Znaleziono 0 artykułów
09.02.2024

Miejsca z najlepszą pizzą w Warszawie

Nonna Pizzeria (Fot. Kamila Palmowska)

Pyszne ciasto, chrupiące krawędzie i moc sezonowych dodatków – z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy prezentujemy listę naszych ulubionych pizzerii w stolicy. 

Nonna Pizzeria: Włoska klasyka

„Dobre samopoczucie zaczyna się od dobrego jedzenia” – brzmi motto kultowej już pizzerii przy ul. Oboźnej. W Nonnie zasada ta realizowana jest ze szczególną starannością. W menu znajdziemy kilkanaście odsłon pizzy neapolitańskiej – moją ulubioną jest klasyczna Bufalina z mozzarellą di bufala i oliwą. Pizza wypiekana jest na naszych oczach w pięknym, opalanym drewnem piecu. Przed industrialnym wnętrzem często zbiera się kolejka, więc czasem trzeba chwilę poczekać. Ale warto.

Cuda: Sekretny składnik

Tego miejsca nie trzeba nikomu przedstawiać. Lokal w dawnym domu partii wystartował w 2013 r. i od tamtej pory nieprzerwanie serwuje jedną z najlepszych pizz w mieście. Jak to robią? Podobno ich tajnym składnikiem jest dodawane do ciasta… piwo. W krótkiej karcie znajdziemy wyłącznie mocne propozycje, np. pizzę z halloumi i szpinakiem lub serem kozim, pomidorkami cherry i czerwonym pieprzem. Do tego wystarczy kieliszek chłodnego prosecco i udany wieczór gwarantowany.

Cafe Bar Havana (Fot. materiały prasowe)

Cafe Bar Havana: Lokalne smaki

Havana niedawno obchodziła kolejną rocznicę brawurowego powrotu na kulinarno-towarzyską mapę Warszawy. To oczywiste, że nie mogło jej zabraknąć w naszym zestawieniu. Tutejsza pizza jest pyszna i oryginalna – znajdziemy tu takie niecodzienne zestawienia, jak pizza ze smażonymi boczniakami, kwaśną śmietaną i ogórkiem kiszonym czy pieczoną dynią, chutney z chilli i chipsami z jarmużu. W Havanie serwowane są również klasyczne śniadania i domowe lunche – wszystkie dania przygotowywane są na bazie naturalnych składników od lokalnych dostawców. Zespole Havany, robicie to dobrze!

Pizzaiolo: Pizza mistrzów

Każdego lata nadwiślański Dwa Osiem stawał się prawdziwą mekką dla fanów pizzy. I nic dziwnego, lokal miał wszystko, co potrzeba: wyluzowaną atmosferę, piękny, oświetlony lampeczkami ogródek, dobrą obsługę i, co najważniejsze, świetną pizzę. Niestety mogliśmy cieszyć się tą ofertą jedynie latem, gdy ożywały Bulwary Wiślane. Na szczęście teraz możemy cieszyć się pizzą od Dwa Osiem przez cały rok. W menu Pizzaiolo znajdziemy wszystkie kultowe pozycje znane z nadwiślańskiego lokalu, w tym klasyczną Margheritę, bardziej wyszukaną Cosaccę z pecorino czy wegetarianska wariacja z puree ziemniaczanym, mozzarellą i roślinną ndują. Przy każdej kolejnej wizycie (a zapewniamy, że będziecie wracać), testujcie następne pozycje w menu. Nie będziecie zawiedzeni. 

Nonna Pizzeria (Fot. Kamila Palmowska)

W Orbicie Słońca: La dolce vita

Jeszcze jeden lokal, do którego warto wpaść dla pizzy i designu. Pierwszy koncept wizualny uległ całkowitej zmianie, gdy właściciele odkryli w lokalu dwie płaskorzeźby z lat 60. Jedna z nich zatytułowana była „W Orbicie Słońca”. Tak narodził się pomysł stworzenia słonecznego miejsca w duchu la dolce vita. Ciepłe wnętrze z dużymi oknami, w stylu bogatej dekadencji, przenosi nas do słonecznych Włoch. Do późna w nocu w bistro serwowane są klasyczna pizza neapolitańska i jej rzymska wariacja, czyli scrocchiarella. Nasza ulubiona to Tartufo z mozzarellą, gorgonzolą, kremem truflowym i bakłażanem. W menu znajdziecie również sycylijskie desery, wyborne drinki, wymyślne szprycery oraz wino. Koncept łączy w sobie bistro (część dzienna) oraz bar (część nocna). Oba te wymiary się przenikają – prosecco zaleca się pić do śniadania, a w środku nocy zamówić ulubioną pizzę. 

Mąka i woda: Z klimatem

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mąka i Woda (@makaiwoda) on

W Mące i wodzie zjemy pizzę przygotowaną zgodnie z tradycyjną recepturą, na bazie włoskich produktów. Ponieważ lokal tworzony jest przez niewielki zespół pasjonatów, zawsze panuje tu rodzinna atmosfera. W menu pizze czerwone (klasycznie pyszna Margherita i pikantna Diavola z mozzarellą di bufala, parmezanem i salami picante) i białe (jak szpinakowa Bianca z pancettą). Pod tym samym adresem mieści się również piekarnia, w której znajdziemy pyszne, wypiekane na miejscu pieczywo z mąki z należącego do właścicieli młyna, a także ręcznie robiony makaron.

