Francuz, który od 12 lat mieszka w Polsce, karierę zaczynał w korporacji, dziś w pełni oddaje się gotowaniu. Swoją wiedzą dzieli się podczas licznych warsztatów i na Instagramie. Dla „Vogue Polska” David Gaboriaud pokazuje, jak przyrządzić idealny letni brunch – galette z truskawkami oraz sałatkę ze świeżych warzyw z burratą.
Letnia sałatka ze świeżych warzyw z burratą
Składniki:
1 koper włoski
1 marchewka
4 rzodkiewki
4 zielone szparagi
garść pomidorków koktajlowych
pół papryczkę chilli
1 burrata
garść liści bazylii + kilka listków do dekoracji
oliwa z oliwek
pół cytryny
sól
Przygotowanie:
Listki bazylii zmiksuj ze szczyptą soli i oliwy na pistou. Skrop sokiem z cytryny do smaku. Odstaw.
Fenkuł pokrój na mandolinie, a szparagi, za pomocą obieraczki do warzyw, w cienkie wstążki. Włóż pokrojone warzywa do lodowatej wody i skrop sokiem z cytryny. Odstaw.
Marchewkę pokrój w plasterki oraz we wstążki. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki przekrój na pół.
Odsącz koper oraz szparagi i ułóż je na talerzu. Dodaj resztę warzyw i polej pistou. Na środku talerza ułóż burratę i udekoruj listkami bazylii oraz posiekaną papryczką chilli.
Gallette z truskawkami
Składniki:
300 g mąki owsianej
szczypta soli
30 g cukru
150 g zimnego masła
kilka łyżek zimnej wody
ok 1 kg truskawek
200 g płatków migdałów
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z solą i cukrem, dodaj masło i uformuj kruszonkę. Wlej kilka łyżek wody i szybko zagnieć ciasto. Zawiń gotowe ciasto w folię i odłóż do lodówki na 30 min. Płatki migdałów zmiel na pył. Truskawki pokrój w plasterki (wcześniej usuń szypułki). Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na placek o grubości pół centymetra. Nakłuj ciasto widelcem, a następnie posyp zmielonymi migdałami. Dodaj pokrojone truskawki i zawiń brzegi ciasta do środka.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i delikatnie wyskrob miąższ. Posmaruj truskawki miąższem wanilii i ułóż pokrojone laski na truskawkach. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180°C ok. 30-35 minut lub do czasu, gdy ciasto się ładnie zarumieni.
Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Serwuj z kwaśną śmietaną.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.