Znaleziono 0 artykułów
09.04.2025

Kulinarna podróż do serca Francji z Davidem Gaboriaudem

09.04.2025
Fot. Materiały prasowe

Warsztaty kulinarne zorganizowane w poznańskiej Perfumiarni były pełną smaku i emocji podróżą do serca Francji. Pod okiem Davida Gaboriauda uczestnicy mieli okazję poznać sekrety francuskiej kuchni, a także poczuć atmosferę, który łączy ludzi przy wspólnym stole. Staje się ona tym bardziej wyjątkowa, gdy gotowanie jest prawdziwą pasją, a potrawy – sztuką.

W pierwszy dzień wiosny odresturowaną salę poznańskiej Perfumiarni wypełnił aromat masła, ziół i wyrafinowanych przypraw. Wszystko za sprawą wyjątkowych warsztatów kulinarnych inspirowanych kuchnią francuską. Wydarzenie było prawdziwą ucztą dla zmysłów, która przyciągnęła nie tylko fanów kuchni, ale i pasjonatów kultury.

Spotkanie poprowadził David Gaboriaud – charyzmatyczny szef kuchni, znany z kreatywności i kulinarnej odwagi. Jako szef kreatywny Belvedere Catering, David z pasją opowiadał o sile prostoty, o jakości składników i francuskich technikach, które czynią nawet najprostsze dania wyjątkowymi. Wydarzeniu patronował sam ambasador francuski Étienne de Poncins.

Fot. Materiały prasowe

Podczas warsztatów uczestnicy mieli okazję przygotować takie klasyki, jak croissanty z masłem truflowym, tatar wołowy w stylu francuskim czy sałatę lyońską. Smakowym zaskoczeniem były ostrygi z malinową mignonnette i whisky oraz aromatyczna tarte flambée z ziemniakami i burratą. Nie zabrakło też wykwintnych dodatków. Na stołach pojawił się kawior Antonius oraz szampan Meteyer. Goście delektowali się smakami przy wspólnym stole w restauracji Petit Paris Wilson, zanurzonej w klimacie francuskiego bistro.

Organizatorki Daria Kuttene i Anna Bowsza zapowiedziały  kolejne edycje warsztatów, które będą miały na celu przybliżenie uczestnikom nie tylko smaków, ale także kultury Francji.

Wiktoria Melaniuk
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Kulinarna podróż do serca Francji z Davidem Gaboriaudem
Proszę czekać..
Zamknij