małe, ale częste posiłki czy rezygnacja z węglowodanów to zaledwie dwa przykłady przekonań dotyczących odżywiania, które są w ostatnich latach niesamowicie popularne. Zdrowe odżywianie jest zwykle prostsze, niż nam się wydaje. Obalamy najczęściej powtarzane mity żywieniowe, które tak naprawdę nie mają potwierdzenia w faktach.  

Mit 1: Ostatni posiłek należy zjeść przed godziną 18, bo jedzenie wieczorem jest niezdrowe i sprawia, że tyjemy

Spotkałaś się z mitem mówiącym o tym, że jedzenie późnym wieczorem sprawia, że bardziej grozi nam tycie? Niekoniecznie musi tak być. Wyniki badań wskazują, że decydującym czynnikiem jest tu liczba spożywanych kalorii, a nie pory posiłków. Istnieją jednak pewne dowody na to, że jedzenie lub podjadanie późnym wieczorem może wiązać się z większym prawdopodobieństwem wyboru niezdrowych pokarmów

Mit 2: Wszystkie produkty o niskiej zawartości tłuszczu są zdrowsze

Etykieta głosząca „o niskiej zawartości tłuszczu” absolutnie nie oznacza, że dane jedzenie jest korzystne dla zdrowia. Badania wykazały, że wiele produktów niskotłuszczowych zawiera więcej cukru lub sztucznych dodatków w porównaniu z tymi o normalnej zawartości tłuszczu. Produkty „light” często mają w składzie substancje słodzące wykorzystywane do poprawy ich smaku (wystarczy przyjrzeć się jogurtowi greckiemu).

Warto zwrócić uwagę na to, jakiego rodzaju tłuszcze zawiera dany pokarm, a także na to, jaka jest jego ogólna jakość. Powinien on mieć jak największą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zasada jest taka, że im mniej składników ma określony produkt, tym mniej jest przetworzony, a co za tym idzie – zdrowszy. 

Mit 3: Węglowodany są niezdrowe 

Rezygnacja z węglowodanów to jeden z najstarszych trików żywieniowych, jednak niekoniecznie jest to zdrowe rozwiązanie. Jak wyjaśnia Niemieckie Towarzystwo ds. Żywienia, nie wszystkie węglowodany są sobie równe. Węglowodany złożone – jak te znajdujące się w pokarmach bogatych w składniki odżywcze, na przykład w produktach pełnoziarnistych oraz owocach i warzywach – sprawiają, że dłużej czujemy sytość. Zapobiegają również pojawianiu się zachcianek, a także wzmacniają florę jelitową. 

Mit 4: Dieta wegańska prowadzi do niedoborów pokarmowych 

Kolejnym mitem jest przekonanie, że jeśli przestrzegasz diety wegańskiej, prędzej czy później zaczniesz cierpieć na niedobory pokarmowe. W rzeczywistości zbilansowana dieta wegańska może zapewnić nam wszystkie niezbędne składniki odżywcze, takie jak białko pochodzenia roślinnego. Istotne jest tu włączanie do diety różnych zdrowych pokarmów. Witamina B12 występuje głównie w produktach odzwierzęcych, a kwasy omega-3 w tłustych rybach, dlatego ważne jest, by te składniki trafiały do naszego jadłospisu w formie odpowiednich dla wegan alternatyw, oraz, jeśli to konieczne, by rozważyć stosowanie suplementów. Siemię lniane, nasiona chia oraz orzechy włoskie to źródła roślinne kwasu tłuszczowego ALA zaliczającego się do grupy kwasów omega-3. Olej z alg może z kolei pełnić funkcję zamiennika dla oleju rybiego.

Mit 5: Białko powinno się jeść zaraz po treningu 

Choć zaopatrzenie organizmu w białko po treningu może wspomagać regenerację mięśni, nie trzeba koniecznie spożywać go natychmiast po wyjściu z siłowni. Uważa się, że nasz organizm jest szczególnie podatny na działanie białka i innych składników odżywczych w oknie czasowym wynoszącym od 30 minut do 2 godzin po treningu. Jednak opublikowane niedawno badania wykazały wielokrotnie, że to „okno anaboliczne” jest bardziej rozległe i elastyczne, niż z początku myślano. Wyniki badań przedstawionych w „Journal of the International Society of Sports Nutrition” wskazują, że spożywanie białka zaraz po treningu nie jest konieczne, o ile nasz organizm dostaje wystarczającą jego ilość w ciągu całego dnia. Istnieje jeden wyjątek od tej reguły: Jeśli trenujesz kilka razy dziennie, dobrym pomysłem może być uzupełnianie rezerw białkowych zaraz po treningu, by wspomóc regenerację. 

Mit 6: Gluten jest niezdrowy 

W ostatnich latach gluten ma złą prasę. Białko to, które znajduje się w takich zbożach, jak pszenica, jęczmień i żyto, jest kojarzone z reakcjami zapalnymi w organizmie. Jednak wyniki badań naukowych wskazują, że gluten może powodować stany zapalne tylko u osób cierpiących na celiakię, alergię na pszenicę, lub określone nietolerancje pokarmowe. Dobra wiadomość jest więc taka, że dla większości ludzi unikanie glutenu nie będzie wiązało się z realnymi korzyściami. Poza tym dieta bezglutenowa jest niekoniecznie zdrowsza, ponieważ produkty niezawierające glutenu często mają w składzie więcej cukru, tłuszczu i soli niż konwencjonalne produkty po to, by imitować konsystencję i smak pokarmów zawierających gluten. 

Mit 7: Diety detoksykacyjne oczyszczają organizm 

Diety sokowe i posty często obiecują detoksykację organizmu, wsparcie dla funkcjonowania narządów wewnętrznych oraz ogólne polepszenie stanu zdrowia i samopoczucia. Jednak nasz organizm jest w stanie sam się oczyszczać, dzięki działaniu wątroby, nerek i innych organów. Według wyników różnych badań jest bardzo niewiele dowodów, które mogłyby sugerować, że diety detoksykacyjne pomagają organizmowi w eliminacji toksyn. 

Artykuł ukazał się oryginalnie na Vogue.de

Maria Brentzen
  1. Uroda
  2. Zdrowie
  3. Największe mity żywieniowe, które nie mają potwierdzenia w faktach
Proszę czekać..
Zamknij