Znaleziono 0 artykułów
11.03.2025

Na co pomaga sok z czarnego bzu? Jego właściwości doceniano w starożytności

11.03.2025
(Fot. Getty Images)

Cenne właściwości soku z czarnego bzu potwierdzają jego status „magicznego eliksiru”. To jeden z bardziej pożądanych trunków 2025 roku. Na co pomaga i jak go spożywać? 

Sok z czarnego bzu to nieoczekiwany sprzymierzeniec w detoksykacji organizmu. Napój o purpurowym odcieniu jest obecnie najbardziej pożądany przez osoby dbające o urodę. I jest ku temu powód – przywodzący na myśl antyczny eliksir płyn stał się niedawno przedmiotem bardzo obiecujących badań naukowych, dotyczących jego korzyści prozdrowotnych. Posiada on właściwości regulujące poziom cukru we krwi, odtruwające, przeciwutleniające i wiele innych, o których warto wiedzieć.

Dlaczego warto codziennie pić sok z czarnego bzu?

Owoc czarnego bzu, znanego również jako Sambucus nigra, rośnie w Europie, Afryce Północnej i Azji Zachodniej. Spożywany od starożytności, wychwalany przez Hipokratesa, czarny bez jest uprawiany głównie do produkcji soków, syropów i naturalnych leków. Jego lekko gorzkawy posmak sprawia, że można go pić na surowo lub rozcieńczony niewielką ilością wody. Ale to przede wszystkim ze względu na korzyści zdrowotne napój ten zajmuje czołową pozycję wśród najpopularniejszych obecnie napojów. Jest bogaty we flawonoidy, antocyjany (jest go trzy razy więcej niż w jeżynach czy borówkach) oraz witaminy A, B i C.

Sok z czarnego bzu wspiera walkę z przeziębieniem

Sok z czarnego bzu jest prawdziwym napojem leczniczym, o czym świadczą liczne badania na temat korzyści płynących z jego stosowania, które były przeprowadzone w ciągu ostatnich kilku lat. Przykładowo, w trakcie norweskiego badania z 2004 roku obserwowano „przez pięć dni 60 pacjentów z objawami grypopodobnymi, którzy cztery razy dziennie przyjmowali 15 mililitrów syropu z czarnego bzu lub otrzymywali placebo. Wyniki badania wykazały, że u osób przyjmujących syrop z czarnego bzu, objawy ustąpiły cztery dni wcześniej niż u pozostałych. Co więcej, dzięki syropowi z czarnego bzu pacjenci stosowali mniej leków”. Badania te potwierdzają, że napój ten posiada właściwości, które wzmacniają odporność.

(Fot. Getty Images)

Detoksykujące właściwości czarnego bzu potwierdzone przez badania naukowe

Niedawno jego działanie detoksykujące i regulujące poziom glukozy we krwi zostały potwierdzone w badaniu przeprowadzonym na amerykańskim uniwersytecie. Opublikowane w czasopiśmie „Nutrients” w 2024 roku wykazały, że „u osób z nadwagą lub otyłych, które spożywały 355 gramów dziennie soku z czarnego bzu przez tydzień, nastąpiły pozytywne zmiany w mikrobiomie jelitowym, poprawiła się tolerancja glukozy i zwiększyło się utlenianie tłuszczów, czyli sposób, w jaki organizm rozkłada tłuszcze”. Powyższe właściwości ułatwiają eliminację toksyn i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Naukowcy zaobserwowali również, że sok z czarnego bzu „obniżał poziom glukozy we krwi o 24 proc, co tłumaczy się „spadkiem poziomu glukozy we krwi i umiarkowanym spadkiem poziomu insuliny”, co z kolei sugeruje, że ciała uczestników były w stanie lepiej przetwarzać cukry w organizmie. O ile utrata masy ciała jest przede wszystkim uzależniona od stosowanej diety, o tyle sok z czarnego bzu wydaje się głównym sprzymierzeńcem w radzeniu sobie z apetytem poprzez wyraźne łagodzenie skoków poziomu cukru we krwi. 

Artykuł ukazał się oryginalnie na Vogue.fr.

Jeanne Ballion
  1. Uroda
  2. Zdrowie
  3. Na co pomaga sok z czarnego bzu? Jego właściwości doceniano w starożytności
Proszę czekać..
Zamknij