Znaleziono 0 artykułów
28.11.2021

Włoska kolacja w Warszawie

28.11.2021
Kolacja #SeeYouTonight z udziałem gwiazd (Fot. materiały prasowe)

Chcesz poczuć włoski klimat w Warszawie? Aperol zaprasza na kolację z cyklu #SeeYouTonight. Dania przygotuje szefowa kuchni Cristina Catese. Weź udział w konkursie, by wygrać zaproszenie na to wyjątkowe wydarzenie. Widzimy się wieczorem!

W połowie grudnia Aperol zaprosi zwycięzców konkursu #SeeYouTonight na świąteczną kolację z menu przygotowanym przez Cristinę Catese. Jak wziąć w nim udział? Wyślij zdjęcia ze znajomymi w duchu #TogetherWeJoy i wypełnij formularz zgłoszeniowy. Konkurs potrwa do 6 grudnia 2021 r. Do wygrania trzy kolacje (w terminach 13-15 grudnia). Zrób przyjemność przyjaciołom, wznieś toast i świętuj we włoskim stylu.

Cristina Catese (Fot. materiały prasowe)
(Fot. materiały prasowe)

Pizza czy pasta? Aglio e olio, amatriciana czy arrabiata? Przystawka, primo i secondo piatto oraz deser, a może tylko jedno danie? Włoska kuchnia daje nieograniczone możliwości. Trochę inna w każdym regionie Italii, zawsze bazuje na świeżych składnikach, aromatycznych przyprawach i wyrazistych smakach. Szefowie kuchni z Rzymu, Mediolanu czy Neapolu wciąż zaskakują nowymi interpretacjami tradycyjnych przepisów, wprowadzając do menu autorskie wariacje na temat kultowych dań.

W Polsce włoską kuchnię rozsławili kucharze, którzy przyjechali nad Wisłę ze słonecznej ojczyzny. Jedną z najsłynniejszych specjalistek od pizzy, pasty i risotto jest Cristina Catese – Włoszka w Warszawie, która często występuje w telewizji, prowadzi warsztaty i przygotowuje przepisy dla magazynów kulinarnych. Pochodząca z Sycylii mistrzyni patelni uwielbia comfort food, czyli jedzenie, które wprawia w dobre samopoczucie.

W kolacji z cyklu #SeeYouTonight z daniami Catese wzięły już udział gwiazdy. Kasia Sawczuk, Iga Krefft, Ula Dębska, David Gaboriaud i Jackob Buczyński mogli spróbować specjalnie przygotowanego menu podczas wspólnej celebracji. Nie mogło zabraknąć sałatek, makaronów i tiramisu. W świątecznej oprawie – z choinką, świeczkami i światełkami – toast wzniesiono ulubionym aperitifem wszystkich Włochów. Niezbędny element udanej kolacji? Oczywiście Aperol. Słodko-gorzki napój łączy aromaty kilkunastu ziół, gorzkiej pomarańczy i rabarbaru. Najczęściej serwuje się go w drinku Aperol Spritz, gdzie trunek zmieszany został z Gancia Prosecco.

(Fot. materiały prasowe)

Aperol Spritz pije się niezależnie od pory roku – w barze przy plaży i na stoku, niezależnie od okazji – do lunchu albo kolacji, i niezależnie od menu, bo pasuje do wszystkiego – posiłków lekkich i cięższych, słonych i słodkich, wegetariańskich i mięsnych. Najlepiej wpisuje się oczywiście we włoski klimat. Wystarczy spojrzeć na pomarańczowy odcień drinka, poczuć jego świeży smak i zwilżyć nim usta, by przenieść się do ojczyzny Aperolu.

Anna Konieczyńska
Vogue Polska
Treść dostępna dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lub więcej lat?

  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Włoska kolacja w Warszawie
Proszę czekać..
Zamknij