Kluski z palonym masłem, parmezanem i pieprzem smakują lepiej niż cacio e pepe
To danie to prawdziwy comfort food. By je przygotować, potrzebujesz pięciu składników i 10 minut gotowania. Szef kuchni Gaweł Czajka poleca kluski z palonym masłem, parmezanem i pieprzem, które sprawdzą się jako alternatywa dla klasycznego cacio e pepe.
Te solidne kluski cieszą nasze oczy i podniebienia. Zwracają uwagę nietuzinkowym kształtem. I choć wydawać by się mogło, że na ich przygotowanie poświęcimy godziny, nic bardziej mylnego. Wystarczy pięć składników. Miękkie i sprężyste kluchy otulimy palonym masłem o subtelnej nucie orzechów, starty parmezan doda głębi smaku, a podpalany pieprz nada naszemu daniu charakteru.
Składniki:
Kluchy:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 170 ml wody
- sól
Sos:
- 150 g parmezanu
- 80 g masła
- pieprz
- chochla wody z gotowania klusek
Długie i grube kluchy zrobimy, łącząc mąkę ziemniaczaną z ugotowanymi, ostudzonymi i tłuczonymi ziemniakami, wodą i łyżeczką soli. Ciasto ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Długie i grube kluski rolujemy ręcznie albo – jak ja – przy użyciu rękawa cukierniczego. Grunt, żeby były zwarte, bo wtedy nie rozpadną się w czasie gotowania. Gotujemy je w lekko osolonej, gorącej wodzie, ale na niewielkim ogniu – dzięki temu pozostaną gładkie. Wystarczy kilka minut, by kluski wypłynęły na powierzchnię wody. Dajmy im jeszcze dwie minuty gotowania i wyciągnijmy prosto do sosu, pozostawiając większą chochlę wody z gotowania.
Sos przygotowujemy na patelni, podczas gdy w garnku gotują się kluski
A jak przygotować sos? Zmiażdżony pieprz podsmażamy przez dwie minuty na patelni i dodajemy masło. Palone masło o lekko orzechowym aromacie z łatwością uzyskamy, smażąc je na niewielkim ogniu przez 6-8 minut. Poznamy je po delikatnej pianie i brunatnym kolorze. I właśnie w tym momencie wrzucamy na nie ugotowane kluchy, pamiętając o dodaniu większej chochli wody z ich gotowania. Nasze danie dopełni starty parmezan. Całość smażymy na małym ogniu przez 5 minut, delikatnie mieszając. Serwując kluchy, dodajmy jeszcze trochę parmezanu i szczypiorku. Smacznego!
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.