Sięgamy po nią zwykle w okresie jesiennym, dodajemy do rozgrzewających dań, stanowi też składnik wzmacniających shotów, a lista jej zasług zdaje się wydłużać, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę najnowsze doniesienia medyczne.
Wszyscy wiemy, czym jest niestrawność. To termin, który obejmuje takie objawy organizmu, jak wzdęcia, zgaga, refluks, a także ogólne uczucie pełności (którego bardziej oficjalna nazwa to dyspepsja). Prędzej czy później dopadnie każdą i każdego z nas. Statystyki Google wskazują 50-procentowy wzrost wyszukiwania hasła „leczenie niestrawności” w ostatnich miesiącach, co sprawia, że nowe badania na ten temat opublikowane we wrześniu pojawiają się w wyjątkowo dobrym momencie.
Badania wykazały, że kurkuma jest równie efektywna w leczeniu niestrawności, co powszechnie stosowany omeprazol – inhibitor pompy protonowej, blokujący wydzielanie kwasu żołądkowego. Udowodniono naukowo, że długotrwałe stosowanie leków go zawierających może prowadzić do zmniejszenia flory bakteryjnej i wywoływać zmiany w mikrobiomie jelitowym, a to tylko jedno z działań niepożądanych.
Badanie opierało się na analizie 206 uczestników cierpiących na dyspepsję czynnościową, której objawy obejmują szybko pojawiające się uczucie pełności lub ekstremalne uczucie pełności po jedzeniu oraz ból lub pieczenie żołądka, niedające się wyjaśnić ich żadną konkretną chorobą. Trwało ono ponad 28 dni i wykazało, że jego uczestnicy, którzy cztery razy dziennie zażywali kapsułki z kurkumą (250 mg), doświadczali mniej bólu związanego z trawieniem niż ci, którzy brali omeprazol. Po 56 dniach rezultaty były jeszcze bardziej spektakularne.
Kurkuma nie tylko na problemy żołądkowe
To kolejna cegiełka do dobrego PR-u kurkumy, która jest powszechnie uznawana za jeden z najlepszych superfoodów dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Jej składnikiem aktywnym jest kurkumina, której udowodnione naukowo działanie wspomaga leczenie stanów zapalnych, zespołu metabolicznego, stanów lękowych i zapalenia stawów (a to tylko niektóre schorzenia). Dobrze włączyć ją do codziennej diety w niewielkich dawkach dla poprawienia ogólnego stanu zdrowia.
Przyprawę o intensywnym musztardowym kolorze można dodawać do smoothie, pysznego curry (i innych potraw) lub przyjmować w formie suplementu diety (np. Age Blocker marki Jolt czy Deep Detox Artah), jednak badania wykazały, że warto połączyć ją z innymi składnikami, takimi jak piperyna, by zapewnić jej bioprzyswajalność.
Inne sposoby na wspieranie poprawnej motoryki układu pokarmowego to między innymi utrzymywanie trzy-, czterogodzinnych przerw między posiłkami, niespożywanie surowych pokarmów, spacerowanie po posiłkach i stosowanie technik relaksacyjnych, takich jak ćwiczenia oddechowe czy delikatna joga.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.