Zajadali się nimi chińscy cesarze i Aleksander Wielki. W starożytnym Rzymie przyrządzano je z owoców, soków i miodu zmieszanych ze śniegiem, po który w góry wysyłano specjalne ekspedycje.
Za współczesnego pomysłodawcę lodów uważa się Włocha Bernarda Buontalentiego. Na polecenie toskańskiego księcia Kosmy I Medyceusza sporządził lodową miksturę na bazie jajek, mleka i cukru z dodatkiem wina i cytryny. Do dziś mistrzami w sztuce przygotowywania lodów pozostają Włosi, a tradycyjne gelaterie są obowiązkowym punktem wizyty w każdym włoskim mieście.
Miłośnicy lodowych specjałów docenią też nowe smaki w ofercie E. Wedel, np. słony karmel w białej czekoladzie, w której zatopiono karmelizowane orzeszki, wanilię w mlecznej czekoladzie z kawałkami migdałów, czy truskawkę w białej czekoladzie. Lody Oh! E. Wedel i Ptasie Mleczko® dostępne są w wersji na patyku i w kubkach o większej pojemności 460 ml.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.