Znaleziono 0 artykułów
20.01.2023
Artykuł partnerski

Aromatyczna podróż dookoła świata

20.01.2023
Fot. Materiały prasowe

Korzenne nuty z dodatkiem kakao i karmelu, a może delikatnie owocowy aromat? Kolekcja kaw w kapsułkach L’OR Origins czerpie to, co najlepsze, z najbardziej odległych zakątków świata.

– Odkrycie kawy było na swój sposób równie ważne, co wynalezienie teleskopu czy mikroskopu – mawiał Heinrich Eduard Jacob, niemiecko-amerykański pisarz i dziennikarz, tłumacząc: – Kawa nieoczekiwanie zintensyfikowała i zmodyfikowała zdolności i żywotność ludzkiego mózgu. Niezaprzeczalnie stała się też źródłem chwil przyjemności, którym chętnie oddajemy się każdego dnia. Jej spożywanie to dla większości kawoszy prawdziwy rytuał, szczególnie gdy mowa o kawach w kapsułkach z kolekcji L’OR Origins inspirowanych najdalszymi zakątkami świata.

Fot. Materiały prasowe

We Włoszech kawę spożywa się kilka razy dziennie. Po wersję z mlekiem sięga się wyłącznie w godzinach porannych, po południu pije się espresso. Mimo że nie poświęca się tej czynności zbyt wiele czasu – Włosi wypijają kawę przy barze – stanowi ona punkt obowiązkowy każdego dnia. Amerykanie lubują się z kolei w kawach w rozmiarze XXL, często w słodkim wydaniu – z dodatkiem bitej śmietany, karmelu czy smakowych syropów. Zazwyczaj nie przywiązują wagi do ich jakości, dokonując zakupu w biegu w sieciowych kawiarniach.

Co jednak jest normą na jednym z kontynentów, byłoby nie do pomyślenia na innym. W Etiopii, skąd wywodzi się Arabica, parzenie kawy jest kilkuetapowym rytuałem, który w niektórych regionach praktykuje się nawet trzy razy dziennie. Świeże ziarna kawy miażdży się na drobny pył, który przesiany za pomocą sita umieszcza się w specjalnych tygielkach bądź dzbankach. Zalany wodą, doprowadza się trzykrotnie do wrzenia. Tak przygotowaną kawę, bardzo mocną i niesamowicie aromatyczną, spożywa się w niewielkich czarkach lub miseczkach. Dodatki? Duża ilość cukru, szczypta soli bądź mieszanka przypraw.

Spożywanie kawy celebrowane jest również w Skandynawii. W Szwecji, gdzie rytuał picia kawy kryje się pod nazwą „fika”, pije się ją w towarzystwie – rodziny, przyjaciół czy współpracowników. Przerwa na kawę – w liczbie dwóch – przysługuje każdemu pracownikowi. Podobnie jest w Finlandii, gdzie umowny zapis często uwzględnia się w porozumieniach pomiędzy związkami zawodowymi a pracodawcami. Co ciekawe, Finów uznaje się za największych miłośników kawy na świecie – wypijają jej średnio aż cztery filiżanki dziennie.

Fot. Materiały prasowe

Jedną z najznamienitszych marek oferującą wyrafinowane kawy, których ziarna dobierane są z największą starannością, jest założona w 1992 r. we Francji marka L’OR. W jej ofercie dostępne są aluminiowe kapsułki z klasycznej kolekcji L’OR Espresso, L’OR Origins, za sprawą których można wybrać się w podróż do najbardziej odległych zakątków świata oraz smakowe L’OR Flavours.

Papua New Guinea, Colombia i India – to kompozycje wchodzące w skład kolekcji kaw w kapsułkach L’OR Origins. W ziarnach 100 proc. Arabica z Gór Centralnych Papui-Nowej Gwinei wyczuwalne owocowe nuty smakowe i słodki aromat szlachetnego drewna cechują się najmniejszą intensywnością spośród wszystkich propozycji z kolekcji kaw L’OR Origins. Pod nazwą Colombia kryje się inspirowane egzotyczną kulturą Kolumbii espresso – również z ziaren 100 proc. Arabiki. Uprawiane w Andach, zachwycają szlachetnością i ciepłem cytrusowych nut. Z L’OR Espresso India wyrusza się zaś w podróż po aromatycznych orientalnych bazarach. Królujące na nich żywe kolory znajdują odzwierciedlenie w delikatnie owocowych, a zarazem korzennych nutach. Wzbogacono je dodatkiem ciemnego karmelu i kakao. To najbardziej intensywna z kaw L’OR Origins. Wszystkie, podkreślając to, co najlepsze dla kraju pochodzenia tworzących je ziaren, porywają w podróż w najbardziej odległe zakątki świata.

Smakowe doznania z najwyższej półki zagwarantują też kawy w kapsułkach L’OR Flavours. L’OR Espresso Chocolat rozpieszcza subtelnymi nutami ciemnej czekolady z lekką słodyczą. Aromatyzowana mieszanka L’OR Espresso Caramel to z kolei doskonałe połączenie wypalonych ziaren kawy z delikatnym smakiem ciemnego karmelu.

Kapsułki L’OR są kompatybilne z ekspresami Nespresso® Original*

*Znak towarowy innego podmiotu, niepowiązanego z JACOBS DOUWE EGBERTS.

Urszula Zwiefka
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Aromatyczna podróż dookoła świata
Proszę czekać..
Zamknij