Zmęczenie, mgła mózgowa, wahania nastroju, a nawet lęk – to jedne ze skutków ubocznych, jakich możemy doświadczać, gdy w naszym ciele dochodzi do zbyt dużych wahań poziomu glukozy i insuliny. W zasięgu ręki mamy jednak bardzo zdrowy owoc, który, zdaniem lekarzy, pomaga w utrzymaniu równowagi poziomu cukru we krwi. Oto granat.
Są takie zdrowotne triki, które wymagają niszowych narzędzi i sporych nakładów finansowych, ale istnieją też takie, które polegają na tym, że kluczowy element można po prostu dodać do koszyka podczas cotygodniowych zakupów. Ze względu na potrzebny czas, pieniądze, stres, jaki się z tym wiąże, i inne oczywiste kwestie zawsze mądrze jest włączać do swojego stylu życia ten drugi sposób. Dlatego dziś, droga czytelniczko, przedstawiamy ci tani owoc, który jest zawsze dostępny w supermarkecie i który, jak mówią lekarze, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. To granat.
Jedzenie granatów to doskonały sposób, by wspierać prawidłowy poziom cukru we krwi
Według lekarza medycyny funkcjonalnej dr. Marka Hymana to owoc, który warto jeść regularnie. Zawiera dużo antyoksydantów, takich jak kwas elagowy i kwercetyna, jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego i pektyn, które wspierają utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi. – Zwiększone spożycie antyoksydantów pomaga w redukcji stanów zapalnych i przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu, które mogą przyczynić się do rozwoju insulinooporności – wyjaśnia dr Mark Hyman.
Dlaczego nie powinniśmy dopuszczać do dużych skoków poziomu glukozy we krwi?
Doktor Hyman odniósł się również do niedawnego przeglądu 32 badań klinicznych, randomizowanych i kontrolowanych, z których wynikało, że jedzenie granatów znacząco obniżało poziom glukozy i insuliny na czczo. Dlaczego poziom glukozy i insuliny we krwi ma znaczenie? Ponieważ jeśli dochodzi do zbyt dużych jego wahań, możemy doświadczać różnych skutków ubocznych, od zmęczenia i mgły mózgowej po wahania nastroju i lęk. Zaburzenia równowagi cukru we krwi mogą również wzmacniać stany zapalne, pogarszać funkcjonowanie układu odpornościowego i przyczyniać się do występowania problemów ze zdrowiem kobiecych narządów płciowych, takich jak zespół policystycznych jajników czy zaburzenia miesiączkowania.
Jakie, poza jedzeniem granatów, są sprawdzone sposoby na utrzymanie w ryzach poziomu cukru we krwi?
Utrzymywanie równowagi jest kluczowe dla zdrowego, szczęśliwego życia – a wszystko zaczyna się od odżywiania. Poza spożywaniem owoców o dużej zawartości błonnika i przeciwutleniaczy, takich jak granat, zwróć uwagę na to, czy na twoim talerzu znajduje się wystarczająca ilość białka, a także unikaj wszystkiego, co mocno przetworzone, rafinowane lub o wysokiej zawartości cukru. Zmniejszenie poziomu stresu, regularne ćwiczenia fizyczne oraz powstrzymywanie się od picia alkoholu to również dobre sposoby na utrzymanie poziomu cukru we krwi w równowadze.
Owoc granatu ma mnóstwo różnych korzyści zdrowotnych
Wracając do granatów, dr Hyman dodał również, że inne badania wykazały, że „granat może zwiększyć ilość Akkermansii, bakterii probiotycznej, która wspomaga wzmacnianie bariery jelitowej, zapobiega nieszczelności jelit oraz wspiera kontrolę poziomu glukozy we krwi i metabolizmu lipidowego”. Oznacza to, że można go wykorzystywać w uśmierzaniu wszelkiego rodzaju chorób metabolicznych, w szczególności cukrzycy typu 2. Nie wspominając o tym, że wiąże się go również z poprawą pamięci, dobrym stanem układu trawiennego i moczowego, a także że zawiera substancje czynne pochodzenia roślinnego zapobiegające rozwojowi raka.
Statystyki prezentowane np. przez Diabetes UK – które opierają się na poziomie cukru we krwi u całego społeczeństwa – sugerują, że ponad 2,4 mln ludzi w Wielkiej Brytanii należy do grupy podwyższonego ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Warto, także w Polsce, włączyć do diety takie korzystne dla nas owoce, jak granat. Kosztuje około 7 zł, to więc nieduży koszt, zwłaszcza jeśli chodzi o zdrowie.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.