Na parterze znanego z eleganckiego designu i gościnności Nobu Hotel Warsaw, otwarto autorski Sakebar. To pierwsze takie miejsce w Warszawie, które pokochają nie tylko koneserzy najwyższej jakości japońskiego trunku, ale także doskonałego designu.
– Pierwszy w historii Sakebar by Nobu zaprasza do skosztowania japońskiego trunku zarówno w tradycyjnym, jak i nowoczesnym wydaniu – mówi Stefan Bauer, General Manager Nobu Hotel Warsaw. Sakebar oferuje też nową kartę koktajli i tapas, w harmonijny sposób łącząc japońską tradycję z wielkomiejskim życiem towarzyskim.
Sake w zgodzie z tradycją
Sakebar Nobu został otwarty w połowie września. Goście autorskiego konceptu mogą tu doświadczyć sake przygotowanej i podanej na różne sposoby zgodnie z tradycją, m.in. ręcznie wykonanych specjalnie dla Nobu chiroris, czyli srebrnych dzbanków wyposażonych w przegródki na lód. Podczas degustacji mogliśmy nie tylko skosztować sake, ale także dowiedzieć się o historii jego dziedzictwa w japońskiej kulturze.
Poza sake w propozycjach dla spragnionych w autorskiej karcie koktajli znalazły się tak zaskakujące pozycje, jak np. Hajikami Martini z marynaty z japońskiego imbiru czy Yamato Champagne z aromatem cytrynowego tymianku, a także wiele innych nieoczywistych wariacji bazujących na japońskich składnikach.
Smak tradycyjnego trunku podbija specjalnie przygotowane menu inspirowane tapasem Nobu, w którym głównymi gwiazdami są m.in. krokiety z czarnego dorsza i wasabi z kremowym sosem Aji Amarillo, ogon homara z dressingiem z czerwonej papryki oraz Okonomiyaki z płatkami Bonito, które w połączeniu z koktajlami dają wielowymiarowe doświadczenie smaków i aromatów.
Japoński design w stołecznym wydaniu
Całość doświadczenia, jakie oferuje Sakebar Nobu, dopełnia wyjątkowy design miejsca. Za projekt Sakebaru odpowiada duet architektów – Jeske i Adamchyk. W nowoczesny wystrój lokalu naturalnie wpletli elementy japońskiej tradycji w postaci szklanych półek unoszących się nad barem, które nadają mu surowego charakteru. Majestatyczne wrażenie robi umieszczona w centrum kamienna lada oraz unoszący się nad nią wyjątkowy lampion, przywodzący na myśl senny obłok.
Sakebar Nobu to miejsce zarówno dla miłośników japońskiej kuchni i kultury, ale także dla tych, którzy dopiero chcą je zgłębiać. Zachwyt gwarantowany od pierwszego spojrzenia, łyku i kęsa.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.