Ciao a Tutti: Włoskie wariacje

Gdy Ciao a Tutti otworzyło się w 2012 r., szybko stało się jednym z ulubionych lokali fanów tradycyjnej, włoskiej pizzy. Po niemal dekadzie restauracja nadal cieszy się popularnością i doczekała się dwóch lokalizacji, w tym najnowszej na Żoliborzu. W menu znajdziemy ponad 20 wariacji smakowych, więc wybór jednej pozycji bywa trudny. Zwłaszcza gdy trzeba wybierać między przepyszną Carciofi z mozzarellą i karczochami alla romana, Biancą z mascarpone, gorgonzolą i orzechami włoskimi, a Cotto ze specjalną, długo gotowaną szynką prosto z Włoch.

drożdż / (Fot. materiały prasowe)

Drożdż: Kameralny klimat

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by drożdż (@drozdz.bar)

W pizzy serwowanej w muranowskim barze zakochałam się od pierwszej wizyty. Spośród ośmu propozycji w menu moimi faworytami jest klasyczna margherita z dużą ilością oliwy i zaskakująca pizza z mascarpone. W drożdżu warto również zamówić lunch lub wpaść po kubek pysznej kawy. Muranowski lokal zdobył moje serce nie tylko pysznym jedzeniem, lecz także luźną atmosferą i prostym wnętrzem – wysoki na pięć metrów lokal jest zawsze pełen światła. W ciągu dnia za sprawą dużego okna, a wieczorem – kolorowych lampek. Nie możemy się już doczekać, aż będziemy mogli znów zjeść tu nasz ulubiony placek.

Va Bene: Mały Rzym

Va Bene to mały Rzym w Warszawie. W menu znajdziecie pyszną pizzę al taglio, czyli wycinaną na kawałki, dokładnie taką, jaką można dostać na każdym rogu ulicy Wiecznego Miasta, a także pasty przygotowywane według klasycznych przepisów. Zdanie „Va bene”, czyli „jest dobrze” idealnie oddaje filozofię lokalu. Bistro zachwyca nie tylko jedzeniem, lecz także dopracowanym wnętrzem. W minimalistycznym lokalu z dużymi oknami elementy dekoracyjne ograniczono do minimum – ceramiczne płytki wzorem nawiązują do starych włoskich kafejek, a w łazience znajdziecie lustro wkomponowane w portret Sofii Loren.

Regina (Fot. materiały prasowe)

Regina: New York, New York

W Reginie, niczym na Manhattanie, Little Italy łączy się z Chinatown. W menu znajdziemy więc zarówno pizzę w nowojorskim stylu z charakterystycznymi „cętkami” na brzegach ciasta, nowoczesną kuchnię chińską i najbardziej instagramowe koktajle w mieście. W karcie włoskich dań znajdziemy takie niecodzienne propozycje, jak anchovies, figi i miód, kalmary, piklowana rzodkiew i sos morelowy czy domowe frytki z rozmarynem i mozzarellą. Każda wizyta w Reginie to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Zoli: Włoskie bistro

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zoli (@zoli_pizzeria)

W menu żoliborskiego lokalu znajdziemy kilkanaście wariacji na temat najpopularniejszego dania świata. Na uwagę zasługują pizza Melanzane z grillowanym bakłażanem i kremem z pecorino i Bufalina z ciągnącą się mozarellą di Bufali. Zwolennicy pizzy bianci na pewno docenią Funghi ostrica e gorgonzola z boczniakami duszonymi w białym winie lub polaną sosem wiśniowym Porchettę. W menu znajdziemy również makarony (szczególnie polecamy wariant z rydzami i serem kozim) i pyszne gnocchi. 

Nonna Pizzeria (Fot. Kamila Palmowska)

Quattro Piatti: U Włocha

Przenosimy się na Mokotów. Znajdziemy tu najprawdziwszą włoską osterię. W krótkiej karcie są pizze w czterech wariantach – klasyczne, z owocami morza, mięsem i wędlinami oraz w wersji wegetariańskiej. Wszystkie przygotowywane są od podstaw na miejscu (zaczynając od dorastającego dobę ciasta, kończąc na wyrabianej ręcznie mozzarelli). Nad wszystkim czuwa twórca i szef kuchni Quattro Piatti, Włoch Enzo Saccomani, którego można spotkać w lokalu praktycznie każdego dnia – wyrabiającego ciasto, przygotowującego autorskie desery lub gawędzącego z gośćmi.

Flaming & Co.: Cztery strony świata

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Flaming & Co. (@flamingco) on

Śródmiejska restauracja powstała z pasji do podróży, kuchni świata i pięknych przedmiotów. W menu Flaming & Co. znajdziemy kuchnię fusion inspirowaną smakami z całego świata, w tym Włoch, Francji czy Japonii. Nic więc dziwnego, że oprócz klasycznej Prosciutto di Parma, zjemy tu także pizzę z sashimi z łososia czy taką z kozim serem, pomidorami i rukolą. Fanom wyrafinowanych kombinacji polecamy Fico Sicillię z prosciutto San Daniele, świeżą figą i mozzarellą di Bufala. 

Julia Właszczuk
Komentarze (1)

Andrzej Kepizi14.02.2021, 20:34
Pizza!
  1. Styl życia
  2. Miejsca
  3. Miejsca z najlepszą pizzą w Warszawie
Proszę czekać..
Zamknij