W naszym domu staramy się, żeby święta były tradycyjne. Kultywujemy przepisy, które odziedziczyliśmy po dziadkach i pradziadkach Tomka, którzy też byli restauratorami – mówi Justyna Kosmala, współwłaścicielka restauracji Charlotte i Wozownia. Razem ze swoją rodziną – mężem Tomkiem i dziećmi: Stefą, Haliną i Jankiem – specjalnie dla czytelników Vogue.pl dzieli się przepisami na bożonarodzeniowe potrawy i przygotowuje je krok po kroku.
Przepisy
sos tatarski:
4 jaja na twardo
6 korniszonów
10 grzybów (5 maślaków, 5 podgrzybków)
4 łyżeczki kaparów
2 cebulki
200g majonezu
4 łyżki śmietany
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki musztardy
Rozetrzeć żółtka z majonezem, śmietaną, chrzanem i musztardą.
Pozostałe składniki posiekać, połączyć i schłodzić.
ciasto czekoladowe:
200 g czekolady
200 g cukru
200 g masła
4 jajka
2 łyżki stołowe mąki
barszcz grzybowy:
100 g grzybów, suszonych prawdziwków
śmietana 18%, ok. 180 gramów
sok z 2 cytryn do zakwaszenia
Na 2 litry wywaru: 5 marchewek, 2 pietruszki, 1 por, 1 cebula opalona, ćwiartka kapusty włoskiej, seler, nać pietruszki, 3 liście laurowe, 5 nasion ziela angielskiego, 10 nasion kolendry, 8 nasion pieprzu, sól
napar rumiankowo-waniliowy (1l):
5 łyżeczek suszonego rumianku
płaska łyżeczka startej wanilii albo pół laski wanilii
łyżka miodu
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.