
Z lukrem czy z cukrem pudrem? Z różą albo kremem pistacjowym? Tradycyjne polskie, a może amerykańskie? Tuż przed najsłodszym dniem w roku podpowiadamy, dokąd wybrać się na pączki.
Odette: Na cztery smaki
Odette już na dobre wpisała się w słodką mapę Warszawy, zachwycając różnorodnymi cukierniczymi kreacjami, wśród których nie mogło zabraknąć pączków. Szef cukierni Krzysztof Rabek kusi w tym roku czterema smakami: pączkiem z jedwabistym pistacjowym kremem na bazie domowej pasty pistacjowej z dodatkiem soli morskiej oraz – dla przełamania smaku – dodatkiem konfitury z malin, pączkiem z kremem waniliowym z dodatkiem wanilii z ekologicznych upraw na Madagaskarze, pączkiem z kremem o smaku egzotycznych owoców oraz propozycją dla miłośników czekolady, pączkiem z kremem z francuskiej czekolady Valrhona z praliną z orzechów laskowych.
Odette, Warszawa, Al. Ujazdowskie 18, ul. Leszczyńska 12, ul. Twarda 4
Ciastko z dziurką: Malinowy król
W ten tłusty czwartek w cukierni Ciastko z Dziurką Ani Frelak królować będzie malina. Na łasuchów czekają tu aż trzy propozycje. Pierwsza to ubiegłoroczny bestseller – i osobisty faworyt właścicielki – pączek z confit malinowym z różą, klasycznie dekorowany lukrem i ozdobiony płatkami róży. Koniecznie trzeba spróbować też pączka z budyniem śmietankowym i domowym dżemem z malin oraz – przygotowywanej jedynie w tłusty czwartek – inspirowanej pączkami brioszki z kremem i malinami.
Ciastko z Dziurką, Warszawa, ul. Wilcza 26
MOD Donuts: Pączki po amerykańsku i po włosku
Jeśli donuty kojarzą wam się wyłącznie z pstrokatymi oponkami o chemicznym smaku, zajrzyjcie do MOD-u. Pączki i używane do ich zdobienia lukry i polewy są przygotowywane na miejscu z naturalnych składników (masło, jajka, czekolada, śmietanka, cytrusy). Jest w czym wybierać – od amerykańskiego klasyka, czyli donuta z cytrynowym lukrem i makiem, przez różowego donuta z polewą hibiskusową po donuty Oreo, z mleczną czekoladą, brûlée i sezonowe smaki (np. Red Velvet czy Black Forest Cake). MOD Donuts lubi rozpieszczać swoich klientów specjalnymi smakami – w sezonie zimowym można np. załapać się na pączka o smaku bombardino, inspirowanego słodkim, kremowym koktajlem pijanym na włoskich stokach narciarskich.
MOD Donuts, Warszawa, ul. Oleandrów 8, ul. Paryska 37
Panna: Panna i pączki
Panna to jeden z naszych ulubionych słodkich adresów, głównie za sprawą oryginalnych połączeń smaków zamkniętych w – nie tylko słodkich – wypiekach. Z okazji tłustego czwartku cukiernia przygotowała pączki w dwóch autorskich smakach: z nadzieniem z płatków dzikiej róży i malin, ze słonym karmelem i pigwowcem, z kwaśnym jabłkiem i musem malinowym oraz nadzieniem pistacjowym z jeżyną i hibiskusem.
Panna, Warszawa, ul. Kwiatowa 15
Kukułka: Tłusty czwartek na słodko
Cukiernia Kukułka już dawno udowodniła, że świetnie radzi sobie z tradycyjnymi polskimi słodkościami, a w tegoroczny tłusty czwartek pracownia z Mokotowskiej postanowiła rozpieścić wszystkie, jak pieszczotliwie mówi o swoich klientach, „słodkie ząbki”. Do wyboru mamy kilka smaków pączków: nadziewane konfiturą z róży, oprószone cukrem pudrem lub glazurowane lukrem, z kremem pistacjowym, nadziewane konfiturą z czarnej porzeczki, z malinami lub nadzieniem z mango i marakui.
