Kulinarna wyprawa do Tel Awiwu, boks z dostawą do domu, a może romantyczny wieczór z włoskimi przebojami? Wiele warszawskich restauracji przygotowało specjalną ofertę na dzień zakochanych. Sprawdzamy, gdzie warto zarezerwować stolik.
Bibenda: Ucztuj, z kim chcesz
Od 12 do 14 lutego oprócz dań z regularnej karty goście będą mogli skusić się na czterodaniowe menu z koktajlem krewetkowym z aoili, chili, tajską bazylią i limonką, brioszką z irlandzkimi mulami, fasolą Piękny Jaś oraz pikantną ‘ndują, ośmiornicą z chipsami i słodkim habanero oraz, na deser, musem czekoladowym z wiśniami w burbonie i bitą śmietaną.
Dyletanci: W rękach ekspertów
Z okazji walentynek przez cały weekend goście restauracji będą mogli wybrać menu degustacyjne z sześciu dań. Nie zabraknie składników uchodzących za afrodyzjaki – zapiekanych ostryg z jarmużem i sosem bearnaise, toro tuńczyka błękitnopłetwego z polędwicą i omułkami, skorzonera z pomarańczami i miodem czy dzikiego turbota z wakame i orkiszem.
Kieliszki na Próżnej: Toast za miłość
Tylko 14 lutego skomponujemy walentynkowe menu z przystawek, dań głównych oraz deserów. Z mniejszych dań do wyboru będą m.in. por z sosem holenderskim i wędzoną papryką, marynowana troć z cykorią i słodko-kwaśnym rokitnikiem oraz pistacjami czy grzybowa „pasztetowa” z grillowaną, maślaną bułeczką oraz parmezanem, a z głównych: zimowy dorsz skrei z rabarbarem, fenkułem i bzem lub kluseczki z wiejskiego twarogu w grzybowym bulionie z chrupiącą szalotką i estragonem. Jeśli wpadniemy do Kieliszków w godzinach 16.00–18.00, otrzymamy do menu dwa kieliszki wina (od 18.00 walentynkowy prezent otrzymamy, robiąc rezerwację przy barze).
Cool Cat Bar: Na randkę i na wynos
Walentynki potrwają tu aż cztery dni (11–14.02), a w specjalnym menu pojawią się m.in. tempura z boczniaków z sosem z mango i rokitnika oraz świeżym jalapeño, grillowany i wędzony arbuz na grzance z chleba na zakwasie z pesto, musztardową cebulką, grillowaną dymką i sałatą, pieczona sałata rzymska z masłem anchois i prażonym panko czy wegańskie lody kokosowe w pączku bao, a do tego specjalne walentynkowe cocktaile – Turbo Lover czy Drunk in Love. Cool Cat zadba też o kwarantanników lub tych, którym po prostu nie chce się wyściubiać nosa z domu. W weekend w delikatesach pojawią się specjalne pozycje: zestaw DIY z bulgogami w wersji mięsnej lub wegańskiej oraz banofee.
Shoku: Miłosny boks
Od soboty do poniedziałku w Shoku będzie można zaopatrzyć się w walentynkowy boks, w którym znajdziemy wybór najpopularniejszych dań z menu restauracji, m.in. tempurę z krewetek w płatkach zielonego wietnamskiego ryżu oraz grillowane krewetki marynowane w mleku kokosowym i chili, tataki z opalanego łososia z domowym sosem ponzu, grillowany stek z kalmara, sałatkę z mango z sosem tamaryndowym, ogórkiem i miętą, ryż jaśminowy oraz sałatę ze świeżymi ziołami. Delicji starczy na cały wieczór.
The Eatery: Marmury i afrodyzjaki
Jedną z naszych ulubionych miejscówek po prawej stronie Wisły jest The Eatery. Cenimy ją za świetny dizajn i współczesną odsłonę polskich smaków. Od piątku do walentynkowego poniedziałku, oprócz dań z regularnego menu, w The Eatery będzie można zamówić menu degustacyjne składające się z amuse bouche, wybranego startera (tatar z łososia z limonkowym majonezem na domowej focaccii lub tatar z buraka z awokado i focaccią), krem z pieczonej papryki, pierś z kaczki z kaszą gryczaną i demi glace lub pieczony seler z jabłkiem i palonym masłem oraz budyń w czekoladzie z wiśniami i pistacjami na deser.
La Sirena: Latynoskie emocje
Jeśli podkręcić temperaturę wieczoru, to tylko tutaj. W walentynkowy wieczór w La Sirenie będzie serwowane menu degustacyjne z cucurucho, czyli trzema smażonymi krewetkami z czosnkiem, limonką, podlane tequilą, zapieczone pod kremem z kukurydzy i serem, enchiladas z wołowiną w salsie roja podawane z odświeżającą sałatką z endywii, a na słodki finał churros ze słonym karmelem i białą czekoladą. Do tego wystarczy zamówić ulubione koktajle lub firmowe mocktaile. Uwaga: tego wieczoru na gości czekają dwuosobowe stoliki, ale też stolik, który pomieści 4–5 osób, idealny na double date albo wieczór z przyjaciółmi.
Youmiko: Z miłości i z roślin
Specjalizująca się w roślinnym sushi Youmiko przygotowała z okazji Święta Zakochanych dwie atrakcje. Po pierwsze, w poniedziałek, 14 lutego, w lokalach Youmiko będzie oferowane menu degustacyjne z 13 rodzajami sushi (plus dwie przystawki i deser). Youmiko poleca też flagowy zestaw Jiro dla dwóch osób, w którym nie zabraknie rolek i nigiri ze składnikami uważanymi za afrodyzjaki.
Lourse: Słodki drobiazg
O tych, którzy zamierzają celebrować walentynkowy wieczór w domowym zaciszu, zadba Lourse, czyli butikowa cukiernia hotelu Raffles Europejski. Z okazji walentynek w słodkiej witrynie pojawi się deser na bazie biszkoptu cytrynowego, który przełożono jedwabistym musem waniliowo-cytrynowym z dodatkiem rabarbaru. Walentynkowy deser będzie dostępny na miejscu i na wynos w dniach 12–14 lutego.
Europejski Grill: Walentynki na pięć gwiazdek
Walentynkowe menu opracowane przez szefa kuchni Hotelu Raffles Europejski, Benata Alonso, będzie dostępne w dwa wieczory – 12 i 14 lutego.
W czterodaniowym zestawie znajdziemy irlandzkie ostrygi z jabłkiem Granny Smith i słodko-kwaśnym verjus z Perigord, tatar z tuńczyka i awokado, a na danie główne – pieczoną dziką perliczkę z sosem z białej trufli, cassoulet z czarnej soczewicy oraz zimowymi warzywami. Wieczór zakończy deser – parfait z krwistej pomarańczy z rabarbarem i różą. Menu dla dwóch osób jest dostępne w zestawie z napojami bezalkoholowymi lub z napojami oraz szampanem Ruinart Brut.
Port Royal: Afrodyzjaki z morza
Owoce morza to jedne z najmocniejszych afrodyzjaków. Port Royal wydaje się więc dobrym adresem na walentynkową randkę. Przez cały weekend poprzedzający Dzień Zakochanych w karcie restauracji pojawią się dania spoza regularnego menu, m.in. carpaccio z tuńczyka z truflami, risotto z bisque z langustynek czy tagliatelle z homarem oraz suflet matcha.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.