W jednej filiżance herbaty mieści się pięć tysięcy lat doświadczeń ludzkości. Teraz napar powraca w wielkim stylu. Jakie zasady rządzą tea pairingiem?
„Herbata bowiem nie ma arogancji wina, zadufania kawy czy afektowanej niewinności kakao” – pisał japoński krytyk sztuki, erudyta i eseista Kakuzō Okakura w swojej „Księdze herbaty” (wyd. Karakter). Poza tym podawanie herbaty nie jest tak proste jak otwarcie butelki wina. W restauracjach, gdzie praktykuje się sztukę tea pairingu, czyli doboru naparu do dań, za tę część pracy (począwszy od wyboru liści, kontaktu z dostawcą i producentem aż po parzenie i podawanie) odpowiada sommelier herbaty.
Herbata jest dziełem sztuki. Tylko ręka mistrza może wydobyć jej najszlachetniejsze właściwości
Założenia tea pairingu są podobne do tych, które obowiązują przy doborze wina – przecież smak i bukiet herbaty zmienia się w zależności od miejsca, z którego pochodzi, sezonu, w którym jest zbierana, i wreszcie liści. Te ostatnie mogą być zrywane jeszcze w fazie pączków, co w herbacianej nomenklaturze oznacza się literą T (od Tip) lub OP (od Orange Pekoe, czyli pierwszych liści). Ogólne zasady łączenia herbaty z daniami są proste, ale to właśnie najlepszy punkt wyjścia do eksperymentów. Na przykład czarne herbaty idealnie podkreślają smak mięs, a zielone świetnie łączą się z daniami wegetariańskimi, owocami i deserami. Z kolei ciemne herbaty (na przykład pu-erh) sprawdzą się podawane do serów, a białe – do ryb i sałat. I choć istnieją sztywne reguły parzenia herbat w odpowiedniej wodzie (najlepiej źródlanej), temperaturze i naczyniu, nie ma jednej kategorycznej prawdy. I znów wracamy do Kakuzō Okakury, według którego herbata jest dziełem sztuki i tylko ręka mistrza może wydobyć jej najszlachetniejsze właściwości. Istnieje dobra i zła herbata, tak jak istnieje dobre i złe malarstwo (zwłaszcza to ostatnie). Nie ma jedynego przepisu na przyrządzanie idealnej herbaty.
Najnowsze wydanie „Vogue Polska Beauty” będzie dostępne w sprzedaży od 27 czerwca. Już dziś zamów numer z wygodną dostawą do domu.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.