Przepis Gawła Czajki na ultrapuszysty sernik mango pieczony w kąpieli wodnej

Przepis na wyjątkowo kremowy i wilgotny sernik, który idealnie sprawdzi się na wielkanocnych stołach. Intensywny, słoneczny kolor rozświetli czas z bliskimi, ciesząc wyjątkowym smakiem. Najbardziej puszysty i soczysty ze wszystkich serników, które stworzyłem, a mam do nich słabość od dziecka. Korzystając z okazji, przesyłam życzenia smacznych świąt, słońca w sercu, wszechobecnej życzliwości i spokojnego snu. Wesołych świąt.
Składniki:
Spód:
- 150 g ciastek maślanych
- 100 g masła
- 50 g kakao

Masa:
- 1 kg dobrego twarogu
- 6 żółtek
- 50 g cukru pudru
- 600 g pulpy mango
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 3 białe czekolady
Opcjonalnie małe bezy do dekoracji:
- 6 białek pozostałych z masy
- szczypta soli
- 250 g cukru pudru
Jak to zrobić:

Ciastka maślane blendujemy na piasek, który zalewamy palonym masłem, tworząc spód sernika. Dodajemy przesiane kakao. Wyrównujemy na dnie formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.

Tworzymy masę sernikową z twarogu, żółtek, cukru pudru, pulpy z mango, gęstej śmietany 18% i tabliczek białej czekolady rozpuszczonych w kąpieli wodnej. Dokładnie miksujemy i wylewamy na podpieczony spód. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni z termoobiegiem. Formę z sernikiem wstawiamy do piekarnika, a piętro niżej umieszczamy blachę z 2 cm wody, tworząc kąpiel wodną. Pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut do zarumienienia. Po tym czasie sernik wyciągamy, studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.


Dekorujemy dowolnie, ale możemy wykorzystać pozostałe białka z jajek, tworząc małe bezy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, zaczynając od mniejszych obrotów i stopniowo je zwiększając. Po uzyskaniu piany stopniowo co minutę dodajemy kolejne łyżki cukru pudru, nieustannie miksując. Powinna powstać gęsta, błyszcząca biała masa. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia i formujemy niewielkie bezy, zachowując odstępy. Warto zaopatrzyć się w rękaw cukierniczy do starannego uformowania ich kształtu. Bezy suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni około 90 minut.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.