
Dodawanie kolagenu do kawy to pielęgnacyjny rytuał, który już zdobył status kultowego, i to w pełni zasłużenie. Wzmacnia kości, zagęszcza włosy i sprawia, że skóra promienieje. A to dopiero początek korzyści, jakie daje. Wyjaśniamy, jakie są zdrowotne efekty picia kolagenu w kawie.
Pamiętacie czasy, gdy wzbogacanie kawy różnymi dodatkami było popularne? Weźmy na przykład rok 2018 – erę wellnessowych influencerów. Instagram zalewały zdjęcia latte z kurkumą i kawy z masłem. Pojawiły się nawet fioletowe napoje z klitorią ternateńską (znane pod nazwą niebieskiej herbaty) i różowe ze sproszkowanym burakiem.
Różne dziwne trendy nadwerężały portfele, a następnie znikały tak szybko, jak się pojawiły. Zamiast suplementów zaczęto zachwalać niepasteryzowane mleko i miód. Mleko owsiane poszło w odstawkę, a honorowe miejsce na podium (czy może raczej w lodówce) zajął ocet jabłkowy. Dodatkowo pomysł wrzucenia kawałka masła do americano – niegdyś modny rytuał – nagle zaczął się wydawać kompletnie absurdalny. Jak widać, trendy przychodzą i odchodzą. Jest jednak jeden dodatek do kawy, który nie tylko przetrwał, ale wręcz zdobył status kultowego, i to w pełni zasłużenie. Mowa oczywiście o kolagenie.
Od lat dodaję kolagen do mojego porannego napoju – czy to kawy, matchy, czy smoothie. Bezsmakowy, biały proszek stał się dla mnie tak naturalnym elementem codzienności, że nie wyobrażam sobie poranka bez niego. Jessica Shand, naturopatka i autorka „The Hormone Balance Handbook”, potwierdza, że to świetna praktyka. – Kolagen to wyjątkowo trwałe białko, które nie traci właściwości nawet pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego uwielbiam dodawać go do kawy lub matchy. Nie tylko dostarcza cennych aminokwasów, lecz może także niwelować efekty podwyższonego poziomu kortyzolu spowodowanego kofeiną – mówi Shand.
Jakie korzyści daje picie kawy z kolagenem?
Oprócz łagodzenia skutków kofeinowego pobudzenia dodawanie kolagenu do kawy niesie wiele korzyści. – Kolagen to główne białko strukturalne w organizmie, działające niczym rusztowanie lub klej, który wszystko spaja – wyjaśnia Jessica Shand i dodaje: – Kolagen to coś, co dosłownie łączy nas w całość – od skóry przez mięśnie i kości aż po włosy, paznokcie i ściany jelit. Często polecam go klientkom, które chcą zadbać o zdrową skórę w okresie perimenopauzy i menopauzy, kiedy poziom estrogenu – hormonu odpowiedzialnego za elastyczność i jędrność skóry – naturalnie spada. Dodatkowo, suplementacja kolagenem może wspomóc stawy i mięśnie, zmniejszając dolegliwości bólowe.
Czy wyczuwa się smak kolagenu w kawie?
Nie. Kolagen (jeśli nie zawiera dodatków smakowych) jest bez smaku. Jedyną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jest konsystencja. W zależności od ilości kolagenu dodanego do kawy lub innego gorącego napoju, warto przez chwilę mieszać go lub spienić, aby pozbyć się grudek.
Czy kolagen to białko?
Według ekspertki tak, ale nie w takim znaczeniu jak białko z produktów spożywczych, jak na przykład łosoś czy kurczak. – Pierś z kurczaka to klasyczne źródło białka, podczas gdy kolagen to skoncentrowane, specjalistyczne białko znajdujące się w tkankach łącznych – wyjaśnia Jessica Shand.
Jeśli zwracasz uwagę na ilość spożywanego białka w diecie, traktuj białko kolagenowe raczej jako dodatek, a nie główne źródło tego składnika. Ponieważ nie zawiera wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów, wspiera zdrowie skóry, stawów i mięśni, ale może nie być wystarczające do budowania masy mięśniowej.
Jak wybrać wysokiej jakości kolagen w proszku do kawy?
Znalezienie wysokiej jakości suplementu może być wyzwaniem, zwłaszcza jeśli nie masz czasu na analizowanie każdego napotkanego produktu. Jessica radzi, na co warto zwrócić uwagę: – W przypadku kolagenu rybiego szukaj czystego, hydrolizowanego kolagenu, który pochodzi ze zrównoważonych źródeł. Jeśli chodzi o kolagen wołowy (najczęściej spotykany rodzaj kolagenu naturalnego), szukaj na etykiecie sformułowania „z bydła karmionego trawą”, aby mieć pewność, że nie zawiera hormonów, antybiotyków ani chemikaliów.
Co do wegańskiego kolagenu, Shand uważa, że jest to dobra opcja dla osób na diecie roślinnej, jednak nie jest tak skuteczny pod względem wartości odżywczych jak kolagen rybi i wołowy. – Wegański kolagen zazwyczaj zawiera składniki pochodzenia roślinnego, takie jak witamina C, które pomagają stymulować naturalną produkcję kolagenu w organizmie – wyjaśnia ekspertka.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.