Najsmaczniejsza kuchnia świata pochodzi z kraju burraty, oliwy i makaronu al dente. Doskonale wiedzą o tym restauratorzy, którzy stoją za takimi warszawskimi restauracjami, jak Trattoria Rucola i Pinsa. Teraz postanowili otworzyć nowy włoski lokal, Amici.
Restauracja Amici mieści się w wieżowcu przy rondzie Daszyńskiego. O autentyczność włoskiej kuchni dba wychowany w Toskanii szef kuchni Francesco Pisani, który zaprasza nie tylko na kolacje, ale także na włoskie śniadania oraz lunche.
Formuła menu jest bardzo prosta i włoska – food sharing to popularny ostatnio trend, który umożliwia spróbowanie wielu dań i dzielenie się nimi do woli. Taką koncepcję przyjęli także właściciele restauracji Amici, którzy wśród wielu pozycji w menu proponują pinsę aż w 17 różnych odsłonach. Przy barze znajdziemy natomiast mnóstwo autorskich koktajli oraz starannie dobranych do dań win.
Włoskie wnętrze, dwupoziomy ogród i ceramika Bolesławiec
Wnętrze lokalu również zostało zaprojektowane w taki sposób, aby jak najlepiej oddać nowoczesny włoski charakter dań serwowanych na talerzu. Onyksowy bar oraz ściany ozdobione tapetami Gucci nadają miejscu niepowtarzalnej atmosfery. Na lato przygotowany został także dwupoziomowy ogród. Wnętrze Amici zostało stworzone przez architektkę Patrycję Arasim z pracowni Projekt Praga. Dzięki wystrojowi oraz niepowtarzalnej kuchni miejsce jest idealnie zarówno na organizację większych eventów, jak i kameralnych i prywatnych spotkań. To świetny wybór na randkę, rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi.
Pomimo południowego charakteru restauracji w Amici nie zabrakło polskiego akcentu. Wszystkie dania serwowane są na klasycznej zastawie z polskiej manufaktury Bolesławiec.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.