Kukułka, Warszawa, ul. Mokotowska 52
Belvedere Café: Smak tradycji
Pączki z widokiem na Trakt Królewski zjemy w Belvedere Café, która swoim stylem i smakami nawiązuje do klasycznych przedwojennych kawiarni. W karnawałowej witrynie znajdziemy pączki w czterech smakach, które w ubiegłym roku pokochali goście. Obok tradycyjnych pączków z nadzieniem z marmolady różanej, ozdobionych lukrem i płatkami róży, są tu lukrowane pączki z nadzieniem waniliowym, pączki z kremowym nadzieniem orzechowym, polewą kakaową i posypką z kruszonych orzechów oraz – obstawiamy, że będzie to bestseller sezonu – pączki z nadzieniem pistacjowym i pistacjowym toppingiem.
Belvedere Café, Warszawa, Krakowskie Przedmieście 4

Słodki Słony: Pączek de luxe
Znam takich, którzy uznają tylko jednego pączka – tego według przepisu Magdy i Lary Gessler. To pączek zdecydowanie luksusowy (w końcu adres przy Mokotowskiej zobowiązuje) – dużo tu nadzienia, dużo lukru i malinka lub garść pomarańczowej skórki jako pączkowa wisienka na torcie. Luksusowa jest też cena, ale fanów pań Gessler to nie zraża, bo smak słodkich ciastek wszystko wynagradza. Do wyboru w witrynie czekają dwa rodzaje: pączek klasyczny, z konfiturą różaną i skórką pomarańczową, oraz pączek z konfiturą z malin ozdobiony świeżym owocem.
Słodki Słony, Warszawa, ul. Mokotowska 46
Eter: Pączki w Eterze
Eter wyznaje zasadę, że pięknymi i pysznymi ciastkami powinni móc cieszyć się wszyscy, także ci, którzy chcą lub muszą unikać nabiału lub jajek. Cała tutejsza oferta jest w stu procentach roślinna. Na tłusty czwartek Eter przygotował cztery smaki pączków: róża-malina, solona pistacja, pandan kaya (kaya to azjatycki „dżem” z kokosa) oraz pączki-delicje, nadziewane kremem czekoladowym i konfiturą z mandarynki. Na tym tłusty czwartek w Eterze się nie skończy, bo w witrynie pojawią się też dwa okolicznościowe donuty: London Fog, inspirowany smakiem herbaty earl grey z mlekiem, oraz Pekan Espresso z lukrem espresso, orzechami w karmelu i prażonymi ziarnami kawy.
Eter, Warszawa, ul. Hoża 5/7
Domo Bake: Po brzegi
Dużo kremu, mało ciasta – to strategia Domo Bake na tłusty czwartek. Cukiernia przygotowała coś zarówno dla miłośników tradycji, jak i amatorów cukierniczego freestyle’u. Wybierać możemy między klasycznymi lukrowanymi pączkami z nadzieniem malinowo-różanym, z pistacjowym kremem pâtissière, pączkami crème brûlée oraz peanut butter & jelly, czyli połączeniem kremu orzechowego oraz owocowej konfitury.
Domo Bake, Warszawa, ul. Dobra 26
Lukullus: Pochwała klasyki
Najbardziej warszawski z warszawskich pączków, pochwała klasyki w najlepszym wydaniu. Rumiane, maślane, z równiutką obwódką, polane perłowym lukrem i wypełnione konfiturą z róży damasceńskiej. Dodatkowo w tym roku ekipa Lukullusa przygotowała aż trzy nowe smaki pączków. 15 lutego zadebiutował pączek kanadyjski z prażonymi szarymi renetami i kremem z syropu klonowego Grade A. Kolejnego dnia swoją premierę miał pączek japoński – z kremem na bazie matchy Happa to Mame oraz yuzu. Na finał, 17 lutego w cukierniach pojawił się pączek jesienny, z waniliowym kremem na bazie mascarpone oraz domową praliną z orzechów pekan. Prócz tradycyjnych pączków w Lukullusie kupimy też malutkie pączki bez nadzienia, równie urocze, jak uzależniające.
