Zdradzamy sześć powodów, dla których codziennie powinno się jeść płatki owsiane. Oraz najzdrowszy sposób na ich przygotowanie polecany przez dietetyka, dr. Christiana Merkela.
– Płatki owsiane jem codziennie – mówi dermatolog i dietetyk, dr Christian Merkel ze Skin and Laser Center w Monachium. – To według mnie prawdziwy superfood, choć zupełnie niedoceniany. Niewielu ludzi uznałoby zwykłe płatki owsiane za wellness food. Jednak jeśli odpowiednio się je przygotuje, stanowią idealną bazę zdrowego śniadania. Dobrze wpływają na trawienie, które jest kluczowym czynnikiem kształtującym ogólny stan zdrowia, oraz sycą na długo.
6 korzyści płynących z jedzenia płatków owsianych
– Płatki owsiane zawierają dużą ilość błonnika, dzięki czemu bardzo dobrze wspomagają trawienie – mówi dr Merkel. I dodaje: – Badania udowodniły również, że płatki owsiane obniżają poziom cholesterolu, w związku z czym mogą zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym. Według dietetyka płatki owsiane zawierają też dużo białka, witamin (w szczególności K, B1 i B6) oraz minerałów o działaniu przeciwzapalnym, takich jak miedź czy cynk. Są również bogate w wapń i potas.
– Porównując wartości odżywcze różnych rodzajów zbóż, przekonamy się, że owies jest pod tym względem doskonały – mówi dr Christian Merkel. Choć płatki owsiane zawierają sporo węglowodanów, niweluje je korzystna ilość białka.
Według dr. Merkela płatki absolutnie nie mają w sobie żadnego wolnego cukru. – Oznacza to, że po ich zjedzeniu poziom insuliny nie wzrasta nagle. Przeciwnie, poziom cukru we krwi podnosi się w zdrowy sposób, a dzięki temu długo odczuwamy sytość.
Zdrowe przepisy z wykorzystaniem płatków owsianych
– Klasycznym brytyjskim sposobem przygotowania płatków owsianych jest owsianka. Należy jednak mieć świadomość, że wiele witamin i mikroelementów ulega rozpadowi podczas gotowania – mówi dr Merkel. W związku z tym radzi, by jeść płatki owsiane na surowo, i proponuje dwa ciekawe przepisy.
Przepis nr 1: Płatki owsiane moczone przez noc z mlekiem migdałowym, kurkumą, cynamonem i borówkami
– Wieczorem wsyp płatki owsiane do miski. Wlej mleko lub napój roślinny w takiej ilości, by zupełnie przykrył płatki. Jestem wielkim fanem niesłodzonego mleka migdałowego, ponieważ ma najwięcej wartości odżywczych ze wszystkich napojów roślinnych, a jego smak odpowiada prawie każdemu – opowiada dr Merkel. Ekspert poleca wymieszanie namoczonych płatków owsianych z innymi superfoodami, choćby z kurkumą. – Zawiera dużo antyoksydantów i nawet jedna łyżeczka wystarczy, by śniadanie stało się jeszcze zdrowsze.
Dla poprawy smaku dr Merkel rekomenduje dodanie odrobiny cynamonu. – Potem należy zostawić płatki owsiane w lodówce na 8-12 godzin, by nasiąknęły. Rano można dodać do nich kolejny superfood w postaci borówek. Ciemne owoce jagodowe również zawierają dużo przeciwutleniaczy – mówi dr Merkel. – Jeśli przygotujesz płatki owsiane w ten sposób, będziesz miała zdrowe superśniadanie o wysokiej zawartości błonnika i antyoksydantów. W przeciwieństwie do muesli z paczki delikatnie podnosi poziom insuliny we krwi i sprawia, że długo czujemy się najedzeni.
Przepis nr 2: Shake proteinowy z płatkami owsianymi i świeżymi owocami
Osobom, które nie jedzą śniadań, a za to regularnie spożywają shaki proteinowe, ekspert poleca: – Jedną lub dwie łyżki płatków owsianych górskich zmiksuj ze świeżymi owocami. Owies nada shake’owi przyjemny orzechowy smak, a proces blendowania nie zniszczy witamin zawartych w składnikach shake’a.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.