Owsianka z resztkami pierniczków i mandarynkami, deser z wykorzystaniem suchego chleba albo pudding ze świątecznych ciast, na które już nikt nie ma ochoty. Nasi ulubieni blogerzy i autorzy kulinarni – Jagna Niedzielska, Małgosia Minta, Michał Korkosz i Bartek Kieżun – podzielili się przepisami na dania z wykorzystaniem tego, co już mamy w lodówce.
Michał Korkosz: Poświąteczny pudding drożdżowy z owocami
Składniki (4 porcje):
1 czerstwa chałka, makowiec lub białe pieczywo (około 400 g)
3 jajka „zerówki”
¼ szklanki (50 g) drobnoziarnistego cukru (2 łyżki wystarczają, jeśli jest to makowiec)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 szklanka (240 g) śmietany kremówki 30%
1 szklanka (240 ml) mleka lub napoju roślinnego
½ szklanki (40 g) płatków migdałowych
owoce mrożone (najlepiej maliny, wiśnie, porzeczki)
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
1. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Za pomocą rózgi kuchennej ubij jajka z cukrem i wanilią. Dodaj mleko, śmietankę i ⅛ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Chałkę pokrój na kromki, każdą maczaj dokładnie w miksturze jajecznej i ułóż w naczyniu do pieczenia. Resztą mikstury zalej chałkę. Odstaw do namoknięcia, na mniej więcej 5-10 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół).
3. Foremkę z puddingiem przykryj folią aluminiową. Piecz przez 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię i posyp owocami i płatkami migdałowymi. Zapiekaj, aż się zarumieni, przez następne 15-20 minut. Oprósz cukrem pudrem i podawaj natychmiast po upieczeniu.
Michał Korkosz – w mediach społecznościowy znany jako Rozkoszny, zapalony foodie, autor książki „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”, prowadzi bloga Rozkoszny.pl, na którym przepisy łączy z równie „pysznymi” opowieściami.
Jagna Niedzielska: Pieczeń z selera faszerowana kaszą, jarmużem, żurawiną i orzechami
Składniki (na 2 pieczenie):
2 selery
oliwa
sól
cebula
2 ząbki czosnku
100 g boczniaków
20 g namoczonych suszonych grzybów
garść jarmużu
2 łyżki orzechów laskowych
2 łyżki suszonej żurawiny
80 g kaszy gryczanej
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Selery wysmaruj oliwą, oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-50 minut.
2. Wydrąż miąższ selera, a łupinę zostaw do wypełnienia.
3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, posiekany czosnek, posiekane boczniaki, posiekane suszone grzyby, porwany jarmuż, orzechy, suszoną żurawiną i ugotowaną kaszę gryczaną.
4. Wszystko dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i podsmaż przez mniej więcej 8 minut.
5. Łupiny selerów wypełnij podsmażonym farszem.
Jagna Niedzielska – propagatorka kuchni zero waste, kucharka, blogerka, ekoorędowniczka, autorka książki „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”.
Małgosia Minta: Korzenna owsianka z mandarynkami
Składniki (na 2 porcje):
200 g płatków owsianych
250 ml napoju owsianego lub mleka
250 ml wody
szczypta soli
1 + 2 łyżki miodu
2-3 pierniczki
2 mandarynki
skórka otarta z 1 mandarynki
2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Do rondelka wsyp płatki owsiane, dodaj wodę i napój owsiany i odstaw na 15 minut. W międzyczasie obierz mandarynki, podziel je na cząstki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 2 łyżki miodu, dodaj mandarynki i lekko przesmaż na małym ogniu, aż się skarmelizują. Odstaw.
2. Namoczone płatki dopraw solą, miodem oraz jednym pokruszonym pierniczkiem. Gotuj około 10 minut, cały czas mieszając, aż będą gęste. Możesz dodać na koniec nieco więcej płynu, by uzyskać bardziej kremową konsystencję.
3. Owsiankę podawaj z mandarynkami, posypaną pokruszonym piernikiem i skórką z mandarynki.
Małgosia Minta – podróżniczka kulinarna, założycielka bloga Mintaeats.com, prowadząca podcast „W pogoni za kolacją”, autorka książki „Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór” i współautorka „Ciao! Włoskie opowieści, miejsca i smaki”.
Bartek Kieżun: Torta di pane al cioccolato
Składniki:
200 g starego chleba (+ mleko do namoczenia)
150 g cukru
3 jajka
50 g kakao
50 g czekolady
50 ml oliwy
50 g masła
25 ml alkoholu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
bakalie
Sos:
100 g czekolady
100 ml słodkiej śmietany 30%
Przygotowanie:
1. Chleb rwiemy na kawałki. Zalewamy mlekiem, by zmiękł. Przyciskamy od czasu do czasu dłonią. Odcedzamy i miksujemy, by powstała masa. Dodajemy masło i oliwę. Mieszamy. Dodajemy kakao i proszek do pieczenia.
2. Żółtka ubijamy z połową cukru. Dodajmy do masy. Dodajemy bakalie. Mieszamy. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
3. Podgrzewamy śmietanę. Pilnujemy, by się nie zagotowała. Do gorącej śmietany wrzucamy pokruszoną drobno czekoladę. Rózgą mieszamy, by uzyskać płynny sos. Wylewamy go na wystudzone ciasto.
Bartek Kieżun – autor i dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf, wykładowca. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana za książki „Italia do zjedzenia” i „Portugalia do zjedzenia”. Laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards, do której aż trzy nominacje otrzymały wydane tej jesieni „Ateny do zjedzenia”.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.