Komosa ryżowa, znana również jako quinoa, zdobywa coraz większą popularność jako doskonałe źródło białka w diecie. Dzięki swoim wszechstronnym zastosowaniom kulinarnym i licznym korzyściom zdrowotnym jest niezastąpionym elementem nowoczesnej, zbilansowanej diety.
Komosa ryżowa jest często polecana jako zdrowy pokarm, który warto włączyć do swojej diety ze względu na wysoką zawartość białka i błonnika. Harvard Health School umieściła ją niedawno na liście najlepszych produktów o wysokiej zawartości białka, ponieważ jest sycąca, wspiera proces budowania masy mięśniowej i wzmacnia kości. Dodatkowo białka zawarte w komosie ryżowej odgrywają kluczową rolę w regeneracji komórek i utrzymywaniu układu odpornościowego w równowadze.
Naukowcy z Harvard Health School podkreślają, że komosa ryżowa to pełnowartościowe białko, co oznacza, że zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, których potrzebuje nasz organizm. „Jedna filiżanka komosy dostarcza 8 g wysokiej jakości białka i 5 g błonnika. Co więcej, jest to dobre źródło takich minerałów, jak magnez, fosfor i miedź” – zauważają autorzy badania. Dr Vicente Mera, specjalista medycyny przeciwstarzeniowej w Sha Wellness Clinic, zaznacza, że komosa ryżowa nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny i stanowi źródło witamin z grupy B (które są konieczne dla utrzymania równowagi układu nerwowego), żelaza oraz wapnia.
Komosa ryżowa to podstawa sycącego obiadu
Komosa ryżowa zaliczana jest do pseudozbóż, co oznacza, że jest to ziarno o zastosowaniu podobnym jak zboża, zawiera natomiast mniej węglowodanów niż ryż czy makaron. Dzięki temu jest to świetny wybór na obiad, ponieważ równoważy poziom węglowodanów i białek, nie powodując nagłego skoku glukozy, który wystąpiłby w przypadku spożycia makaronu czy ryżu. Specjalistka ds. żywienia Cristina Barrous proponuje, by włączyć gotowaną komosę ryżową do wieczornych posiłków, takich jak letnie sałatki. Podkreśla jednak, jak istotne jest porządne mycie komosy przed ugotowaniem ze względu na zawartą w niej saponinę, substancję antyodżywczą, która hamuje wchłanianie innych składników odżywczych.
Pomysły na obiad z komosą ryżową
Istnieje wiele różnych opcji, oto niektóre z nich:
- Komosa ryżowa w formie risotto, przysmażona delikatnie na oliwie z cebulą i cukinią, a następnie podlewana wodą do ugotowania.
- Komosa ryżowa w sałatce z jarmużem, truflowym sosem vinaigrette i siekanymi pistacjami.
- Komosa ryżowa jako dodatek do zup i gulaszów.
- Komosa ryżowa jako dodatek do dań z mięsa lub ryb.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.