Daktyle są uważane za zdrową alternatywę dla cukru lub pożywną przekąskę. Mają słodki smak, przypominający nieco karmel i miód, a do tego są pełne składników odżywczych. Zapytaliśmy o to ekspertkę ds. żywienia, Dagmar von Cramm, posiadaczkę biblioteczki z autorskimi sposobami na prawidłowe odżywianie oraz autorkę książki „Moja zielona dieta”.
Daktyle są owocami palmy daktylowej i stanowią zdrową alternatywę dla cukru w krajach Afryki Północnej i krajach arabskich dłużej niż w Europie. Ich kształt można opisać jako wydłużony i owalny. Mają również większy środek i zawierają więcej miąższu niż na przykład borówki czy maliny. Kolor może się różnić w zależności od odmiany, ale zawsze oscyluje między jasnym a ciemnobrązowym. Ten suszony owoc ma posmak karmelu, miodu i brązowego cukru, co czyni go idealną przekąską między posiłkami.
Daktyle i ich odmiany
Daktyle występują w ogromnej liczbie różnych odmian, dokładnie ok. 400, z których większość pochodzi z Bliskiego Wschodu, a najbardziej znane odmiany to daktyl Medjool lub Deglet Nour, czyli „daktyl światła”. Odmiany różnią się nie tylko wyglądem, lecz także smakiem, przy czym niektóre z nich są znacznie słodsze, a czasem nawet bogatsze w składniki odżywcze niż inne. Daktyle są zazwyczaj w środku kleiste i mają kremową konsystencję, przez co mogą się czasem przyklejać do zębów. Pod względem konsystencji przypominają suszone figi lub śliwki.
Czy daktyle są naprawdę zdrowe i stanowią dobry zamiennik cukru?
Daktyle nie wydają się być tak zdrowe, jak początkowo sądzono. Jednak pomimo tego, że owoce te mają wyższą zawartość węglowodanów i kalorii oraz zawierają więcej fruktozy i glukozy niż inne, mają wiele pozytywnych właściwości. Dagmar von Cramm tłumaczy na przykład, że: „daktyle, podobnie jak wszystkie suszone owoce, zawierają mnóstwo minerałów i błonnika. Zawierają jednak również dużo naturalnego cukru”. Dlatego nie zaleca spożywania ich w takich samych ilościach, jak na przykład świeżych jagód czy owoców cytrusowych.
Co warto wiedzieć o daktylach?
- Daktyle zawierają dużo błonnika.
- Daktyle są bogate w przeciwutleniacze (polifenole, garbniki, flawonoidy, karotenoidy) i zawierają aminokwasy, takie jak tryptofan, który organizm metabolizuje, przekształcając w melatoninę.
- Cenne mikroelementy zawarte w daktylach to wapń, żelazo, magnez, witamina A, witamina B1 i witamina B2, potas, fosfor, sód, cynk, mangan.
- Daktyle mają bardzo niską zawartość tłuszczu.
- Daktyle dostarczają organizmowi miedzi, fluoru i selenu, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania nerwów i zdrowego wzrostu komórek.
Zalety daktyli:
– Myślę, że daktyle świetnie sprawdzają się jako pełnowartościowy zamiennik cukru, ponieważ w przeciwieństwie do niego zawierają wiele korzystnych dla organizmu substancji. A ponieważ mają bardzo niską zawartość kwasów, nawet ich niewielka ilość zaspokaja potrzebę na coś słodkiego – mówi ekspertka. Oprócz tego, że daktyle są zdrowym zamiennikiem cukru, wyróżniają się również innymi właściwościami:
- są bogate w składniki odżywcze i witaminy,
- zawarty w nich błonnik sprawia, że fruktoza wolniej podnosi poziom cukru we krwi, zapobiegając w ten sposób cukrzycy,
- mogą mieć pozytywny wpływ na organizm w przypadku dolegliwości jelitowych, gorączki, zapalenia oskrzeli, gojenia się ran. Mają także działanie antybakteryjne i antyseptyczne.
Świeże i suszone daktyle
Rozróżniamy daktyle świeże i suszone. Owoce paczkowane, które znamy z supermarketów, są w rzeczywistości zawsze suszone. Mają one większą zawartość cukru przypadającą na gram owocu ze względu na brak wody. Świeże daktyle mają też wyższą zawartość witamin.
Czy daktyle są dobre na odchudzanie?
Daktyle mogą pomóc stopniowo odzwyczaić organizm od apetytu na cukier spożywczy, a tym samym przyczynić się do zdrowszej diety. Stanowią również idealną przekąskę między posiłkami, pozwalając zaspokoić głód, zaś wysoka zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas. Dagmar von Cramm zauważa również: – Jeśli będziesz jeść ich za dużo, możesz zaobserwować wzrost wagi. A jedząc daktyle i zapominając o piciu dużej ilości płynów, ryzykujesz wystąpieniem zaparć, jednak tak dzieje się w przypadku wszystkich suszonych owoców. Przy wystarczającym nawodnieniu daktyle wspomagają trawienie i funkcjonowanie organizmu. Jeśli natomiast nie tolerujesz fruktozy, wówczas mogą pojawić się wzdęcia.
Trzy proste przepisy z wykorzystaniem daktyli
Daktyle mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele różnych sposobów: jako naturalny zamiennik cukru w postaci syropu do pieczenia, do kawy lub jako dodatek do sosów. Jeśli daktyle są dla ciebie zbyt twarde, możesz namoczyć je w niewielkiej ilości wody, a następnie rozgnieść. Do miażdżenia daktyli najlepiej używać szerokiego noża lub widelca. Owoce można również wykorzystać jako purée do ciasta lub domowego chleba.
Daktyle z masłem orzechowym
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego między posiłkami i szukasz zdrowszej alternatywy, możesz przygotować daktyle z masłem orzechowym. Przekrój owoce wzdłuż, usuń pestkę i dodaj odrobinę masła za pomocą łyżeczki. Na koniec posyp szczyptą soli morskiej – smacznego!
Dip z daktyli i pora
Jako pasta do smarowania, dodatek do warzyw lub cokolwiek innego: dip z daktyli i pora to idealne połączenie pikantności i słodyczy. Posiekaj lub zetrzyj na purée daktyle bez pestek i drobno posiekaj pora. Następnie zmieszaj z serkiem śmietankowym i dopraw solą, pieprzem i odrobiną kurkumy lub curry.
Daktyle jako składnik smoothie
Daktyle są również doskonałym dodatkiem do smoothie. Aby uzyskać zrównoważony efekt, najlepiej połączyć suszone owoce z mniej słodkimi składnikami, takimi jak jagody, szpinak lub jarmuż. Dodaj odrobinę wody, zmiksuj i gotowe!
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.