Pancake, ale z europejskim rodowodem. Wygląda jak omlet, ale bardziej nonszalancki niż ten francuski. Dutch Baby, czyli pieczony naleśnik z duszonymi gruszkami i cytrynowym tymiankiem, to jesienne danie, które jest słodkim sekretem niderlandzkiej kuchni. Sprawdźcie przepis przygotowany specjalnie dla nas przez Zosię Cudny z Make Cooking Easier.
Skład:
(przepis na 4 porcje)
3 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
szczypta cynamonu
2 czubate łyżki cukru (może być więcej)
szczypta soli
do podania: 2 gruszki
1 gałązka świeżego tymianku (najlepiej cytrynowy)
1-2 łyżki cukru
do smażenia: 3-4 łyżki masła klarowanego
Jak to zrobić?
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Patelnię z żeliwną rączką (lub naczynie żaroodporne) wstawiamy do piekarnika, aby się rozgrzała.
2. W dużej misce ubijamy jajka, następnie dolewamy mleko, dodajemy cukier, sól, cynamon i przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gładką i lejącą się konsystencję. Rozgrzaną patelnię ostrożnie wyciągamy z pieca. Dodajemy na dno patelni masło sklarowane, a
następnie na patelnię wylewamy ciasto. Naleśnik pieczemy w piekarniku ok. 18-20 minut, aż nabierze złotego koloru, a jego boki się uniosą.
3. Aby przygotować gruszki, na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy gałązkę tymianku i cukier. Dodajemy kawałki gruszki. Dusimy na małym ogniu przez parę minut, aż owoce puszczą sok. Upieczony naleśnik podajemy z duszonymi gruszkami.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.