Lukullus, Warszawa, ul. Chmielna 32, ul. Walecznych 29, ul. Mokotowska 52a, Westfield Mokotów
Charlotte: Pączek zamiast croissanta
Do Charlotte zwykle wpada się po maślanego croissanta czy pain au chocolate, ale z okazji tłustego czwartku w witrynach bistro pojawiają się także pączki. Do wyboru będą klasyczne pączki nadziewane konfiturą malinowo-różaną Charlotte z lukrem i skórką pomarańczy oraz pączki podwójnie wypełnione kremem z białej czekolady i konfitury malinowej Charlotte (ulubionym połączeniem smaków gości Charlotte), posypane malinowym cukrem. Trzecim wyborem będą pączki nadziewane francuskim kremem Diplomat, oblane ciemną czekoladą. Pączki będą dostępne stacjonarnie, a od 3 lutego można składać zamówienia online.
Charlotte, Warszawa, ul. Nowy Świat 6/12, ul. Próżna 7, Al. Wyzwolenia 18, ul. Kieślowskiego 7, ul. Przy Agorze 15
Cała w Mące: Pączki raz w roku
Pojawiają się tylko raz w roku, ale zdecydowanie warto na ten moment czekać. W końcu Cała w Mące to jeden z topowych glutenowych adresów w Polsce. Z okazji tłustego czwartku Monika Walecka i jej piekarski team przygotują pączki w trzech wariantach: nadziewane tradycyjną konfiturą różaną, słodkim kajmakiem i powidłami śliwkowymi.
Cała w Mące, Warszawa, ul. Krasińskiego 18 (wejście od Próchnika)
DEJ: Pączki do szóstej
Na co dzień w Deju (po duńsku „ciasto”) można złapać świetne chleby na zakwasie, bagietki, maślane croissanty i puszyste drożdżówki. Z okazji tłustego czwartku królować będą pączki. W tym roku zjemy tu ich aż sześć smaków: Boston Cream, czyli pączek z nadzieniem waniliowym i czekoladową polewą, pączek nadziewany ganache z białej czekolady oraz dżemem porzeczkowym, pączek z kremem pistacjowym, egzotyczny pączek z kremem marakuja-banan-limonka oraz polewą czekoladową infuzowaną herbatą earl grey, a także dwa pączki roślinne: klasyczny, z nadzieniem malinowo-różanym oraz z kremem z orzechów laskowych z wiśniami w syropie. Uwaga: wszystkie smaki jednocześnie będą dostępne jedynie w tłusty czwartek, ale już wcześniej w witrynie będzie można znaleźć pączki w wybranej na dany dzień wersji.
DEJ, Warszawa, ul. Płatnicza 57
Tadam: Klasyczny pączek i wariacje razy sześć
W cukierni Tadam tłusty czwartek obchodzony jest w kilka kolejnych weekendów przed wielkim finałem zaplanowanym na 27 lutego. Cukiernia przygotowała kilka autorskich smaków nadzienia, które zadebiutowały już w ostatni weekend stycznia, a od 14 lutego w wolnej sprzedaży pojawiły się wszystkie smaki, co tworzy świetną okazję do powrotów i kolejnych testów. W tym roku czekają na nas pączki z lekkim kremem o smaku marakui, nadziewane musem z jabłek infuzowanym sokiem z egzotycznego owocu, z kremem pistacjowym i praliną pistacjową oraz pączki z musem z malin i konfiturą różaną oraz kremem waniliowo-śmietankowym.
Obok autorskich smaków nadzienia pojawił się też się pączek klasyczny, ale w jakościowej odsłonie, z wykonaną w cukierni marmoladą wieloowocową z jabłek, truskawek, wiśni, czarnej porzeczki, malin i oczywiście płatków róży w cukrze. Pączek jest oblany ręcznie robioną pomadą z dodatkiem soku z pomarańczy i udekorowany kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Tadam, Warszawa, ul. Józefa Szanajcy 11
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.