Sakana Browary Warszawskie zaprasza na walentynkowe afrodyzjaki kuchni japońskiej

Nowy lokal Sakana Browary Warszawskie proponuje parom smakowity sposób świętowania walentynek. Przytulne wnętrze, widok na główny plac Browarów Warszawskich, a na stole orientalne dania, serwowane w formie talerzyków z przekąskami, którymi możemy dzielić się z partnerem lub partnerką. Szef kuchni Bartosz Leszczyński wprowadza nas w tajniki japońskich afrodyzjaków, które skutecznie podkręcą temperaturę w dniu zakochanych.
Wywodzący się od imienia greckiej bogini piękna i miłości Afrodyty, termin „afrodyzjak” obejmuje dodatki (m.in. owoce i przyprawy) wzmacniające smak potraw, pozytywnie wpływające na nastrój oraz podnoszące libido. Choć większość z nas kojarzy afrodyzjaki z truskawkami (najlepiej w połączeniu z szampanem), okazuje się, że owoce morza, surowe ryby i papryczka chili również wywołują rosnące pożądanie u ukochanej osoby. Nie dziwi więc, że w walentynki lokale serwujące sushi przygotowują dla swoich gości coś specjalnego. Co czeka zakochanych w Sakana Browary Warszawskie?

Obfitująca w afrodyzjaki kuchnia japońska to doskonały wybór dla zakochanych
Poza klasycznymi pozycjami, jakie oferuje kuchnia japońska (w tym maki, nigiri i sashimi), Bartosz Leszczyński, szef kuchni w nowym sushi barze Sakana Browary Warszawskie, poleca na walentynki coś wyjątkowego – sprowadzane z Francji ostrygi z orzeźwiającą cytryną i pikantnym toppingiem. Pary preferujące dania rybne mogą skusić się na tuńczyka błękitnopłetwego – akami z truflowym sosem Tsuyu lub toro – tatara z maślanym kawiorem z jesiotra. Warto też pomyśleć o pikantnych potrawach z zawartością papryczki chili, która wpływa na wytwarzanie hormonów szczęścia.
Niezależnie od tego, która propozycja z menu najbardziej przypadnie wam do gustu, pomiędzy daniami nie zapomnijcie o marynowanym imbirze, który oczyszcza kubki smakowe, a także rozgrzewa i stymuluje organizm.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.