Znaleziono 0 artykułów
24.10.2024

Przepis Gawła Czajki na puszyste dyniowe pankejki z kremem pistacjowym

24.10.2024
Gaweł Czajka poleca przepis na puszyste pankejki dyniowe z kremem pistacjowym (Fot. Archiwum autora)

Gaweł Czajka lubi, kiedy sezonowy produkt występuje w roli, która ma szansę naprawdę uszczęśliwić nakarmione nim brzuchy. Tak będzie też z jego najnowszym przepisem na dyniowe pankejki z kremem pistacjowym.

Jesień nie musi być ponura. Niespieszny spacer na pobliski rynek zaowocował zakupem dyni. Wracając do domu, miałem już gotowy pomysł na sezonowe śniadanie, przekąskę albo kolację. –Dyniowe pankejki! – pomyślałem, szybko zabierając się do działania. Pieczona dynia muśnięta cynamonem zadziałała jak otulający wszystkie zmysły kocyk. Sam przepis nie jest trudny, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Za to smak naprawdę rozgrzewa w jesienną aurę.

Lubię krzątać się po kuchni, szykując dania oparte na sezonowych produktach. Często wracam do pomysłów zapamiętanych z rodzinnego domu. Lubię dawać ludziom poczucie szczęśliwego brzucha, sobie też! Mam wrażenie, że pankejki z sosem pistacjowym właśnie to wam zapewnią.

Składniki na pankejki:

  • 300 g dyni hokkaido (ma mocno pomarańczowy kolor i nie trzeba obierać jej ze skórki przed pieczeniem)
  • 200 ml kefiru
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli 
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu

Sos pistacjowy:

  • 80 g niesłodzonej pasty pistacjowej 100%
  • 80 ml śmietanki 36%
  • płaska łyżka cukru pudru 
(Fot. Materiały pywatne autora)

Jak to zrobić?

Przygotowanie masy na dyniowe pankejki zaczynamy od zmieszania purée z dyni hokkaido (pieczemy ją 40 minut w temperaturze 180 stopni z 40 g masła i łyżką cynamonu) z kefirem, przesianym cukrem pudrem, jajkiem i pozostałym masłem, które roztapiamy. Mieszamy ręcznie albo trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę pszenną, szczyptę soli, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i łyżkę cynamonu. Pankejki smażymy na maśle klarowanym albo oleju, na niewielkim ogniu, po 2-4 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.

(Fot. Materiały pywatne autora)
(Fot. Materiały pywatne autora)

Nasz krem pistacjowy zrobimy w 3 minuty, łącząc ze sobą pastę pistacjową, śmietankę i cukier puder. Mieszamy je na patelni i przez 3-4 minuty redukujemy sos. 

(Fot. Materiały pywatne autora)

Pankejki otulamy sosem i cieszymy się chwilą.

 

 

Gaweł Czajka
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Przepis Gawła Czajki na puszyste dyniowe pankejki z kremem pistacjowym
Proszę czekać..
Zamknij