Światowy dzień gumy do żucia obchodzimy 1 lutego. Historia tego produkty sięga lat 60. XIX wieku. Ten dzień celebruje marka Orbit. Szacuje się, że w Polsce sprzedaje się 222 mln opakowań gum rocznie.
W latach 60. XIX wieku gumę do żucia spopularyzował Amerykanin Thomas Adams. Na początku miała ona postać brązowych bryłek żywicy. Dopiero William Wrigley Jr. dodał do niej wyciąg z mięty pieprzowej. Dziś gumy do żucia sprzedawane są w różnych kształtach, rozmiarach, smakach i kolorach. Popyt na nie wiele mówi o potrzebach konsumentów różnych krajów. Japończycy lubią, gdy żuciu towarzyszą dodatkowe efekty, jak drętwienie języka, a w Turcji tradycją stało się żucie gumy po posiłkach. Z tego zwyczaju rezygnuje się jednak po kolacji, gdyż żucie gumy po zachodzie słońca uważane jest za zły omen.
Guma do żucia na stałe wpisała się także do popkultury. Śpiewał o niej Justin Timberlake, a włoski rzeźbiarz Maurizio Savigny tworzył z niej swoje dzieła. Obecnie w Seattle i w San Luis znajduje się instalacja w formie ścian, na których każdy może przykleić swoja gumę.
W Polsce sprzedaje się aż 608 tys. sztuk gum dziennie (według raportu NielsenIQ). Tylko w poznańskiej fabryce Mars Wrigley codziennie produkowanych jest 65 mln drażetek gumy, które trafiają do konsumentów z aż 37 krajów na całym świecie. Żują ją mieszkańcy, m.in. Polinezji Francuskiej, Dubaju, Ekwadoru czy Sierra Leone. W Poznaniu w ciągu jednego roku powstają prawie 24 mld sztuk gumy do żucia, głównie miętowej, które stanowi aż 80 proc. produkcji.
Bezcukrowa guma do żucia: W trosce o zdrowe zęby
W codziennym życiu warto zainspirować się tradycjami Turków i sięgać po gumę bezcukrową po posiłkach. Jej żucie pomaga wypłukać resztki jedzenia poprzez stymulowanie produkcji śliny. Neutralizuje również kwasy produkowane przez bakterie osadu nazębnego i zmniejsza ryzyko powstawania próchnicy zębów. W 2022 r. badania brytyjskiego King’s College dowiodły również, że stosowanie gumy bez cukru redukuje ilość powstającej płytki nazębnej u dorosłych oraz pomaga poprawić stan szkliwa.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.