Kolekcja wysokich lotów. Porcelanowa zastawa stołowa w samolotach linii LOT
Porcelanowa zastawa stołowa wypalana na zamówienie w pracowniach hiszpańskiej marki Kaelis Group, znakomita kuchnia międzynarodowa i widok na przestworza. To wszystko możliwe jest tylko w podniebnej restauracji samolotów linii LOT.
W zespole projektowym PLL LOT 2023 rok upływa pod hasłem zmian. Sezon podróży rozpoczęto tu od wymiany zastawy szklanej na tę powstałą we współpracy z Krosno Glass. Następnie na pokładach rejsów dalekodystansowych pojawiły się kosmetyczki dedykowane klasie biznesowej i pasażerom Premium Economy. Bawełniane sakwojaże skrywają opaskę na oczy, skarpetki z lotniczym motywem oraz dwa wyjątkowe produkty od Phenomé: odżywczy krem z ekstraktem z jabłka oraz regenerujący balsam do ust. Końcówka wakacji to z kolei odświeżone menu (w tym więcej propozycji dla wegetarian oraz dania uwzględniające szczególne wymagania dietetyczne gości) i nowa zastawa stołowa, która będzie stopniowo wprowadzana na kolejne trasy.
10-elementowy serwis (w jego skład wchodzą miski, filiżanki, kubki oraz casseroli) powstał na specjalne zamówienie LOT w hiszpańskiej manufakturze Kaelis Group specjalizującej się w dostarczaniu porcelany na pokłady samolotów. Dosztukowany masywny talerz, który wprowadza w przestworza polski akcent, to z kolei wytwór śląskich Zakładów Porcelany Stołowej „Karolina”, gdzie ceramikę wypala się od ponad 160 lat. – Poszukiwaliśmy rozwiązań dobrze prezentujących nasze menu, które regularnie zmieniamy zgodnie z oczekiwaniami pasażerów, inspirując się zarówno kuchnią polską, jak i tradycjami kulinarnymi z destynacji, do których latamy. Ważne więc było dla nas także to, aby wprowadzić na pokłady nowe, świeże formy, które jednocześnie będą ponadczasowe – mówi Izabela Leszczyńska, dyrektor Biura Rozwoju Produktu i Customer Experience.
Za dopracowaną estetyką idą dalekosiężne plany LOT – jako że zastawa została wykonana z lżejszej porcelany, pozwoli ograniczyć zużycie paliwa i zmniejszyć ślad węglowy.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.