O tym, jak olbrzymią rolę odgrywa dieta w endometriozie, nie trzeba nikogo przekonywać. Niektóre produkty nasilają objawy choroby, więc lepiej ich unikać, inne z kolei pomagają je łagodzić. Co należy jeść, aby zmniejszyć dolegliwości bólowe?
Trudno jest pogodzić endometriozę z odpowiednią, zbilansowaną dietą w tych fazach cyklu hormonalnego, w których objawy choroby przejmują kontrolę nad naszym ciałem. Endometrioza – choroba skomplikowana i przez długi czas ignorowana – dotyka jedną na dziesięć miesiączkujących osób, powodując przewlekły, wyczerpujący ból, czasami do tego stopnia, że nie są one w stanie wykonywać codziennych obowiązków nawet przez kilka dni. Chociaż objawy endometriozy są różnorodne i odmienne dla każdej kobiety, dwa z nich występują zawsze i we wszystkich przypadkach: skurcze i problemy trawienne. Dlatego tak ważne jest, aby w tych kryzysowych okresach odpowiednio modyfikować swoją dietę, ponieważ niektóre pokarmy nasilają objawy endometriozy, a niektóre przeciwnie – mają wyjątkowe właściwości lecznicze.
Co jeść i pić przy endometriozie? Produkty zalecane dla osób cierpiących na skurcze
Podczas gdy niektóre kobiety doświadczają skurczów tylko w trakcie miesiączki lub kilka dni przed nią, to inne mogą mieć bardzo silne ataki w nieoczekiwanych momentach cyklu. W moim przypadku zauważyłam na przykład, że ataki były silniejsze od 48 do 72 godzin przed owulacją. Poza tym, że mam okropne skurcze, moje podbrzusze jest spuchnięte, napięte, twarde jak skała i bolesne. Moje ciało wysyła mi sprzeczne sygnały: z jednej strony mam ogromną ochotę na słodycze lub słone fast foody, a z drugiej wiem, że to produkty, których zaleca się nie jeść przy endometriozie i nie zostanie mi to wybaczone, a moje podbrzusze, i tak już poddane licznym wahaniom hormonalnym, stanie się jeszcze bardziej opuchnięte i bardziej bolesne.
Po zakończeniu tej fazy objawy znikają, tak jak się pojawiły, ale pojawiają się ponownie 14 dni później w postaci dyskomfortu związanego z zespołem napięcia przedmiesiączkowego, gdy zbliża się menstruacja (przez cały czas jej trwania). Podczas gdy hormon luteinizujący wydaje się częściowo odpowiedzialny za ból owulacyjny, bolesne miesiączki można wyjaśnić nadmierną produkcją prostaglandyn, substancji, które powodują skurcze macicy i ułatwiają złuszczanie błony śluzowej. Podczas tych okresów przewlekłego bólu musiałam nauczyć się jeść ze szczególną starannością, a oto pokarmy, które wybieram.
Dieta w endometriozie. Dzięki tym produktom poczujesz się lepiej
Jedzenie bogate w kwasy tłuszczowe omega-3
To właśnie one zmniejszają ilość produkowanych prostaglandyn. Dr Johannes Bitzer (emerytowany profesor ginekologii i położnictwa w Szpitalu Uniwersyteckim w Bazylei) wypowiada się jasno na ten temat: „Im wyższy jest poziom prostaglandyn, tym silniejsze są skurcze i tym bardziej intensywny jest ból”. Produkty zalecane to więc: orzechy włoskie, siemię lniane, zielone warzywa liściaste, takie jak rzeżucha czy roszponka, oraz tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, tuńczyk, makrela czy sardynki. Gdy pokarmy te są spożywane w wystarczających ilościach, to zakres ich dobroczynnego działania staje się znaczący.
Produkty zawierające magnez
Magnez jest minerałem absolutnie niezbędnym. Ma on ogromny wpływ na regenerację fizyczną organizmu oraz jest wsparciem dla zachowania wysokiej witalności fizycznej i moralnej. W tych trudnych fazach cyklu pomaga również zapobiegać bezsenności i stanom zwiększonego napięcia emocjonalnego, a w szczególności przyczynia się do zmniejszenia stresu. Aby w pełni wykorzystać jego zalety, zjadam więcej suszonych owoców (bananów lub suszonych moreli), pełnoziarnistych produktów zbożowych – pieczywa, makaronu razowego lub gryczanego – oraz do codziennego menu dodaję zielone warzywa: szpinak lub awokado. Na szczególną uwagę zasługuje szpinak, który oprócz wysokiej zawartości magnezu zawiera witaminę E. Jest on moim najlepszym sprzymierzeńcem w hamowaniu produkcji prostaglandyn, zmniejszając ich stężenie we krwi, a tym samym zmniejszając skurcze.
Pełnoziarniste produkty zbożowe elementem diety przeciwzapalnej przy endometriozie
Uważa się, że jęczmień, komosa ryżowa, owies i brązowy ryż spowalniają syntezę prostaglandyn, a także zapewniają uczucie sytości, co pomaga zapobiegać podjadaniu między posiłkami. Są one prawdziwym źródłem witamin z grupy B i E, a także minerałów, takich jak żelazo, cynk i magnez, oraz pomagają w ich wchłanianiu.
Kilka wybranych naparów
Napary z kurkumy i zielonej herbaty matcha są doskonałymi środkami zaradczymi przeciwko dolegliwościom trawiennym dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym. Wystarczy dodać odrobinę cynamonu i sproszkowanego imbiru, a efekt będzie jeszcze skuteczniejszy.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.