Puszysty sernik, bogaty od bakalii piernik, ciastka w kształcie bombek – podpowiadamy, w jakich lokalach szukać najpyszniejszych świątecznych wypieków.
Bombki do zjedzenia z Odette
„Zbyt ładne, by je zjeść” – ta myśl często towarzyszy mi podczas wizyt w cukierni Odette. Ale nie ma co zwlekać z wbiciem widelczyka czy łyżeczki, bo smak dorównuje urodzie. Tak jest choćby w przypadku świątecznych bombek dostępnych w trzech różnych kolorach i przyporządkowanych im smakach (np. z musem mascarpone z owocami leśnymi z dodatkiem anyżu i cynamonu lub z marakują i jaśminem) czy mikołajkowych czapeczek, w których kryją się delikatny mus waniliowy z dodatkiem pomarańczy i przypraw piernikowych, malinowa galaretka z żurawiną i biszkopt z migdałów. Oprócz słodkich drobiazgów w Odette zamówimy bożonarodzeniowe torty inspirowane francuskim klasykiem świątecznym, czyli Bûche de Noël, bożonarodzeniową kremówkę przekładaną maślanym kremem z orzechów laskowych, maku i bakalii, a także sezonowe tarty i babki.
Pierniczki podrzuca Kukułka
Dobry adres dla tych, którzy w święta chcą się otoczyć nostalgicznymi smakami w najlepszym wydaniu. W Kukułce znajdziecie wiedeński sernik: kremowy i niezbyt słodki, piernik, babkę pomarańczową oraz lukrowany makowiec. A także kukułkowe pierniczki idealne, by najpierw zawiesić je na choince, a potem zjeść.
Na bogato w Lukullusie
Znam takich, dla których Boże Narodzenie bez makowca z Lukullusa się nie liczy. Jest tak pełen maku i bakalii, że właściwie składa się wyłącznie z nadzienia. Zdobiony czerwonym pieprzem i pistacjami, stanowi prawdziwą ozdobę stołu. W Lukullusie warto zaopatrzyć się też w piernik w kształcie choinki oraz piemoncką babkę z orzechami czy klasyczny sernik krakowski.
Piernik z Pracowni Panna
Znana z powściągliwych form i nieoczywistych smaków Pracownia Panna to dobry adres, jeśli szukamy oryginalności. Nas szczególnie urzekł sernik dyniowy, na którym pysznią się koraliki rubinowych żurawin oraz zimowe tarty: rokitnikowa i makowa.
Choinka w karmelu z MOD
Popularny warszawski MOD znany jest bardziej z czerpiącej ze smaków Azji kuchni i naturalnych win niż z bożonarodzeniowych specjałów, ale w tym nietypowym roku szef kuchni Trisno Hamid przygotował wyjątkowe menu na wynos. Deser jest naprawdę imponujący, bo co innego można powiedzieć o wysokiej na kilkadziesiąt centymetrów wieży z wypełnionych kremem miniptysi, opatulonych girlandami złocistego karmelu.
Świąteczne pączkowanie w MOD Donuts
Każda okazja jest dobra na paczki. Dlatego na święta ekipa pączkarni MOD Donuts przygotowała specjalny set w okolicznościowych kształtach i kolorach.
Panettone dla pani i pana w Montażowni Cukierniczej
Dla panettone warto choć raz w życiu spędzić Boże Narodzenie w Włoszech. Leciutka jak obłoczek maślana baba, upstrzona migdałami, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową, choć z pozoru zupełnie prosta i zwyczajna, to jest to jeden z majstersztyków włoskiej myśli kulinarnej. W Montażowni Cukierniczej babę piecze się na zakwasie, więc ciasto ma pełniejszy smak. Babki są dostępne w dwóch rozmiarach i dwóch smakach – z rodzynkami w rumie, gorzką czekoladą oraz kandyzowaną skórką pomarańczową lub z pistacjami, wiśniami i białą czekoladą.
Słodkości na pięć gwiazdek z Lourse’a
Gdyby kiedyś zdarzyło mi się nocować w hotelu Raffles Europejski, to zamiast apartamentu prosiłabym o kanapę w... tutejszej cukierni. Na szczęście słodkości spod ręki hotelowego pastry chefa są na wyciągnięcie ręki dla każdego, kto tylko odwiedzi ukryty w lobby hotelu salonik Lourse’a. Z okazji świąt w witrynie zagościły specjalne słodkie kreacje, m.in. makowy strudel w kształcie wieńca, bożonarodzeniowy tort z pekanami i żurawiną, tort piernikowy z miodowym ganache i prawdziwie biżuteryjny sernik zdobiony kandyzowanymi cząstkami pomarańczy i białą czekoladą. Ciasta są dostępne w dużej wersji oraz jako pojedyncze porcje.
Świąteczne makaroniki od Znowu jej się upiekło
Pod żartobliwą nazwą kryje się makaronikowa manufaktura Magdy Jaretowskiej. Jej makaroniki trafiają do najlepszych stołecznych kawiarni, a od niedawna także do sklepu internetowego. Firmowane przez Jaretowską bezowe ciasteczka są nie tylko bajecznie kolorowe, ale i intensywne w smaku. Specjalnie na święta Znowu jej się upiekło i przygotowała zestaw z makaronikami z orzechowym i piernikowym nadzieniem.
Gwiazdka, Dziewczyny i Słodycze
Lubiana poznańska cukiernia przygotowała na święta solidną porcję wyjątkowych propozycji. Co powiecie na sernik makowo-marcepanowy? Albo tort piernikowy z kremem i konfiturą z czerwonej porzeczki? Albo ciasto orzechowe z kremem kajmakowym i pomarańczami lub z żurawiną i pistacjami? Biorę wszystko!
Pierniczki Igi Sarzyńskiej
Komu marzy się choinka zdobiona piernikami, ten koniecznie musi poznać Igę Sarzyńską, mistrzynię w ich zdobieniu. W świątecznej ofercie znaleźć można ciastka, które spodobają się dzieciom, ale także bardziej dorosłe, misternie zdobione lukrem śnieżynki i chatki.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.