Hotel Aethos Ericeira na Srebrnym Wybrzeżu: Luksus z dala od miejskiego zgiełku
Portugalskie wybrzeże zachwyca o każdej porze roku. Chłodne, słone powietrze, mleczne światło, otulające klify i poczucie wolności. Do tego kuchnia na najwyższym poziomie i stylowa przestrzeń, stworzona tak, by zapewniać relaks i spokój. To wszystko czeka na nas w hotelu Aethos Ericeira.
Położone niecałą godzinę drogi od Lizbony miasteczko od wielu lat jest mekką surferów, także tych początkujących. Na odcinku kilku kilometrów można znaleźć wiele surferskich spotów, szkółek i wypożyczalni. Ale Ericeira zapada w pamięć także tym, którzy ze sportami wodnymi nie mają nic wspólnego. Niebiesko-białe domy porasta tu w sezonie letnim amarantowa bugenwilla, ze spokojnych deptaków można podziwiać ocean, tradycyjne kawiarenki serwują cafézinho za 90 centów, a liczne piękne plaże grzeje słońce, a czasem otula mleczna mgła – stąd nazwa tych okolic, Silver Coast (Costa de Prata). To wszystko sprawia, że Ericeira, tak spokojna w porównaniu z tętniącą życiem stolicą, stanowi jedną z ulubionych turystycznych destynacji w Portugalii. Aby w pełni docenić piękno wybrzeża i naprawdę odpocząć, warto zadbać o odpowiedni nocleg.
Tu wszystko zostało zaprojektowane tak, by zapewnić relaks
Butikowy hotel sieci Aethos Ericeira został zaprojektowany tak, żeby nie dominować nad krajobrazem, tylko harmonijnie się w niego wtapiać. Wchodząc do lobby, wciąż jesteśmy skąpani w magicznym świetle Srebrnego Wybrzeża – słońce wpada przez duże, łukowate okna, dając wrażenie przestrzeni i oddechu.
We wnętrzach nie ma odwracających uwagę dekoracji. Jest za to przestrzeń do kontemplacji widoków, takich jak migotliwy błękit oceanu, który uzupełnia naturalną paletę barw zastosowaną w apartamentach. Kolory i faktury inspirowane są tym, co wokół najpiękniejsze – wydmami, plażami i klifami. Naturalne materiały, dużo drewna, koloru kremowego, bieli, do tego wygodne łóżka i fotele, rośliny – to wszystko tworzy przestrzeń, w której nietrudno odpocząć.
W Aethos Ericeira znajdziemy sporo sposobów na to, by skutecznie się zrelaksować. W strefie wellness czekają masaże, rytuały hammam i podgrzewany basen ze słoną wodą umożliwiający całoroczną kąpiel. Co ciekawe, ze strefy mogą skorzystać za opłatą także goście zewnętrzni. Hotel organizuje również poranne spacery po bezdrożach, wędrówki połączone z odwiedzinami winiarni, grupowe i prywatne sesje jogi i pilatesu oraz lekcje surfingu, dla początkujących i nieco bardziej zaawansowanych.
Kuchnia na najwyższym poziomie, oparta na sezonowych produktach
Kuchnia portugalska słynie z prostoty. W Aethos Ericeira od niedawna opiekuje się nią Nuno Matos, pochodzący z Coimbry szef kuchni, który doświadczenie zdobywał m.in. w kultowej brytyjskiej restauracji The Fat Duck z trzema gwiazdkami Michelin czy kopenhaskim Relae, które może pochwalić się jedną gwiazdką. Wiedza i umiejętności Matosa w połączeniu z jego miłością do morza zaowocowały przyjemnym odświeżeniem i nowym wizerunkiem hotelowej restauracji Onda.
– Każdy produkt zasługuje na uwagę i troskę, bez względu na to, ile kosztuje. Czy to cebula, czy turbot – wszystkie składniki traktuję z równym zainteresowaniem – mówi Nuno Matos, a podane przez niego przykłady dobrze obrazują smaki Ondy. To miejsce, gdzie królują owoce morza i ryby, ale ich oprawą są sezonowe warzywa i owoce. W menu nie brakuje również mięsa, tak charakterystycznego dla kuchni portugalskiej. Produkty, z których gotuje się w Ondzie, pochodzą z lokalnych farm, a ryby z portu w Peniche. Nuno Matos jest znany z zaangażowania w zrównoważony rozwój – poprzednia restauracja, na której czele stał, Vale Abraão w dolinie Douro, dostała nagrodę Studioneves Sustainability Award podczas Mesa Marcada, największego portugalskiego konkursu kulinarnego.
Onda należy do restauracji hotelowych, dla których warto przemierzyć wiele kilometrów chociażby na obiad z widokiem na Atlantyk. W karcie dziennej znajdziemy dania lekkie i swobodne, takie jak codziennie inna wersja ceviche z lokalnych gatunków ryb, małże przygotowane w klasycznym portugalskim stylu, z czosnkiem i kolendrą, czy sałatka z buraków i pomarańczy, z prażonymi migdałami i serem z niebieską pleśnią. Wieczorne menu obfituje w klasyczne smaki przygotowane z autorskim twistem – jest tu ośmiornica z orzechami włoskimi, winogronami i pietruszką, solony dorsz z warzywami korzeniowymi i sosem z czerwonego wina czy ostrygi z laguny Ria Formosa w okolicach Algarve podane z jabłkowym winegretem. W karcie dużo radości znajdą także weganie i wegetarianie. Dla nich przygotowano takie pozycje, jak pieczona kapusta spiczasta z gryką, masłem i estragonem czy kremowy ryż z broccolini z krowim serem São Jorge i piklowaną cebulą. Desery, portugalskie klasyki w zupełnie niecodziennym wydaniu, połączą wszystkich, bez względu na dietę, upodobania czy wiek. To m.in. kukurydziany krem z lodami popcornowymi i solonym karmelem, kokosowy pudding ryżowy z lodami z mandarynki i solirodem czy tarta z fistaszkami i kakao.
Aethos Ericeira jest idealnym wakacyjnym miejscem dla spragnionych bliskości oceanu, ceniących zdrowy styl życia. Spełni wymagania zarówno zapalonych surferów, jak i tych, którzy szukają luksusu z dala od miejskiego zgiełku.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.