Przepis Gawła Czajki na puszyste dyniowe pankejki z kremem pistacjowym
Gaweł Czajka lubi, kiedy sezonowy produkt występuje w roli, która ma szansę naprawdę uszczęśliwić nakarmione nim brzuchy. Tak będzie też z jego najnowszym przepisem na dyniowe pankejki z kremem pistacjowym.
Jesień nie musi być ponura. Niespieszny spacer na pobliski rynek zaowocował zakupem dyni. Wracając do domu, miałem już gotowy pomysł na sezonowe śniadanie, przekąskę albo kolację. –Dyniowe pankejki! – pomyślałem, szybko zabierając się do działania. Pieczona dynia muśnięta cynamonem zadziałała jak otulający wszystkie zmysły kocyk. Sam przepis nie jest trudny, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Za to smak naprawdę rozgrzewa w jesienną aurę.
Lubię krzątać się po kuchni, szykując dania oparte na sezonowych produktach. Często wracam do pomysłów zapamiętanych z rodzinnego domu. Lubię dawać ludziom poczucie szczęśliwego brzucha, sobie też! Mam wrażenie, że pankejki z sosem pistacjowym właśnie to wam zapewnią.
Składniki na pankejki:
- 300 g dyni hokkaido (ma mocno pomarańczowy kolor i nie trzeba obierać jej ze skórki przed pieczeniem)
- 200 ml kefiru
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 60 g masła
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
Sos pistacjowy:
- 80 g niesłodzonej pasty pistacjowej 100%
- 80 ml śmietanki 36%
- płaska łyżka cukru pudru
Jak to zrobić?
Przygotowanie masy na dyniowe pankejki zaczynamy od zmieszania purée z dyni hokkaido (pieczemy ją 40 minut w temperaturze 180 stopni z 40 g masła i łyżką cynamonu) z kefirem, przesianym cukrem pudrem, jajkiem i pozostałym masłem, które roztapiamy. Mieszamy ręcznie albo trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę pszenną, szczyptę soli, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i łyżkę cynamonu. Pankejki smażymy na maśle klarowanym albo oleju, na niewielkim ogniu, po 2-4 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.
Nasz krem pistacjowy zrobimy w 3 minuty, łącząc ze sobą pastę pistacjową, śmietankę i cukier puder. Mieszamy je na patelni i przez 3-4 minuty redukujemy sos.
Pankejki otulamy sosem i cieszymy się chwilą.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.