Drugi sezon „Dobrego składu” otwiera odcinek pełny trudnych pytań. Brokat, czyli niewielkie błyszczące drobinki odbijające światło, które mają niemal 100 lat, pokochały miliony osób. Jak obowiązująca od 16 października 2023 roku dyrektywa unijna dotycząca zakazu jego produkcji na terenie UE ze względu na zawartość mikroplastiku w składzie wpłynie na trendy? Czy brokat całkowicie zniknie z naszego otoczenia: makijażu, zabawek, dekoracji, paznokci? Czy zastąpią go wersje bio, które rozkładają się jak liść? I czy to prawo może prowadzić do kolejnych świadomych wyborów w ogóle, nie tylko pod kątem dobrego składu makijażu?
O blaskach i cieniach brokatu, który w większości jest plastikiem, i o samym plastiku, rozmawiam z Misią Joachimem, artystką, twórczynią internetową, makijażystką i performerką kultury drag (a także niedoszłym absolwentem* studiów na Wydziale Biologii i Chemii). Sprawdzamy, czy błyszczące drobinki są następcami niezbyt zdrowej bieli ołowianej z epoki baroku, i zastanawiamy się, czy ich ograniczenie wpłynie na makijażowe trendy i mat znów wróci na nasze twarze. Misia Joachim, który codziennie publikuje tutoriale makijażowe na Instagramie i TikToku, opisuje, jak aplikować brokat na usta, powieki i ciało, z czym go łączyć, a czym zmywać. I demaskuje, skąd pochodzi większość obecnego w naszym otoczeniu mikroplastiku, zastanawiając się, czy wycofywanie brokatu nie jest przypadkiem kolejnym polowaniem na czarownice. W podcaście nawiązujemy również do miki, wielokrotnie uznawanej za bardziej ekologiczną niż brokat, której pozyskiwanie bywa jednak nieetyczne. Rozmawiamy o tym, jakie alternatywy dla błyszczących drobin są już dostępne w kosmetykach i czy jadalny brokat w diecie nam służy.
* Misia Joachim używa zamiennie obu zaimków ona/on.
Zobacz także:
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.