Niezwykle kremowy sernik nowojorski stanie się naszym ulubionym świątecznym ciastem

Gaweł Czajka zdradza swój przepis na sernik nowojorski, który staje się świątecznym ciastem dzięki ciasteczkom korzennym na spodzie.
Święta od zawsze kojarzą mi się z mamą, która zaszczepiła we mnie miłość do gotowania. Od dziecka angażowała mnie do pomocy w kuchni, przekazując swoje tajemne przepisy. W tym gorącym okresie zasada była jedna – wigilijną kolację przygotowywaliśmy w możliwie najprostszy sposób, tak by nie zatracić radości z jej szykowania. Ten cel przyświecał mi i tym razem. Postanowiłem zaproponować ciasto, które nie spędzi snu z powiek i zawsze wychodzi. Przesyłam życzenia smacznych świąt, pełnych najprostszej życzliwości. Zabieramy się do pieczenia!
Świąteczny sernik nowojorski na spodzie z ciastek korzennych
Wolno pieczony w kąpieli wodnej, pozostaje wilgotny i kremowy, a ciastka korzenne tworzą idealny duet z delikatną nutą cytryny.
Potrzebujemy:
1 kg serka kremowego śmietankowego
200 g cukru pudru
200 ml śmietany 18%
4 jajka i 2 żółtka od kur z wolnego wybiegu
50 g cukru wanilinowego albo laskę wanilii
sok i skórkę ze średniej cytryny
Spód:
250 g ciastek korzennych
70 g masła
Rozgniecione na piasek ciastka korzenne łączymy z roztopionym masłem, wykładamy do okrągłej foremki na ciasto, wyrównujemy i pieczemy 5 minut w 180 stopniach.
W tym czasie łączymy serek śmietankowy z cukrem pudrem, śmietaną, cukrem waniliowym albo wnętrzem laski wanilii oraz sokiem i startą skórką ze sparzonej średniej cytryny. Mieszając wszystkie składniki, dodajemy kolejno umyte jajka i żółtka. Jednolitą masę wylewamy na nasz podpieczony i ostudzony spód. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Na niższym piętrze umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą, tworząc tym samym kąpiel wodną podczas pieczenia. Pieczemy 10 minut w termoobiegu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy kolejne 50 minut. Sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia, następnie chłodzimy w lodówce około 10-12 godzin. Smacznego!





Zaloguj się, aby zostawić komentarz.