Chcesz poczuć włoski klimat w Warszawie? Aperol zaprasza na kolację z cyklu #SeeYouTonight. Dania przygotuje szefowa kuchni Cristina Catese. Weź udział w konkursie, by wygrać zaproszenie na to wyjątkowe wydarzenie. Widzimy się wieczorem!
W połowie grudnia Aperol zaprosi zwycięzców konkursu #SeeYouTonight na świąteczną kolację z menu przygotowanym przez Cristinę Catese. Jak wziąć w nim udział? Wyślij zdjęcia ze znajomymi w duchu #TogetherWeJoy i wypełnij formularz zgłoszeniowy. Konkurs potrwa do 6 grudnia 2021 r. Do wygrania trzy kolacje (w terminach 13-15 grudnia). Zrób przyjemność przyjaciołom, wznieś toast i świętuj we włoskim stylu.
Pizza czy pasta? Aglio e olio, amatriciana czy arrabiata? Przystawka, primo i secondo piatto oraz deser, a może tylko jedno danie? Włoska kuchnia daje nieograniczone możliwości. Trochę inna w każdym regionie Italii, zawsze bazuje na świeżych składnikach, aromatycznych przyprawach i wyrazistych smakach. Szefowie kuchni z Rzymu, Mediolanu czy Neapolu wciąż zaskakują nowymi interpretacjami tradycyjnych przepisów, wprowadzając do menu autorskie wariacje na temat kultowych dań.
W Polsce włoską kuchnię rozsławili kucharze, którzy przyjechali nad Wisłę ze słonecznej ojczyzny. Jedną z najsłynniejszych specjalistek od pizzy, pasty i risotto jest Cristina Catese – Włoszka w Warszawie, która często występuje w telewizji, prowadzi warsztaty i przygotowuje przepisy dla magazynów kulinarnych. Pochodząca z Sycylii mistrzyni patelni uwielbia comfort food, czyli jedzenie, które wprawia w dobre samopoczucie.
W kolacji z cyklu #SeeYouTonight z daniami Catese wzięły już udział gwiazdy. Kasia Sawczuk, Iga Krefft, Ula Dębska, David Gaboriaud i Jackob Buczyński mogli spróbować specjalnie przygotowanego menu podczas wspólnej celebracji. Nie mogło zabraknąć sałatek, makaronów i tiramisu. W świątecznej oprawie – z choinką, świeczkami i światełkami – toast wzniesiono ulubionym aperitifem wszystkich Włochów. Niezbędny element udanej kolacji? Oczywiście Aperol. Słodko-gorzki napój łączy aromaty kilkunastu ziół, gorzkiej pomarańczy i rabarbaru. Najczęściej serwuje się go w drinku Aperol Spritz, gdzie trunek zmieszany został z Gancia Prosecco.
Aperol Spritz pije się niezależnie od pory roku – w barze przy plaży i na stoku, niezależnie od okazji – do lunchu albo kolacji, i niezależnie od menu, bo pasuje do wszystkiego – posiłków lekkich i cięższych, słonych i słodkich, wegetariańskich i mięsnych. Najlepiej wpisuje się oczywiście we włoski klimat. Wystarczy spojrzeć na pomarańczowy odcień drinka, poczuć jego świeży smak i zwilżyć nim usta, by przenieść się do ojczyzny Aperolu.
Treść dostępna dla osób pełnoletnich
Czy masz ukończone 18 lub więcej lat?
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.