Nowa strefa gastronomiczna Pedet dodaje smaku Renomie
Niezwykłe doznania kulinarne, siedem wyjątkowych konceptów gastronomicznych, miejsce wydarzeń artystycznych. Już w grudniu zagwarantuje to Pedet, nowa strefa restauracyjna we wrocławskiej Renomie.
Położona w ścisłym centrum Wrocławia Renoma to architektoniczna perła miasta i kultowy element krajobrazu. Obiekt otwarto w 1930 r. pod nazwą Dom Towarowy Wertheim, a jego projektantem był berliński architekt Hermann Dernburg. Elewacje budynku ozdobiły istniejące do dziś rzeźby głów ludzi z różnych rejonów świata, mające symbolizować nie tylko międzynarodowe pochodzenie oferowanych towarów, ale przede wszystkim różnorodność kulturową i otwartość tego miejsca. Charakterystyczna modernistyczna konstrukcja przez lata zmieniała swe oblicze. Dziś pod jednym dachem mieszczą się tam butiki selektywnych marek modowych oraz salony multibrandowe, a także komfortowa powierzchnia biurowa. To jednak nie wszystko, bo już niebawem w Renomie otworzy się Pedet — nowoczesna strefa gastronomiczno-kulturalna. Miejsce, którego nazwa nawiązuje do wieloletniej historii Powszechnego Domu Towarowego, zaoferuje siedem konceptów gastronomicznych. Centralnym punktem nowej przestrzeni będzie bar z wydzieloną strefą, gdzie będą się odbywały wydarzenia artystyczne, a czas umili muzyka na żywo.
Renoma w nowej odsłonie
Polska architektura okresu modernizmu niezmiennie zachwyca. Niestety, wiele z budynków w tym stylu uległo zniszczeniu w czasie wojny, ale te, które ocalały, poddane renowacji odzyskują dawny blask. Właśnie tak jest w przypadku wrocławskiej Renomy. Zachwycała w latach 30. minionego wieku, w czasie II wojny niemal spłonęła, ale po niej powróciła w nowej odsłonie. W 1948 r. budynek został ponownie otwarty z okazji Wystawy Ziem Odzyskanych. Był wówczas pierwszym i największym w Polsce Powszechnym Domem Towarowym – właśnie do skrótu tego określenia nawiązuje nazwa nowego konceptu restauracyjno-kulturalnego we wrocławskiej Renomie.
W latach 30. w Renomie — wówczas znanej jako Warenhaus Wertheim — funkcjonowała restauracja na dachu. Dziś Pedet Renoma — nowatorska strefa gastronomiczna — zlokalizowana jest od strony placu Czystego. Odwiedzający Renomę będą mogli posilić się w jednym z siedmiu autorskich konceptów gastronomicznych stworzonych przez znanych restauratorów. Spotkania przy stole umili wystrój wnętrza z oryginalnym designem, połączenie stylu mid-century modern i elegancji. Wśród charakterystycznych elementów będzie neon z logo „Pedet”. Za projekt wnętrza odpowiada wrocławska pracownia 3XA.
Pedet Renoma: Wiele kulinarnych konceptów
Barbara Wójcik, Asset Management & Leasing Director Globalworth Poland, przekonuje, że odwiedzający Renomę oczekują nie tylko wyselekcjonowanej oferty modowej, lecz także nietuzinkowej propozycji gastronomicznej. – Kończąca się metamorfoza Renomy jest odpowiedzią na te wyzwania, a nasz pomysł na Pedet pokazuje, że strefa restauracyjna to coś więcej niż przestrzeń komercyjna. Starannie dobrana i unikatowa propozycja gastronomiczna zagwarantuje gościom niespotykane doznania kulinarne. W połączeniu z częścią eventową, barem i sceną, ikoniczny budynek Wrocławia będzie miejscem o wysokim standardzie, które zapewni również niezapomniane doświadczenia artystyczne – tłumaczy Barbara Wójcik.
W menu znajdą się dania kuchni z różnych stron świata, a także regionalne specjały w nowatorskich odsłonach. Jednym z konceptów restauracyjnych jest znana wrocławska Meatologia. Miejsce specjalizuje się w argentyńskich i amerykańskich stekach z bydła rasy Black Angus. Można tu także skosztować japońskiej wołowiny Wagyu oraz szlachetnej jagnięciny z Nowej Zelandii. Odwiedzający lokal z pewnością nie wyjdą głodni, ale świetna kuchnia to nie wszystko — można tu również kupić produkty kulinarne do domu.
Inne gastronomiczne podróże można odbyć w specjalizujących się w kuchni hiszpańskiej restauracjach GIRO i ¿Que Pasa?. – Będzie można spróbować przekroju włoskiej kuchni, na czele z pizzą, oraz popularnych deserów by Piotr Zabawa. A także hiszpańskich tapas, które tworzyć będzie dobrze znany szef kuchni Adrian Bęben. Za bar i serwowanie autorskich koktajli będzie odpowiedzialna ekipa z takich miejsc, jak Forma Płynna, Prosto z Mostu, Do Jutra oraz Poziom 1 – mówi Marcin Mielczarek, współwłaściciel restauracji GIRO i ¿Que Pasa?.
W Pedet Renoma coś dla siebie znajdą także miłośnicy kuchni azjatyckiej – w konceptach Vietnem i Thajka. Gwarancją autentycznych smakowitych potraw jest tu nazwisko pasjonatki i popularyzatorki kuchni azjatyckiej – Linh Nguyen. A jeśli chcemy posilić się w biegu, możemy postawić na streetfoodowy The Fry z belgijskimi frytkami oraz hiszpańskimi churrosami. Ten koncept znają z pewnością bywalcy warszawskiej Hali Koszyki.
Odwiedzający Renomę będą mogli korzystać także z części restauracyjnej z obsługą kelnerską od strony placu Kościuszki, której otwarcie zaplanowano na wiosnę 2024 r.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.