Znaleziono 0 artykułów
04.11.2024

Nową książką kucharską Jamie Oliver chce każdego zachęcić do gotowania

04.11.2024
Nową książką kucharską „Po prostu Jamie” Jamie Oliver chce każdego zachęcić do gotowania (Fot.© David Loftus)

Na potrzeby nowej książki kucharskiej Jamie Oliver stworzył ponad 130 niezawodnych przepisów, wykorzystując kulinarne sztuczki wypracowane przez 25 lat pracy. Wybieramy trzy przepisy na dania gotowe w 20 minut. Przetestuj je już teraz, by zacząć zdrowiej się odżywiać. 

Makaron z burakami i ricottą

(Fot.© David Loftus)

Uroczy, zaskakujący i zabawny – koniecznie wprowadź do swojego repertuaru ten buraczany numer.

4 porcje
14 minut

300 g makaronu kokardki
30 g parmezanu
1 cytryna
½ pęczka bazylii (15 g)
oliwa
280 g pakowanych próżniowo ugotowanych buraków
100 g ricotty
30 g orzechów włoskich
oliwa z pierwszego tłoczenia

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Drobno zetrzyj do blendera parmezan oraz skórkę z cytryny i wyciśnij połowę soku. Dodaj listki bazylii, buraki, 1 łyżeczkę pieprzu i 3 łyżki oliwy. Zmiksuj na bardzo gładką masę.

Makaron odcedź, zachowując kubek wrzątku, a następnie włóż z powrotem do garnka. Wlej sos buraczany i wymieszaj razem na palniku, rozrzedzając odrobiną wody z gotowania, jeśli trzeba. Dopraw solą i pieprzem.

Rozdziel danie na talerze, na wierzch nałóż ricottę i posyp całość pokruszonymi orzechami włoskimi. Polej resztą soku z cytryny i jeśli chcesz, skrop odrobiną oliwy z pierwszego tłoczenia.

W jednej porcji

Kalorie 479 kcal, tłuszcze 21,2 g, tł. nas. 5,3 g, białka 16 g, węglowodany 64,8 g, cukier 8 g,
sól 0,4 g, błonnik 1,4 g

Odwrócony bowl makaronowo-ryżowy

(Fot.© David Loftus)

Kontrast makaronu, ryżu i warzyw z pikantnymi jajkami i olejem chili daje coś przepysznego.

2 porcje
18 minut

1 gniazdko makaronu ryżowego vermicelli (50 g)
olej sezamowy
320 g niemrożonej mieszanki warzyw stir-fry
oliwa
30 g niesolonych nerkowców
2 łyżki niskosodowego sosu sojowego
1 opakowanie ugotowanego brązowego ryżu (250 g)
2 limonki
2 duże jajka
przyprawa curry
syczuański olej chili
½ pęczka kolendry (15 g) 

Namocz makaron w głębokiej misce o średnicy 16 cm zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź, włóż z powrotem do miski i przemieszaj z odrobiną oleju sezamowego.

Przełóż warzywa stir-fry na mocno rozgrzaną, dużą, nieprzywierającą patelnię z niewielką ilością oliwy, dorzuć nerkowce i smaż na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa lekko zmiękną, jakieś 4 minuty. Dopraw je do smaku sosem sojowym i przełóż do miski na wierzch makaronu.

Na patelnię po warzywach wsyp ryż i polej sokiem z 1 limonki. Kiedy się podgrzeje, przełóż go na warzywa w misce i dociśnij łopatką.

Szybko przetrzyj patelnię i postaw ją na średnim ogniu. Wlej 2 łyżki oliwy, wbij jajka, dopraw je szczyptą soli oraz szczyptą pieprzu i oprósz przyprawą curry. Usmaż je tak, jak lubisz, polewając gorącą oliwą za pomocą łyżki.

Odwróć miskę, wykładając jej zawartość na półmisek (jak babkę z piasku!). Na wierzchu umieść jajka, dopraw je do smaku syczuańskim olejem chili i posyp listkami kolendry. Polej całość sokiem z drugiej limonki i podawaj.

W jednej porcji

Kalorie 593 kcal, tłuszcze 32,7 g, tł. nas. 5,8 g,
białka 15,8 g, węglowodany 48,2 g, cukier 8,6 g,
sól 1,8 g, błonnik 8,6 g

Najłatwiejszy chlebek kukurydziany

(Fot. © David Loftus)

Ten chlebek piecze się i podaje na tej samej patelni, dlatego świetny efekt wymaga mniej zamieszania.

12+ porcji
przygotowanie 11 minut
pieczenie 30 minut

1 puszka kukurydzy (325 g)
1 słoik plasterków papryczki jalapeño (215 g)
1 opakowanie serka wiejskiego (300 g)
100 ml mleka 2%
300 g mąki kukurydzianej
300 g mąki samorosnącej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jajka
1 pęczek dymki
100 g cheddara
oliwa

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przełóż kukurydzę i papryczki jalapeño razem z obiema zalewami do dużej miski. Dodaj serek wiejski, mleko, mąkę kukurydzianą, mąkę samorosnącą i proszek do pieczenia, a następnie wbij jajka. 

Przytnij dymkę, cienko pokrój i dodaj do miski razem z większością posiekanego cheddara i 6 łyżkami oliwy. Solidnie dopraw wszystko solą oraz pieprzem i starannie wymieszaj. 

Przełóż ciasto na nieprzywierającą patelnię żaroodporną o średnicy 30 cm, równomiernie rozprowadź i wygładź wierzch. Posyp go resztą pokruszonego cheddara i skrop odrobiną oliwy. Piecz chlebek jakieś 30 minut, aż wyrośnie i się przyrumieni.

Delektuj się ciepłym chlebkiem świeżo wyjętym z piekarnika lub poczekaj, aż ostygnie, zawiń go i przechowuj w lodówce do 3 dni, by wykorzystać do innych posiłków.

W jednej porcji

Kalorie 267 kcal, tłuszcze 13,3 g, tł. nas. 4,3 g, białka 10,3 g, węglowodany 28,6 g, cukier 2,1 g, sól 1,2 g, błonnik 1,6 g

 

(Fot. materiały prasowe)

Przepisy pochodzą z najnowszej książki Jamiego Olivera „Po prostu Jamie” w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited 2024 Simply Jamie). Zdjęcia: © David Loftus, 2024.

Redakcja Vogue.pl
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Nową książką kucharską Jamie Oliver chce każdego zachęcić do gotowania
Proszę czekać..
Zamknij