Kopenhaski talerzyk różności, chrupiące bajgle, a może maślane naleśniki? Wybieramy nasze ulubione warszawskie lokale, w których zjecie najlepsze śniadania w stolicy.
Baken: Z wizytą w Kopenhadze
Żurawia 6/12, Śródmieście
Choć Baken otworzyło się zaledwie rok temu, już zapewniło sobie status kultowego adresu. Wszystko za sprawą klimatu rodem z kopenhaskiego bistro. Kameralny lokal urządzono w duchu przytulnego minimalizmu – wysokie okna wypełniają przestrzeń światłem, ściany zdobią obrazy, a na drewnianych stołach stoją świeże kwiaty w designerskich wazonach. To wszystko zejdzie jednak na drugi plan, gdy stanie przed wami talerzyk kopenhaski z pajdami świeżego chleba, kremowym masłem, holenderską goudą i domową konfiturą. Zwolennikom ciepłych śniadań polecamy sezonową grzankę z jajecznicą i kurkami oraz prawdziwie francuskie crêpes z morelami, syropem kardamonowym i kwaśną śmietaną. Złapcie do tego kubek aromatycznego przelewu serwowanego w pięknych czarkach z gliny i voila! Idealny poranek gotowy.
Serso: Bajgle na okrągło
Józefa Szanajcy 16, Praga Północ
Praskie Serso jest stałym elementem naszych zestawień – ostatnio lokal znalazł się wśród najlepszych kawiarni w Warszawie. Nic dziwnego, skoro podaje się tu najlepsze bajgle w mieście. W menu Serso każdy znajdzie coś dla siebie. Zwolennikom prostoty polecamy bajgla z twarogiem ekologicznym i domową konfiturą, na większy głód najlepiej sprawdzi się ten z dzikim łososiem, omletem, świeżym szpinakiem i sosem sriracha, a fanom sezonowych smaków polecamy pieczoną dynię z czarnuszką, serem szafir, piklowaną cebulką i masłem z suszonych pomidorów. Wychodząc, złapcie na drogę drożdżówki pokryte chrupiącą kruszonką. Gwarantujemy, że będziecie tu wracać.
Lychees: Uczta dla zmysłów
Bielańska 1, Śródmieście
Młodszą siostrę Peaches Gastro Girls, jednej z ulubionych wegańskich miejscówek w Warszawie, znajdziecie w pawilonie Resortu przy ulicy Bielańskiej. W Lychees zarówno we wnętrzu, jak i na talerzu królują kolory. Zielone są pasta z groszku i fasolka szparagowa serwowane na puszystej foccaci, czerwone są zarówno pomidory truskawkowe, jak i rabarbar na oblanym kremem sernikowym toście francuskim, a żółte akcenty zapewniają kukurydza i kurki podawane z grzanką na chlebie żytnim na zakwasie. A to tylko kilka pozycji z roślinnego menu Lychees.
Toast: Wszystkie wcielenia tosta
Targowa 67, Praga Północ
Jeszcze jedna nowość na kulinarnej mapie stolicy, która musiała znaleźć się w naszym zestawieniu najlepszych śniadań w Warszawie. Chodzi o Toast (czytamy po polsku „toast”), który od września karmi Pragę. Gra słów w nazwie lokalu – angielski tost i toast w jednym – to esencja tutejszego menu. Śniadania są serwowane cały dzień, a od południa można również wpadać na talerzyki, do których warto zamówić szprycera, autorski koktajl albo lampkę naturalnego wina. Sercem karty są tosty w kilku różnych wcieleniach – od klasyka z pastą jajeczną i olejem chilli z chrupiącym szczypiorkiem przez te francuskie z konfiturą malinowo-różaną po sezonowe serwowane ze straciatellą, grzybami leśnymi na maśle i prosciutto crudo.
Havana: Śniadanie z widokiem
Słowackiego 16/18, Żoliborz
Mimo upływu lat Havana wciąż cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Szczególnie jeśli w grę wchodzą śniadania. Poranna wizyta w lokalu to już niepisana tradycja żoliborzan. Zwłaszcza gdy w menu pojawiają się takie nowości, jak jajecznica z rydzami serwowana z serem bursztyn i wegańskim majonezem. Spośród tutejszych klasyków warto również spróbować chałki z waniliowo-kawowym kremem pâtissière, marynowanymi śliwkami, pomarańczą i prażonymi migdałami czy wytrawnych tostów francuskich z pastą truflową i pieczarkami. Havana zasługuje również na wyróżnienie jako miejsce przyjazne czworonogom. Dodatkowy atut? Taras z widokiem na park Żeromskiego.
Bar Rascal: O poranku
Moliera 6, Śródmieście
Popularny wine bar pokochaliśmy za selekcję naturalnych win z całego świata, apetyczne przystawki i klimatyczne wnętrze (a w sezonie również uroczy ogródek). Na Moliera 6 warto jednak zajrzeć także o poranku. W Barze Rascal serwowana jest kawa z lokalnych, rzemieślniczych palarni, do której warto dobrać tutejsze przekąski. Naszymi faworytami są genialne w swojej prostocie scones serwowane z konfiturą z czarnej porzeczki i masłem. Zwolennikom wytrawnych śniadań polecamy z kolei grillowany chleb na zakwasie z soczystymi pomidorami, anchois i oliwą oraz omlet z gorgonzolą piccante i świeżymi ziołami. Z myślą o leniwych weekendach stworzono również specjalne menu brunchowe dostępne wyłączne w sobotnie poranki. Znajdziecie w nim, m.in. truflowy omlet, gofry z owocami leśnymi i puszystym mascarpone i oczywiście dużo mimozy.
Charlotte Buillon: Francja na talerzu
Nowy Świat 6/12, Śródmieście
Charlotte nie trzeba nikomu przedstawiać. Inspirowana tradycyjnymi francuskimi bistro cafés rodzina restauracji serwuje dziś swoje wypieki w Warszawie, Krakowie i we Wrocławiu. Choć w każdym z siedmiu lokali skosztujecie kultowego już śniadania Charlotte, croque madame i monsieur czy klasycznych croissantów, naszym ulubionym adresem pozostaje Bouillon w dawnym Domu Partii. Bouillon to pochodzący z końca XIX w. typ restauracji, jak brasserie, cafe czy bistro, który powraca dziś do łask. Oprócz chleba, wina i tartines w karcie znajdziewcie również tradycyjne ciepłe dania kuchni francuskiej, a wśród nich bœuf bourguignon, coq au vin i oczywiście francuski bulion.
Stolica Café: Podróże w czasie
Ludwika Narbutta 50A, Mokotów
Stałym bywalcom Iluzjonu nie musimy przedstawiać kinowej kawiarni, która wystartowała w styczniu. Tym, którzy jeszcze tutaj nie dotarli, śpieszymy z wyjaśnieniem, dlaczego warto tam zajrzeć. Po pierwsze, Stolica Café to kulturalne serce Mokotowa. Bez względu na porę dnia spotkacie tu kinofilów dyskutujących o ostatnim seansie, zatraconych w lekturze kawoszy i melomanów myślicieli. Drugim powodem jest oczywiście menu śniadaniowe. Do Stolicy warto wpaść na aromatyczną szakszukę serwowaną z rzemieślniczym chlebem i masłem gorczycowym, jajka po benedyktyńsku niczym z „Jack Rabbits Slim” (fani „Pulp Fiction” zrozumieją) albo kremową burratę z figami w czerwonym winie.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.