Dietetyczka specjalizująca się w równowadze hormonalnej omawia korzyści zdrowotne płynące z regularnego spożywania pomarańczy na śniadanie. Oto wszystko, co warto na ten temat wiedzieć.
Choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, często najbardziej oczywiste rozwiązania okazują się najlepsze. Zwłaszcza gdy można je łatwo wdrożyć do codziennej rutyny i zbudować w ten sposób sieć dobrych nawyków motywujących do właściwych wyborów i osiągania zamierzonych celów. Tak właśnie było w przypadku jednej z moich przyjaciółek, której ze spożyciem owoców dotychczas nie było po drodze. Gdy z polecenia trenerki osobistej postanowiła wzbogacić swoje śniadania o pomarańczę (cały owoc, nie w postaci soku), szybko przekonała się o jej działaniu na układ trawienny i wsparciu organizmu na innych poziomach. Gdy moja przyjaciółka na własne oczy w niezwykle krótkim czasie zobaczyła korzystne rezultaty, postanowiła całkowicie zmienić swoje nastawienie do owoców. – Ogromnie mi to pomogło, ponieważ ta jedna decyzja wywołała swoisty efekt domina i teraz spożywam trzy razy więcej owoców niż do tej pory – wyjaśnia. – Staram się sięgać po inne rodzaje owoców, przede wszystkim kiwi, banany i gruszki, i zwracam na tę kwestię znacznie więcej uwagi – podkreśla.
Pomarańcze zapewniają uczucie sytości i regulują gwałtowne wzrosty stężenia glukozy we krwi
W przypadku pomarańczy do szerokiego wachlarza korzyści płynących z jej spożycia należą również inne zalety: owoc ten zapewnia uczucie sytości i wykazuje właściwości przeciwzapalne. – Pomarańcza jest źródłem witamin, między innymi witaminy C, a ponadto jest bogata w błonnik pokarmowy. Najwięcej, zarówno w postaci rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej, znajdziemy go w miąższu, dlatego aby wspomóc pracę układu trawiennego, zaleca się spożywanie całych pomarańczy. Błonnik nierozpuszczalny ułatwia wypróżnianie, natomiast błonnik rozpuszczalny (pektyna) odpowiada za gromadzenie zasobów wody – rozpuszcza się w wodzie, przyjmując postać żelu, który spowalnia opróżnianie żołądka i zapewnia większe uczucie sytości przez dłuższy czas. Może również przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu i glukozy we krwi – wyjaśnia Laura Parada, dietetyczka ze Slow Life House specjalizująca się w równowadze hormonalnej. Choć spożywanie wszelkiego rodzaju owoców na śniadanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia, w przypadku spożycia pomarańczy możemy zapewnić sobie uczucie sytości oraz zadbać o regulację gwałtownych wzrostów poziomu cukru we krwi, dzięki czemu nie będziemy w ciągu dnia często sięgać po przekąski. Co więcej, samo przeżuwanie cząstek owoców sprzyja uczuciu sytości.
Korzystny wpływ spożywania pomarańczy na kondycję skóry
Oprócz wielu korzyści trawiennych warto wspomnieć o kilku innych zaletach wymienianych przez kolejną ekspertkę, dietetyczkę Paulę Martín Clares, w książce „La salud de tu piel está en lo que comes” („Zdrowa skóra zależy od posiłków”). Autorka tej interesującej publikacji wymienia pomarańczę pośród ulubionych pokarmów sprzyjających zdrowej kondycji skóry ze względu na wysoką zawartość witaminy C niezbędnej do syntezy kolagenu (który jest nieodzowny dla zachowania jędrności), działanie przeciwutleniające i opóźniające starzenie. Pomarańcza wzmacnia również układ odpornościowy, pomaga w zrzucaniu kilogramów i ma niski indeks glikemiczny.
Alternatywne formy spożycia pomarańczy
Choć spożycie całego owocu niewątpliwie przynosi najwięcej korzyści ze względu na możliwość pełnego wykorzystania zawartego w nim błonnika (w soku tracimy miąższ, który zawiera najwięcej błonnika i odpowiada m.in. za korzyści dla układu trawiennego i regulację gwałtownych wzrostów poziomu cukru we krwi). Parada podpowiada również kilka alternatyw, które umożliwią włączenie tego cennego owocu do porannych posiłków.
Sok z pomarańczy z lodem lub wodą gazowaną
Choć wyciśnięcie soku wymaga użycia większej liczby owoców i wiąże się z częściową utratą zawartości błonnika, Parada nie uważa, że należy zapomnieć o tej formie spożycia pomarańczy. Jak wskazuje dietetyczka, „jest to dobry wybór ze względu na większą zawartość wody niż w przypadku innych owoców, takich jak jabłka czy banany. A skoro dostarczamy organizmowi więcej wody, a w związku z tym bardziej zapełniamy żołądek, unikamy zbyt dużego spożycia owoców podczas jednego posiłku”. Ekspertka zaznacza przy tym, że „dobrze jest dodać do soku nieco pokruszonego lodu lub rozcieńczyć go wodą gazowaną, aby lepiej nawodnić w ten sposób organizm”.
Pomarańczowe smoothie
– Dodając trochę pokruszonego lodu, unikniemy użycia dużej liczby owoców, by napełnić szklankę. Ponadto chłodne smoothie zapewni większe uczucie sytości i spowolni wchłanianie napoju, ponieważ nasz organizm będzie musiał w pierwszej kolejności ogrzać go do temperatury ciała, by móc rozpocząć proces trawienia. A skoro do sporządzenia napoju używamy blendera, możemy w nim wykorzystać całe owoce, a w ten sposób także ich miąższ bogaty w składniki odżywcze. W ten sposób mniej się zmarnuje – podsumowuje Parada.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.