Znaleziono 0 artykułów
18.03.2025

Szwedzkie bułeczki szafranowe z kremem z białą czekoladą przywołują wiosnę

18.03.2025
(Fot. Archiwum własne)

Słynne w Szwecji bułeczki szafranowe można przygotować także w domu. Smakują jeszcze lepiej niż cynamonki, a słonecznym wyglądem przywołują wiosnę. Zdradzamy prosty przepis na deser autorstwa Gawła Czajki

Szwedzkie wypieki kojarzą nam się głównie z cynamonkami i kardamonkami. Ja wciąż wspominam bułeczki szafranowe św. Łucji, które kilka lat temu zamówiłem w kawiarni w Sztokholmie. Ich smak i kolor przywodzą na myśl słońce. Przepis zawiera najdroższą przyprawę na świecie – szafran, ale nawet jego znikoma ilość rozświetli nasze ciasto, nada mu smak i żółty odcień. Pokusiłem się o dodanie puszystego kremu z białą czekoladą i sparzonej skórki z cytryny.

Na bułeczki:

1 kg mąki 550
450 ml mleka 3,2%
200 g masła
100 g brązowego cukru
45 g świeżych drożdży 
12 g szafranu
szczypta soli
1 jajko

Na wnętrze:

100 g masła
70 g brązowego cukru 
laska wanilii

Na krem waniliowy:

400 ml śmietanki 34-36%
100 g cukru pudru
laska wanilii

(Fot. Archiwum własne)

Szafran podgrzewamy w mleku, dodajemy cukier. Mieszamy i studzimy. Następnie dodajemy pokruszone świeże drożdże. Rozczyn odstawiamy na 15 minut.

Przesianą mąkę łączymy z rozczynem drożdżowym i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto. Dodajemy kawałki miękkiego masła w temperaturze pokojowej. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy je w prostokąt grubości 0,5 cm. Mieszamy składniki na smarowidło do wnętrza naszych bułeczek. Smarujemy całość rozwałkowanego ciasta. Jedną trzecią dłuższego boku zaginamy do środka, podobnie robimy z drugim dłuższym bokiem. Ciasto złożone z trzech długich prostokątów ponownie rozwałkowujemy i wycinamy w poprzek na trzycentymetrowe paski. Ich krańce zawijamy do środka, formując literę S. Znów przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut na blaszce z papierem do pieczenia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika (funkcja termoobiegu) na 15-17 minut do zarumienienia.

Gaweł Czajka
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Szwedzkie bułeczki szafranowe z kremem z białą czekoladą przywołują wiosnę
Proszę czekać..
Zamknij