Nowa ekskluzywna restauracja w sercu Gdańska
Kultowa restauracja White Marlin, do niedawna znana jedynie z Sopotu, zagościła w kolejnej lokalizacji. Niepowtarzalnym klimatem i znakomitym jedzeniem będzie teraz cieszyć gości również w Gdańsku. Ideę miejsca oddaje hasło „Sea more”. W White Marlin na Wyspie Spichrzów chodzi bowiem nie tylko o smakowitą kuchnię, lecz także o doskonałą zabawę.
12 lipca przy udziale gwiazd znanych z pierwszych stron gazet odbyło się oficjalne otwarcie White Marlin w Gdańsku. Wyspa Spichrzów jest obecnie jednym z najbardziej pożądanych adresów w Trójmieście – chętnie bywają tu zarówno jego mieszkańcy, jak i turyści z Polski i ze świata. Wyspa Spichrzów zachwyca niezapomnianymi widokami, a jej centralny punkt stanowią architektoniczne perełki zabytkowego starego Gdańska. Do wizyt zachęcają też liczne restauracyjne ogródki, które gwarantują magiczną atmosferę przez okrągły rok.
Rozkosz dla zmysłów
Wrażeń dostarcza już samo wnętrze gdańskiego White Marlin, za którego projekt odpowiada ceniony architekt Miłosz Warcholiński (jackbronson.pl). Króluje tu elegancki i nowoczesny klimat boho chic. Restauracja w stylu High Energy Dining oferuje potrawy bazujące na owocach morza, a w piątki i soboty zachęca do spędzenia wolnego czasu przy dźwiękach muzyki granej przez najlepszych polskich i europejskich DJ-ów. Tym samym White Marlin na Wyspie Spichrzów jest miejscem o prawdziwie europejskim klimacie, w którym kolacja z przyjaciółmi może płynnie przeistoczyć się w szaloną noc.
Z kolei gwarantem niekończących się kulinarnych zachwytów jest szef kuchni gdańskiego White Marlin, którego potrawy stanowią hołd dla tradycji w nowoczesnym wydaniu. Paweł Stawicki, bo o nim mowa, zdobywał doświadczenie w renomowanych restauracjach – The Greenhouse (2 gwiazdki Michelina), Maaemo (3 gwiazdki), warszawskie Atelier Amaro (1 gwiazdka) czy Raw w Tajpej (2 gwiazdki) – a jego kulinarna przygoda trwa już 16 lat.
Paweł Stawicki to szef, którego cechują niezwykła świadomość i ciągłe dążenie do rozwoju. Każdego dnia, dzięki współpracy z zespołem, pasję przekuwa w profesjonalizm, którego efektem jest wysoka jakość. To właśnie na niej, obok dopracowania do perfekcji dań degustacyjnych, Paweł Stawicki zamierza się skupić w White Marlin na gdańskiej Wyspie Spichrzów.
W menu znajdzie się kilka sztandarowych sprawdzonych pozycji z karty sopockiej restauracji, takie jak: krewetki wasabi, tatar z tuńczyka, sola oraz beza pavlova. Niezastąpionym dodatkiem do wyszukanych smaków w klimacie slow food jest wyjątkowa selekcja win od Wine Avenue.
Wielkie otwarcie White Marlin Gdańsk
Motyw przewodni imprezy otwierającej White Marlin Gdańsk nawiązywał do wystroju jego wnętrza. Tego wieczoru Paweł Stawicki wraz z zespołem zabrali gości w podróż kulinarną na bazie owoców morza. Raczyła się nimi m.in. Lara Gessler. – O ile sopocki White Marlin ma wyrazisty styl Hamptons, gdzie klasyka koresponduje z elegancją, o tyle na Wyspie Spichrzów jest zdecydowanie luźniej. Klimatyczny wystrój wnętrza i dbałość o każdy detal sprawiają, że można poczuć tu energię Bali lub Ibizy, gdzie spędzałam niemal każde swoje wakacje – powiedziała restauratorka.
Gorących akcentów można się było doszukać również w tanecznym show oraz oprawie muzycznej. Atmosferę podczas wydarzenia podgrzewali DJ Luke Erb oraz DJms Lunnas z Ibizy. Wakacyjne rytmy poderwały do tańca wielu znamienitych gości, m.in. pisarkę Blankę Lipińską, modela Jacka Jelonka, aktorkę Laurę Samojłowicz, projektantkę biżuterii Izabellę Budryn oraz osobowości telewizyjne Klaudię El Dursi i Oliwiera Kubiaka.
– White Marlin otwiera przed nami drzwi do niepowtarzalnych doznań zmysłowych. Począwszy od przepięknego pejzażu i morskich przygód kulinarnych po klimatyczny styl boho kojarzony z wyzwolonymi artystami i wreszcie parkiet, który zaprasza do tańca w rytm orientalnej muzyki. Świetna lokalizacja, przepiękna sceneria tuż nad Motławą, a wszystko to blisko morza – zachwycała się aktorka Klaudia Halejcio.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.