Znaleziono 0 artykułów
31.10.2023
Artykuł partnerski

Nowa strefa gastronomiczna Pedet dodaje smaku Renomie

31.10.2023
Fot. Materiały prasowe

Niezwykłe doznania kulinarne, siedem wyjątkowych konceptów gastronomicznych, miejsce wydarzeń artystycznych. Już w grudniu zagwarantuje to Pedet, nowa strefa restauracyjna we wrocławskiej Renomie.

Położona w ścisłym centrum Wrocławia Renoma to architektoniczna perła miasta i kultowy element krajobrazu. Obiekt otwarto w 1930 r. pod nazwą Dom Towarowy Wertheim, a jego projektantem był berliński architekt Hermann Dernburg. Elewacje budynku ozdobiły istniejące do dziś rzeźby głów ludzi z różnych rejonów świata, mające symbolizować nie tylko międzynarodowe pochodzenie oferowanych towarów, ale przede wszystkim różnorodność kulturową i otwartość tego miejsca. Charakterystyczna modernistyczna konstrukcja przez lata zmieniała swe oblicze. Dziś pod jednym dachem mieszczą się tam butiki selektywnych marek modowych oraz salony multibrandowe, a także komfortowa powierzchnia biurowa. To jednak nie wszystko, bo już niebawem w Renomie otworzy się Pedet — nowoczesna strefa gastronomiczno-kulturalna. Miejsce, którego nazwa nawiązuje do wieloletniej historii Powszechnego Domu Towarowego, zaoferuje siedem konceptów gastronomicznych. Centralnym punktem nowej przestrzeni będzie bar z wydzieloną strefą, gdzie będą się odbywały wydarzenia artystyczne, a czas umili muzyka na żywo.

Fot. Materiały prasowe

Renoma w nowej odsłonie

Polska architektura okresu modernizmu niezmiennie zachwyca. Niestety, wiele z budynków w tym stylu uległo zniszczeniu w czasie wojny, ale te, które ocalały, poddane renowacji odzyskują dawny blask. Właśnie tak jest w przypadku wrocławskiej Renomy. Zachwycała w latach 30. minionego wieku, w czasie II wojny niemal spłonęła, ale po niej powróciła w nowej odsłonie. W 1948 r. budynek został ponownie otwarty z okazji Wystawy Ziem Odzyskanych. Był wówczas pierwszym i największym w Polsce Powszechnym Domem Towarowym – właśnie do skrótu tego określenia nawiązuje nazwa nowego konceptu restauracyjno-kulturalnego we wrocławskiej Renomie.

Fot. Materiały prasowe

W latach 30. w Renomie — wówczas znanej jako Warenhaus Wertheim — funkcjonowała restauracja na dachu. Dziś Pedet Renoma — nowatorska strefa gastronomiczna — zlokalizowana jest od strony placu Czystego. Odwiedzający Renomę będą mogli posilić się w jednym z siedmiu autorskich konceptów gastronomicznych stworzonych przez znanych restauratorów. Spotkania przy stole umili wystrój wnętrza z oryginalnym designem, połączenie stylu mid-century modern i elegancji. Wśród charakterystycznych elementów będzie neon z logo „Pedet”. Za projekt wnętrza odpowiada wrocławska pracownia 3XA. 

Fot. Materiały prasowe

Pedet Renoma: Wiele kulinarnych konceptów

Barbara Wójcik, Asset Management & Leasing Director Globalworth Poland, przekonuje, że odwiedzający Renomę oczekują nie tylko wyselekcjonowanej oferty modowej, lecz także nietuzinkowej propozycji gastronomicznej. – Kończąca się metamorfoza Renomy jest odpowiedzią na te wyzwania, a nasz pomysł na Pedet pokazuje, że strefa restauracyjna to coś więcej niż przestrzeń komercyjna. Starannie dobrana i unikatowa propozycja gastronomiczna zagwarantuje gościom niespotykane doznania kulinarne. W połączeniu z częścią eventową, barem i sceną, ikoniczny budynek Wrocławia będzie miejscem o wysokim standardzie, które zapewni również niezapomniane doświadczenia artystyczne – tłumaczy Barbara Wójcik.

Fot. Materiały prasowe

W menu znajdą się dania kuchni z różnych stron świata, a także regionalne specjały w nowatorskich odsłonach. Jednym z konceptów restauracyjnych jest znana wrocławska Meatologia. Miejsce specjalizuje się w argentyńskich i amerykańskich stekach z bydła rasy Black Angus. Można tu także skosztować japońskiej wołowiny Wagyu oraz szlachetnej jagnięciny z Nowej Zelandii. Odwiedzający lokal z pewnością nie wyjdą głodni, ale świetna kuchnia to nie wszystko — można tu również kupić produkty kulinarne do domu.  

Inne gastronomiczne podróże można odbyć w specjalizujących się w kuchni hiszpańskiej restauracjach GIRO i ¿Que Pasa?. – Będzie można spróbować przekroju włoskiej kuchni, na czele z pizzą, oraz popularnych deserów by Piotr Zabawa. A także hiszpańskich tapas, które tworzyć będzie dobrze znany szef kuchni Adrian Bęben. Za bar i serwowanie autorskich koktajli będzie odpowiedzialna ekipa z takich miejsc, jak Forma Płynna, Prosto z Mostu, Do Jutra oraz Poziom 1 – mówi Marcin Mielczarek, współwłaściciel restauracji GIRO i ¿Que Pasa?.

Fot. Materiały prasowe

W Pedet Renoma coś dla siebie znajdą także miłośnicy kuchni azjatyckiej – w konceptach Vietnem i Thajka. Gwarancją autentycznych smakowitych potraw jest tu nazwisko pasjonatki i popularyzatorki kuchni azjatyckiej – Linh Nguyen. A jeśli chcemy posilić się w biegu, możemy postawić na streetfoodowy The Fry z belgijskimi frytkami oraz hiszpańskimi churrosami. Ten koncept znają z pewnością bywalcy warszawskiej Hali Koszyki.

Odwiedzający Renomę będą mogli korzystać także z części restauracyjnej z obsługą kelnerską od strony placu Kościuszki, której otwarcie zaplanowano na wiosnę 2024 r.

Natalia Jeziorek
  1. Styl życia
  2. Miejsca
  3. Nowa strefa gastronomiczna Pedet dodaje smaku Renomie
Proszę czekać..
Zamknij