W ostatnich latach mleko migdałowe zyskało na popularności, ale przed decyzją o jego zakupie warto dowiedzieć się o nim czegoś więcej. Najczęściej pojawiające się wątpliwości konsultujemy z dietetyczką.
Nie tylko moda ma swoje trendy – branża spożywcza również i na przestrzeni lat w kilkuletnich odstępach wypuszczała nowe rodzaje mleka. Moja babcia całe życie piła pełnotłuste mleko krowie, moja mama przysięgała, że nie ma nic zdrowszego niż mleko sojowe, a ja, jako osoba z nietolerancją laktozy, zaczęłam pić mleko migdałowe. Dorastałam w czasach boomu na mleko roślinne, więc próbowałam również mleka owsianego, grochowego, a nawet ryżowego. A wszystko to do czasu, gdy poznałam dietetyczkę, która powiedziała mi, że jej ulubionym mlekiem jest mleko migdałowe.
Skąd wzięło się mleko migdałowe? Historia napoju modnego w XXI wieku sięga średniowiecza
Chociaż mleko migdałowe osiągnęło szczyt popularności w latach 2012–2015, zaczęto je przyrządzać już w XIII wieku, a niektóre źródła twierdzą, że być może nawet wcześniej. Tradycyjnie mleko można przygotować w domu poprzez zblendowanie surowych migdałów z wodą i przecedzenie całości. – Domowe mleko migdałowe jest najczystsze, ale w lodówce wytrzyma jedynie trzy do czterech dni – wyjaśnia w rozmowie z „Vogue US” Abigail Hopkins, ekspertka w dziedzinie kulinarnego odżywiania i współzałożycielka platformy That Clean Life, zajmującej się przygotowywaniem zdrowych posiłków. – Mleko migdałowe dostępne w lodówkach supermarketów wytrzymuje około miesiąca, a to, które znajdziesz na półkach, może być przydatne do spożycia nawet przez rok – dodaje.
Chociaż brzmi to bardzo obiecująco, dietetyczka Mariana Pérez Trejo Soltwedel (@nutriologamarianapts) przestrzega, aby przed wrzuceniem butelki mleka do koszyka dokładnie przeczytać etykietę. – Zawsze należy zwrócić uwagę, aby wybierane mleko migdałowe nie zawierało cukru – mówi. Jeśli do mleka dodany został cukier, a ty zdecydowałeś się przejść z mleka krowiego na mleko migdałowe dla zdrowia (lub z powodu jakiejś nietolerancji), przyniesie to odwrotny skutek. Najlepiej jest szukać marek, które nie zawierają sztucznych aromatów, i słodzić napój w domu stewią lub słodzikiem z owoców mnicha, jeśli nie odpowiada ci jego naturalny smak.
Mleko migdałowe ma delikatny smak i jest niezwykle wszechstronne, więc idealnie sprawdza się jako zamiennik mleka krowiego. – Jest dostępne w większości kawiarni, więc doskonale nadaje się do przygotowania kawy bez nabiału – mówi Hopkins. Soltwedel ostrzega jednak, że są miejsca, w których używa się mleka migdałowego z dodatkiem cukru. – Dlatego smakuje słodko po spienieniu. Moja rada: zawsze pytaj, jakie mleko będą dodawać do twojego napoju – dodaje dietetyczka.
Aby pomóc ustalić, czy ten rodzaj mleka roślinnego jest dla ciebie odpowiedni, meksykańska dietetyczka odpowiada na trzy najczęściej zadawane pytania.
Jakie zalety ma mleko migdałowe?
– Jedną z głównych zalet spożywania mleka migdałowego jest to, że jest niskokaloryczne, o ile na opakowaniu widnieje informacja o braku cukru – w przeciwnym razie wygląda to zupełnie inaczej – wyjaśnia Mariana. Dietetyczka podkreśla też, że mleko migdałowe nie zawiera laktozy ani kazeiny, więc jest dobrą alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białko mleka. Można raz na zawsze zapomnieć o takich dolegliwościach jak wzdęcia, gazy i biegunki, bo mleko migdałowe jest znacznie łatwiejsze do strawienia. Jest także dobrym źródłem minerałów takich jak wapń i witaminy A, B, B12, E oraz cynk.
Dodatkowo dzięki niskiej zawartości cukru i węglowodanów pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi. – Jest więc doskonałe dla osób z cukrzycą lub mających problemy z kontrolą insuliny. To dobra alternatywa dla osób będących na dietach wegańskiej i wegetariańskiej – mówi dietetyczka.
Kto nie powinien pić mleka migdałowego?
Osoby z alergią na orzechy, ponieważ głównym składnikiem tego napoju są migdały. – Mleko migdałowe nie jest też odpowiednie dla niemowląt poniżej pierwszego roku życia, ponieważ nie zawiera niezbędnych składników odżywczych potrzebnych im do rozwoju – wyjaśnia ekspertka.
Ile szklanek mleka migdałowego dziennie powinno się pić?
– Ilość mleka migdałowego, którą należy spożywać dziennie, zależy od indywidualnych potrzeb żywieniowych każdej osoby. Nie ma jednej uniwersalnej miary, choć można przyjąć 1 lub 2 szklanki mleka migdałowego bez cukru dziennie. Warto pamiętać, że powinno to iść w parze ze zrównoważoną dietą – podsumowuje dietetyczka.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.