
Warsztaty kulinarne zorganizowane w poznańskiej Perfumiarni były pełną smaku i emocji podróżą do serca Francji. Pod okiem Davida Gaboriauda uczestnicy mieli okazję poznać sekrety francuskiej kuchni, a także poczuć atmosferę, który łączy ludzi przy wspólnym stole. Staje się ona tym bardziej wyjątkowa, gdy gotowanie jest prawdziwą pasją, a potrawy – sztuką.
W pierwszy dzień wiosny odresturowaną salę poznańskiej Perfumiarni wypełnił aromat masła, ziół i wyrafinowanych przypraw. Wszystko za sprawą wyjątkowych warsztatów kulinarnych inspirowanych kuchnią francuską. Wydarzenie było prawdziwą ucztą dla zmysłów, która przyciągnęła nie tylko fanów kuchni, ale i pasjonatów kultury.
Spotkanie poprowadził David Gaboriaud – charyzmatyczny szef kuchni, znany z kreatywności i kulinarnej odwagi. Jako szef kreatywny Belvedere Catering, David z pasją opowiadał o sile prostoty, o jakości składników i francuskich technikach, które czynią nawet najprostsze dania wyjątkowymi. Wydarzeniu patronował sam ambasador francuski Étienne de Poncins.

Podczas warsztatów uczestnicy mieli okazję przygotować takie klasyki, jak croissanty z masłem truflowym, tatar wołowy w stylu francuskim czy sałatę lyońską. Smakowym zaskoczeniem były ostrygi z malinową mignonnette i whisky oraz aromatyczna tarte flambée z ziemniakami i burratą. Nie zabrakło też wykwintnych dodatków. Na stołach pojawił się kawior Antonius oraz szampan Meteyer. Goście delektowali się smakami przy wspólnym stole w restauracji Petit Paris Wilson, zanurzonej w klimacie francuskiego bistro.
Organizatorki Daria Kuttene i Anna Bowsza zapowiedziały kolejne edycje warsztatów, które będą miały na celu przybliżenie uczestnikom nie tylko smaków, ale także kultury Francji.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.