Nową książką kucharską Jamie Oliver chce każdego zachęcić do gotowania
Na potrzeby nowej książki kucharskiej Jamie Oliver stworzył ponad 130 niezawodnych przepisów, wykorzystując kulinarne sztuczki wypracowane przez 25 lat pracy. Wybieramy trzy przepisy na dania gotowe w 20 minut. Przetestuj je już teraz, by zacząć zdrowiej się odżywiać.
Makaron z burakami i ricottą
Uroczy, zaskakujący i zabawny – koniecznie wprowadź do swojego repertuaru ten buraczany numer.
4 porcje
14 minut
300 g makaronu kokardki
30 g parmezanu
1 cytryna
½ pęczka bazylii (15 g)
oliwa
280 g pakowanych próżniowo ugotowanych buraków
100 g ricotty
30 g orzechów włoskich
oliwa z pierwszego tłoczenia
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Drobno zetrzyj do blendera parmezan oraz skórkę z cytryny i wyciśnij połowę soku. Dodaj listki bazylii, buraki, 1 łyżeczkę pieprzu i 3 łyżki oliwy. Zmiksuj na bardzo gładką masę.
Makaron odcedź, zachowując kubek wrzątku, a następnie włóż z powrotem do garnka. Wlej sos buraczany i wymieszaj razem na palniku, rozrzedzając odrobiną wody z gotowania, jeśli trzeba. Dopraw solą i pieprzem.
Rozdziel danie na talerze, na wierzch nałóż ricottę i posyp całość pokruszonymi orzechami włoskimi. Polej resztą soku z cytryny i jeśli chcesz, skrop odrobiną oliwy z pierwszego tłoczenia.
W jednej porcji
Kalorie 479 kcal, tłuszcze 21,2 g, tł. nas. 5,3 g, białka 16 g, węglowodany 64,8 g, cukier 8 g,
sól 0,4 g, błonnik 1,4 g
Odwrócony bowl makaronowo-ryżowy
Kontrast makaronu, ryżu i warzyw z pikantnymi jajkami i olejem chili daje coś przepysznego.
2 porcje
18 minut
1 gniazdko makaronu ryżowego vermicelli (50 g)
olej sezamowy
320 g niemrożonej mieszanki warzyw stir-fry
oliwa
30 g niesolonych nerkowców
2 łyżki niskosodowego sosu sojowego
1 opakowanie ugotowanego brązowego ryżu (250 g)
2 limonki
2 duże jajka
przyprawa curry
syczuański olej chili
½ pęczka kolendry (15 g)
Namocz makaron w głębokiej misce o średnicy 16 cm zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź, włóż z powrotem do miski i przemieszaj z odrobiną oleju sezamowego.
Przełóż warzywa stir-fry na mocno rozgrzaną, dużą, nieprzywierającą patelnię z niewielką ilością oliwy, dorzuć nerkowce i smaż na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa lekko zmiękną, jakieś 4 minuty. Dopraw je do smaku sosem sojowym i przełóż do miski na wierzch makaronu.
Na patelnię po warzywach wsyp ryż i polej sokiem z 1 limonki. Kiedy się podgrzeje, przełóż go na warzywa w misce i dociśnij łopatką.
Szybko przetrzyj patelnię i postaw ją na średnim ogniu. Wlej 2 łyżki oliwy, wbij jajka, dopraw je szczyptą soli oraz szczyptą pieprzu i oprósz przyprawą curry. Usmaż je tak, jak lubisz, polewając gorącą oliwą za pomocą łyżki.
Odwróć miskę, wykładając jej zawartość na półmisek (jak babkę z piasku!). Na wierzchu umieść jajka, dopraw je do smaku syczuańskim olejem chili i posyp listkami kolendry. Polej całość sokiem z drugiej limonki i podawaj.
W jednej porcji
Kalorie 593 kcal, tłuszcze 32,7 g, tł. nas. 5,8 g,
białka 15,8 g, węglowodany 48,2 g, cukier 8,6 g,
sól 1,8 g, błonnik 8,6 g
Najłatwiejszy chlebek kukurydziany
Ten chlebek piecze się i podaje na tej samej patelni, dlatego świetny efekt wymaga mniej zamieszania.
12+ porcji
przygotowanie 11 minut
pieczenie 30 minut
1 puszka kukurydzy (325 g)
1 słoik plasterków papryczki jalapeño (215 g)
1 opakowanie serka wiejskiego (300 g)
100 ml mleka 2%
300 g mąki kukurydzianej
300 g mąki samorosnącej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jajka
1 pęczek dymki
100 g cheddara
oliwa
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przełóż kukurydzę i papryczki jalapeño razem z obiema zalewami do dużej miski. Dodaj serek wiejski, mleko, mąkę kukurydzianą, mąkę samorosnącą i proszek do pieczenia, a następnie wbij jajka.
Przytnij dymkę, cienko pokrój i dodaj do miski razem z większością posiekanego cheddara i 6 łyżkami oliwy. Solidnie dopraw wszystko solą oraz pieprzem i starannie wymieszaj.
Przełóż ciasto na nieprzywierającą patelnię żaroodporną o średnicy 30 cm, równomiernie rozprowadź i wygładź wierzch. Posyp go resztą pokruszonego cheddara i skrop odrobiną oliwy. Piecz chlebek jakieś 30 minut, aż wyrośnie i się przyrumieni.
Delektuj się ciepłym chlebkiem świeżo wyjętym z piekarnika lub poczekaj, aż ostygnie, zawiń go i przechowuj w lodówce do 3 dni, by wykorzystać do innych posiłków.
W jednej porcji
Kalorie 267 kcal, tłuszcze 13,3 g, tł. nas. 4,3 g, białka 10,3 g, węglowodany 28,6 g, cukier 2,1 g, sól 1,2 g, błonnik 1,6 g
Przepisy pochodzą z najnowszej książki Jamiego Olivera „Po prostu Jamie” w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited 2024 Simply Jamie). Zdjęcia: © David Loftus, 2024.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.