Na śniadanie jako dodatek do smoothie lub jogurtu greckiego, pite na gorąco lub jako składnik zdrowych deserów – czyste sproszkowane kakao ma wiele korzyści zdrowotnych, o których warto wiedzieć.
Wiemy, że słodycze nie są zdrowe, ale jest jeden wyjątek od tej reguły: kakao. Nie bez powodu kakao w proszku króluje w niezliczonych postach influencerów kulinarnych, którzy dodają je do zdrowych napojów i smoothie. Kakao to nie tylko uczta dla kubków smakowych, lecz także prawdziwy przeciwutleniacz i superfood o właściwościach przeciwzapalnych, który jest dobry dla naszego mózgu, serca, skóry, a także nastroju. Jednak nie wszystkie mieszanki kakao w proszku dostępne na rynku są takie same. Wiele z nich zawiera cukier, substancje słodzące i dodatki. Należy więc upewnić się, że kupujemy gorzkie, najlepiej nieprzetworzone i organiczne kakao, tj. poddane obróbce w niskich temperaturach, dzięki czemu zachowuje ono wszystkie składniki odżywcze.
Jakim owocem jest kakao i skąd pochodzi?
Kakao, otrzymywane z małego, wiecznie zielonego drzewa z rodziny malwowatych (nazwa naukowa: Theobroma cacao) występującego w Ameryce Środkowej i Południowej, było stosowane już przez prekolumbijskich Majów i Azteków, którzy traktowali je jako świętość. Do Europy zostało sprowadzone przez hiszpańskich konkwistadorów w XVI w.
Sproszkowane kakao uzyskuje się z nasion owoców kakaowca, tzw. cabosse, poprzez dokładne zmielenie wysuszonych, obranych i uprażonych nasion oraz pozbawienie ich tłuszczu, tj. masła kakaowego. Powstały w ten sposób drobny proszek jest superfood bogatym w witaminy, takie jak witaminy z grupy B, minerały (wapń, miedź, magnez, fosfor, potas i cynk), a także silne przeciwutleniacze, które chronią komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym. Ponadto kakao jest jednym z najlepszych źródeł polifenoli, zwłaszcza flawanoli – podgrupy flawonoidów.
Co sprawia, że kakao jest tak zdrowe?
- Czyste kakao w proszku może obniżać ciśnienie krwi dzięki zawartości flawonoidów.
- Flawanole zawarte w kakao wpływają korzystnie na krążenie krwi, poprawiają nawilżenie skóry i chronią ją przed promieniami UV.
- Kakao rozrzedza krew i może zapobiegać udarom i zawałom serca.
- Spożywane w odpowiednich ilościach i w czystej postaci kakao może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.
- Ze względu na zawartość polifenoli kakao poprawia krążenie krwi w mózgu i usprawnia funkcje poznawcze.
- Kakao może zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera.
- Zawiera związki chemiczne, takie jak fenyloetyloamina, która jest związana z produkcją endorfin w mózgu, oraz tryptofan, prekursor serotoniny poprawiający nastrój i łagodzący objawy depresji oraz zapewniający dobre samopoczucie.
- Ze względu na zawartość teobrominy i teofiliny może łagodzić objawy astmy.
Kiedy należy unikać kakao?
Kakao zawiera substancje pobudzające, takie jak kofeina i teobromina, dlatego należy go unikać wieczorem przed pójściem spać oraz w przypadku kołatania serca. Osoby z alergią na kakao lub niektóre zawarte w nim substancje, takie jak teobromina, również nie powinny go spożywać.
Ile kakao można spożywać dziennie?
Zalecana ilość spożywanego kakao w proszku wynosi ok. 20 g dziennie. Odpowiada to dwóm lekko czubatym łyżkom stołowym.
Jaka jest różnica między kakao a czekoladą?
Podczas gdy kakao w proszku uważane jest za bardzo zdrowe, niekoniecznie dotyczy to czekolady. Choć terminy te są często błędnie używane zamiennie, nie oznaczają tego samego.
- Kakao jest wytwarzane z nasion owoców rośliny Theobroma cacao, które następnie są poddawane fermentacji, prażone i mielone do postaci proszku kakaowego. Prozdrowotnym składnikiem jest kakao w czystej, surowej, pozbawionej cukru postaci.
- Czekolada natomiast powstaje w wyniku przemysłowego przetwarzania różnych składników, takich jak kakao, cukier i mleko w proszku, w wyniku czego powstaje czekolada w klasycznej formie tabliczki lub pralinek. Ciemna czekolada ma najwyższą zawartość procentową kakao (nawet do 99 proc.), podczas gdy czekolada mleczna zawiera mniej kakao (25 proc.), a więcej cukru. Biała czekolada z kolei w ogóle nie zawiera kakao, a jedynie masło kakaowe, mleko i cukier.
Jak wprowadzić kakao w proszku do diety?
Kakao w proszku to uniwersalny produkt spożywczy, który nadaje się do przygotowywania różnych deserów, przekąsek oraz gorących i zimnych napojów:
- wymieszaj go z ulubionym mlekiem (lub mleczną alternatywą), aby przygotować pyszną gorącą czekoladę.
- Dodaj łyżkę kakao do bananowego smoothie lub porannego koktajlu proteinowego, aby uzyskać dodatkową dawkę przyjaznych dla skóry przeciwutleniaczy.
- Posyp nim sałatkę owocową, aby nadać jej nieco goryczy.
- Zmieszaj z masłem z orzechów nerkowca lub migdałów, posiekanymi orzechami włoskimi, płatkami owsianymi, daktylami i wiórkami kokosowymi, aby przygotować pyszne kulki energetyczne.
Przepis na pudding z kakao i nasionami chia
Składniki:
- 3 łyżki stołowe nasion chia
- mleko migdałowe, owsiane lub kokosowe
- 2 posiekane daktyle
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- cynamon
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Wsyp nasiona chia do dużego kubka lub małej miseczki, dodaj daktyle, kakao i cynamon, a następnie wymieszaj. Całość zalej dużą ilością mleka, dobrze wymieszaj i odstaw na trzy-cztery godziny, a najlepiej na całą noc, po czym ponownie wymieszaj. Udekoruj szczyptą cynamonu i garścią jagód lub malin.
Przepis na mus z aksamitnego tofu i czekolady
Składniki:
- tofu
- łyżka gorzkiego kakao
- 1-2 daktyle lub łyżeczka syropu klonowego
- łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj. Przelej mus do szklanek i wstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj jagodami lub listkami mięty.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.