Bezowy z sezonowymi owocami, wielowarstwowy wegański, a może kolorowy jak ślubna scenografia? Torty weselne dla par, które o swoich uroczystościach opowiedziały na łamach „Vogue’a”, przygotowują najlepsi cukiernicy z całego świata. Oto najsmaczniejsze z nich.
Już w starożytnym Rzymie pan młody przełamywał ciasto z jęczmienia nad głową panny młodej, aby uczynić ich związek oficjalnym. Setki lat później królowa Wiktoria zaserwowała gościom ciasto z lukrem z okazji zaślubin z księciem Albertem (od tej pory torty weselne są utrzymane przede wszystkim w bieli). Syn Wiktorii książę Leopold podał gościom wielowarstwowe ciasto na ślubie w 1882 roku (zdjęcie tortu można podziwiać na wystawie w Kensington Palace).
Z czasem torty stały się formą sztuki. Pary młode, które opowiadają o swoich ślubach na łamach „Vogue’a”, zamawiają je u najlepszych cukierników. Trzymetrowy tort PJ-a Magerki-Liquorice’a i Jordana Millingtona-Liquorice’a musiał być pokrojony za pomocą szabli. Sarah Staudinger i Ari Emanuel w ramach kulminacji trzydniowych celebracji w St. Tropez przecięli ogromną Tarte Tropézienne. A Babba Canales podała szwedzki „tort księżniczki” z miniaturowymi figurkami pary wydrukowanymi za pomocą drukarki 3D.
Oto najsmaczniejsze torty weselne z „Vogue’a”:
Tekst ukazał się w oryginale na vogue.com.
1/19 Trzymetrowy tort PJ-a Magerka-Liquorice’a i Jordana Millingtona-Liquorice’a
2/19 Anna Mack i Ben Pardee
Dzieło Christophe Artisan Chocolatier. Na każdym poziomie znajdowały się trzy smaki – lawenda, espresso i tres leches. Czekoladowe kwiaty zostały zrobione za pomocą tradycyjnej francuskiej tech-niki odlewu.
3/19 Umber Ahmad i Ray Crisara
Para pracowała nad architektonicznym ciastem razem z Heather Anne Leavitt ze studia Sweet Heather Anne w Ann Arbor w Michigan.
4/19 Makeda Saggau-Sackey i Thomas Rabioux
Khadija Fouchard z K&Kakes stworzyła dwa smaki ciasta dla pary: jedno z lukrem z serka homogeni-zowanego, a drugie waniliowe z kremem cytrynowym.
5/19 Chloë Richards i Lee Rubenstein
Warstwowy wypiek pokryty jagodami.
6/19 Babba Canales i Carl Waldekranz
Tradycyjne szwedzkie „ciasto księżniczki” to tort złożony z ciasta biszkoptowego oraz kremu cukier-niczego. Udekorowano je różami i wydrukowanymi na drukarce 3D figurkami pary.
7/19 Camille Charriere i François Larpin
To gigantyczne ciasto St. Honoré było największym, jakie cukiernik kiedykolwiek zrobił – miało 80 centymetrów średnicy.
8/19 Ivy Getty i Tobias Engel
Ciasto pary zostało wykonane przez Flour & Bloom.
9/19 Alexandra Daddario i Andrew Form
Ciasto było o smaku ciasteczek z mlekiem.
10/19 Sarah Staudinger i Ari Emanuel
To gigantyczna Tarte Tropézienne, jedyny słuszny deser w St. Tropez.
11/19 Dasha Muzaleva i Max Aengevelt
Kwiatowe girlandy i lukier, który przypominał koronkę.
12/19 Latisha Duarte i Luke McCoubrey
Cytrynowe ciasto z crème fraîche.
13/19 Caroline Sieber i Fritz von Westenholz
Warstwy ciast i kwiatów.
14/19 Elizabeth Fisch i Michael Dishi
Ciasto marchewkowe z warstwami kremu maślanego, przybrane jagodami.
15/19 Gabriella Campagna i Mario Milana
Tort w stylu włoskim złożony z budyniu waniliowego i owoców.
16/19 Nicole Schuetz i Kevin Systrom
To ciasto odzwierciedlało zieleń winnicy w Napie, gdzie odbyło się wesele.
17/19 Pamela Love i Matthew Nelson
Para młoda tnie ciasto, które miało jedną wegańską warstwę dla pana młodego.
18/19 Sabine Ghanem i Joseph Getty
Para nazwała swoje ciasto „Il Robbiano”, bo było zainspirowane florenckim rzeźbiarzem Lucą della Robbią. – Pokochaliśmy tę bezę, krem i koronę ze świeżych owoców na płaskim cieście – powiedziała Sabine.
19/19 Jamie Schneider i Nico Mizrahi
Funfetti przygotowano z ciasteczkami z masła orzechowego, kawałków czekolady i cukru.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.