Znaleziono 0 artykułów
13.11.2024

Jak zdrowe jest tak naprawdę mleko migdałowe?

13.11.2024
(Fot. Getty Images)

W ostatnich latach mleko migdałowe zyskało na popularności, ale przed decyzją o jego zakupie warto dowiedzieć się o nim czegoś więcej. Najczęściej pojawiające się wątpliwości konsultujemy z dietetyczką.

Nie tylko moda ma swoje trendy – branża spożywcza również i na przestrzeni lat w kilkuletnich odstępach wypuszczała nowe rodzaje mleka. Moja babcia całe życie piła pełnotłuste mleko krowie, moja mama przysięgała, że nie ma nic zdrowszego niż mleko sojowe, a ja, jako osoba z nietolerancją laktozy, zaczęłam pić mleko migdałowe. Dorastałam w czasach boomu na mleko roślinne, więc próbowałam również mleka owsianego, grochowego, a nawet ryżowego. A wszystko to do czasu, gdy poznałam dietetyczkę, która powiedziała mi, że jej ulubionym mlekiem jest mleko migdałowe.

Skąd wzięło się mleko migdałowe? Historia napoju modnego w XXI wieku sięga średniowiecza

Chociaż mleko migdałowe osiągnęło szczyt popularności w latach 2012–2015, zaczęto je przyrządzać już w XIII wieku, a niektóre źródła twierdzą, że być może nawet wcześniej. Tradycyjnie mleko można przygotować w domu poprzez zblendowanie surowych migdałów z wodą i przecedzenie całości. – Domowe mleko migdałowe jest najczystsze, ale w lodówce wytrzyma jedynie trzy do czterech dni – wyjaśnia w rozmowie z „Vogue US” Abigail Hopkins, ekspertka w dziedzinie kulinarnego odżywiania i współzałożycielka platformy That Clean Life, zajmującej się przygotowywaniem zdrowych posiłków. – Mleko migdałowe dostępne w lodówkach supermarketów wytrzymuje około miesiąca, a to, które znajdziesz na półkach, może być przydatne do spożycia nawet przez rok – dodaje.

Chociaż brzmi to bardzo obiecująco, dietetyczka Mariana Pérez Trejo Soltwedel (@nutriologamarianapts) przestrzega, aby przed wrzuceniem butelki mleka do koszyka dokładnie przeczytać etykietę. – Zawsze należy zwrócić uwagę, aby wybierane mleko migdałowe nie zawierało cukru – mówi. Jeśli do mleka dodany został cukier, a ty zdecydowałeś się przejść z mleka krowiego na mleko migdałowe dla zdrowia (lub z powodu jakiejś nietolerancji), przyniesie to odwrotny skutek. Najlepiej jest szukać marek, które nie zawierają sztucznych aromatów, i słodzić napój w domu stewią lub słodzikiem z owoców mnicha, jeśli nie odpowiada ci jego naturalny smak.

Mleko migdałowe ma delikatny smak i jest niezwykle wszechstronne, więc idealnie sprawdza się jako zamiennik mleka krowiego. – Jest dostępne w większości kawiarni, więc doskonale nadaje się do przygotowania kawy bez nabiału – mówi Hopkins. Soltwedel ostrzega jednak, że są miejsca, w których używa się mleka migdałowego z dodatkiem cukru. – Dlatego smakuje słodko po spienieniu. Moja rada: zawsze pytaj, jakie mleko będą dodawać do twojego napoju – dodaje dietetyczka.

Aby pomóc ustalić, czy ten rodzaj mleka roślinnego jest dla ciebie odpowiedni, meksykańska dietetyczka odpowiada na trzy najczęściej zadawane pytania.

Jakie zalety ma mleko migdałowe?

Jedną z głównych zalet spożywania mleka migdałowego jest to, że jest niskokaloryczne, o ile na opakowaniu widnieje informacja o braku cukru – w przeciwnym razie wygląda to zupełnie inaczej – wyjaśnia Mariana. Dietetyczka podkreśla też, że mleko migdałowe nie zawiera laktozy ani kazeiny, więc jest dobrą alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białko mleka. Można raz na zawsze zapomnieć o takich dolegliwościach jak wzdęcia, gazy i biegunki, bo mleko migdałowe jest znacznie łatwiejsze do strawienia. Jest także dobrym źródłem minerałów takich jak wapń i witaminy A, B, B12, E oraz cynk.

Dodatkowo dzięki niskiej zawartości cukru i węglowodanów pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi. – Jest więc doskonałe dla osób z cukrzycą lub mających problemy z kontrolą insuliny. To dobra alternatywa dla osób będących na dietach wegańskiej i wegetariańskiej – mówi dietetyczka.

Kto nie powinien pić mleka migdałowego?

Osoby z alergią na orzechy, ponieważ głównym składnikiem tego napoju są migdały. – Mleko migdałowe nie jest też odpowiednie dla niemowląt poniżej pierwszego roku życia, ponieważ nie zawiera niezbędnych składników odżywczych potrzebnych im do rozwoju – wyjaśnia ekspertka.

Ile szklanek mleka migdałowego dziennie powinno się pić?

Ilość mleka migdałowego, którą należy spożywać dziennie, zależy od indywidualnych potrzeb żywieniowych każdej osoby. Nie ma jednej uniwersalnej miary, choć można przyjąć 1 lub 2 szklanki mleka migdałowego bez cukru dziennie. Warto pamiętać, że powinno to iść w parze ze zrównoważoną dietą – podsumowuje dietetyczka.

Artykuł ukazał się oryginalnie na Vogue.mx.

Lorena Meouchi
  1. Uroda
  2. Zdrowie
  3. Jak zdrowe jest tak naprawdę mleko migdałowe?
Proszę czekać..
Zamknij