
Kultowe warszawskie miejsce oferuje codziennie inne obiady na wynos i w dowozie. Za menu odpowiadają Flavia Borawska i Basia Kłosińska.
Kilkanaście dni temu planowano szeroko otworzyć drzwi Wozowni skrytej w podwórzu Nowego Światu. Chciano serwować domowe obiady przygotowywane przez zaprzyjaźnioną szefową kuchni, Flavię Borawską i Basię Kłosińską. – Chcieliśmy stworzyć coś na wzór europejskiego comfort foodu, za którym się tęskni. Zdrowe, niewymyślne i spożywane wspólnie – mówi współtwórczyni baru, Justyna Kosmala. Pomysł pokrzyżowały kolejne obostrzenia związane z pandemią.

– Znów jesteśmy zamknięci. I czujemy, że to sprawa poważniejsza niż na wiosnę. Trzeba się przygotować na to, że trudne czasy tak szybko się nie skończą i nauczyć się żyć w tej nowej rzeczywistości – dodaje Justyna. Tak zrodził się kolejny projekt – obiady w dowozie i na wynos przez siedem dni w tygodniu. Wspólnie z Flavią (wywiad o nowej książce napisanej z Małgorzatą Mintą już wkrótce na Vogue.pl), absolwentką elitarnej paryskiej szkoły Cordon Bleu i zarazem jedną z najsłynniejszych warszawskich szefowych kuchni, oraz Basią Kłosińską kuchmistrzynią Wozowni, ruszają, aby rozsmakować mieszkańców stolicy w aromatach Włoch.

Dziś na stołach wylądują zupa z kukurydzy, parmigiana oraz zapiekane bakłażany z serem mozzarella, parmezanem i świeżymi pomidorami. Jutro podniebienia uraczy krem z pieczonych pomidorów i kalafiora, polenta z porami i gorgonzolą, a także czekoladowe ciasto. W środę w menu znajdziemy dwie propozycje do wyboru – klasyczną oraz wege. Dla mięsożerców dodatkiem do zupy-kremu będzie smażony kurczak, a w wersji wegańskiej – kanapka z domowego chleba z boczniakami. Znów zaszczyci nas deser w postaci karmelowo-czekoladowego ciastka. W kolejnych dniach pojawiać się będą grillowane kalmary, lasagne z pesto i beszamelem oraz tarty.

W każdy piątek na stronie internetowej Wozowni będzie uaktualniana karta dań, które można zamawiać na bieżąco, w wybrane dni albo w abonamencie (wówczas jest oczywiście taniej). Należy je składać bezpośrednio lub przez pośredników albo knajp.pl/wozowniabar. Oprócz tego, wciąż obowiązuje dawne menu baru.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.