Wariacje na temat ziemniaków, kuchnia czarnoskórych mieszkańców Bronksu, wyrafinowane włoskie specjały – sprawdzamy, co proponują najciekawsze książki kulinarne ostatnich miesięcy.
Dobry składnik: „Ziemniak. Wyznanie miłości”
Jak udowadnia norweska blogerka kulinarna Ina-Janine Johnsen, ziemniak to genialny w swojej prostocie składnik. Można go zapiekać ze słodką śmietanką i tymiankiem albo zamienić w domowe gnocci, ale też zrobić z niego ciasto czekoladowe, fondant czy wilgotny chleb. Wśród ponad 100 świetnie ilustrowanych zdjęciami przepisów znajdziemy te tradycyjne – na przykład na ziemniaki duszone z koperkiem, czyli klasyczny skandynawski dodatek do marynowanego łososia, albo nowatorskie, awangardowe, pyszne ziemniaczane gofry.
Nowy kierunek: „Black Power Kitchen”
Kuchnia bywa zwierciadłem historii, ekonomii, polityki. Tę ideę podchwytuje kolektyw Ghetto Gastro, który tworzy projekt opowiadający o kuchni i kulturze ciemnoskórej społeczności w Ameryce. Punktem wyjścia jest Bronx – okręg Nowego Jorku, którego większość mieszkańców stanowią Latynosi oraz Afroamerykanie. Tu jedzenie nawiązuje do tradycji przodków (dominuje kuchnia roślinna) – od feijoady, czyli gulaszu z fasoli, który został wymyślony przez Afroamerykanów wywiezionych do Brazylii, przez liczne potrawy kuchni karaibskiej po współczesny klasyk – bronx sandwich z grubo siekanym serem.
Z tego, co masz pod ręką: „Ottolenghi Test Kitchen. Shelf love. Spiżarnia dobrych pomysłów”
Dobre gotowanie na co dzień czasem powinno polegać na improwizacji. Chcesz się sprawdzić? Wykorzystuj to, co masz pod ręką, najprostsze składniki, albo wyciągaj zapomniane słoiki ze spiżarni, a następnie zbuduj z nich ciekawą potrawę. Szakszuka z batatami i marynowaną cebulką, a może papryka faszerowana kukurydzą i marynowanym jalapeño? Guru kuchni prostej, ale też bardzo fantazyjnej, Yotam Ottolenghi wraz z Noor Murad dzielą się praktycznymi rozwiązaniami, podpowiadają, jak modyfikować przepisy i podmieniać składniki oraz zachęcają do oryginalnych połączeń smakowych.
Kuchnia antropologa: „Ateny do zjedzenia”
Bartek Kieżun rozsmakowuje się kuchnią, a równocześnie kulturą. Podróżował w ten sposób po Włoszech, Portugalii, Stambule, Hiszpanii i kuchni śródziemnomorskiej; teraz skupia się na Atenach. Sięga do mitologii i lokalnych zwyczajów, swoje odkrycia nanosi na mapę miasta i opatruje mnóstwem zdjęć zaostrzających apetyt. Książkę można traktować jak swoisty przewodnik po mieście, którego smakami są nie tylko oliwa i feta.
Włochy w pięciu odsłonach: „Ciao! Włoskie opowieści, miejsca i smaki”
Niełatwo pisać kolejną książkę o kuchni włoskiej, bo wydano ich tysiące. Ale jeśli za to zadanie zabiera się recenzentka i podcasterka kulinarna Vogue.pl oraz ceniona szefowa kuchni, półkrwi Włoszka i córka Tessy Capponi-Borawskiej, pisarki zajmującej się kulturą stołu, możemy rozwiać niepewność. Szykuje się coś wyjątkowego.
Małgosia Minta i Flavia Borawska-Bromska Małgosia mają własną formułę – pięć włoskich miast, czyli pięć różnych tradycji kulinarnych – od Wenecji przez Neapol po Rzym. Poznamy starannie wyselekcjonowane bary i restauracje, charakterystyczne smaki, unikalne potrawy oraz osobowości działające na lokalnej scenie kulinarnej, a także bardzo interesujące przepisy do wypróbowania w domu.
Japoński selfcare: „JapanEasy Bowls & Bento: Simple and Satisfying Japanese Recipes for All Day, Every Day”
Moda na japoński ramen dotarła nad Wisłę jakiś czas temu. Bento, czyli praktyczne i proste pudełka z jedzeniem do pracy, to trend, na który wciąż czekam, tym chętniej sięgam po nową książkę Tima Andersona, specjalisty od upraszczania kuchni japońskiej dla ludzi Zachodu.
W „JapanEasy Bowls & Bento” pokazuje, jak przygotować oryginalne potrawy na co dzień – sycące zupy z makaronem, rozgrzewające curry, szybkie przekąski do pracy (łącznie z deserami).
Proste i praktyczne: „Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy”
Autorki polecają wziąć odpowiedzialność za zbilansowaną dietę we własne ręce. Objaśniają zasady dietetyki, żebyśmy raz na zawsze zapomnieli o przypadkowych kanapkach, kalorycznych batonikach czy drogich i ciężkich obiadach w mieście. Krok po kroku przygotowują do rozsądnego i ekonomicznego gotowania, które zapewni komfort w trakcie długiego dnia pracy. Podpowiadają, jak wybrać pudełka na lunch, zrobić dobrą listę zakupów, zrealizować przepisy na makarony, sałatki, wrapy, omlety czy koktajle. Dla kulinarnych racjonalistów.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.