Co ożywi jesienne poranki? Śniadania, które znamy z mediów społecznościowych
Jesień to wymarzony czas na kulinarne eksperymenty. Jeżeli akurat nie mamy ochoty na gotowanie, a pogoda o poranku zachęca raczej do zostania w łóżku, niż do krojenia składników - nic straconego. Śniadanie można łatwo zamówić, a oto trzy wiralowe alternatywy dla ich klasycznych wersji. Każda warta spróbowania, a wszystkie znajdziecie na Pyszne.pl, teraz z bezpłatną dostawą do końca września.
Światem kulinarnym, podobnie jak modą, rządzą sezonowe trendy, których popularność zawdzięczamy zarówno znanym szefom kuchni, jak i kreatywnym użytkownikom mediów społecznościowych. O tym, co najchętniej jedliśmy w ostatnim czasie, opowiada Raport Food Trendów Pyszne.pl 2023/24. Z pomocą branżowych ekspertów – Michała Korkosza, czyli Rozkosznego, i Basi Stareckiej, znanej szerokiej publiczności jako Nakarmiona Starecka – popularny serwis stworzył przegląd najważniejszych zjawisk i tendencji, które niepostrzeżenie zakradły się na nasze talerze.
Dane są jasne: coraz rzadziej sięgamy po książki lub nawet blogi kulinarne, a naszą kulinarną ciekawość pobudzają treści, które codziennie (i z łatwością) oglądamy na telefonie. Potem możemy chcieć je odtworzyć we własnej kuchni - według raportu robi tak aż 32% Polaków1. A wszystkie przepisy, które zwłaszcza rano mogą być zbyt czasochłonne w przygotowaniu z łatwością zamówimy. Wiralowe potrawy błyskawicznie przenikają dziś z ekranów do restauracyjnych menu.
Śniadanie na nowo
Pożywne śniadania nie muszą być nudne. Szczególnie gdy nadchodzi jesień warto pomyśleć o czymś, co pozytywnie wpłynie na wszystkie nasze zmysły i będzie nie tylko pyszne, ale też sprawi, że nadchodzące chłodne poranki staną się trochę bardziej wyjątkowe.
Na osłodę z okazji pożegnania lata serwis przygotował specjalną promocję, dzięki której w dniach 16–30 września, w myśl hasła „Zacznij swój poranek z Pyszne.pl”, jego użytkownicy będą mogli cieszyć się darmową dostawą śniadań z wybranych restauracji.
Aby ułatwić wam wybór, wybraliśmy trzy najsmaczniejsze (i najciekawsze) alternatywy dla klasycznych śniadań, które z łatwością zamówicie prosto do łóżka.
Puszyste placuszki
Jednym z najbardziej wiralowych przepisów ostatnich miesięcy są bez wątpienia japońskie fluffy pancakes. W Tokio puszyste niczym chmurka placuszki serwowane są zwykle z gałką lodów matcha, słodką pastą z czerwonej fasoli bądź syropem klonowym. Ich polskim odpowiednikiem są powracające do łask syrniki. Twarogowe placuszki znajdziecie m.in. w warszawskim Just Like You, serwowane z konfiturą wiśniową i kwaśną śmietaną, czy w krakowskim Fable Cafe w towarzystwie kremu z marakui i płatków kokosowych. Oto prawdziwy comfort food.
Chrupiąca granola
Po baked oats internet oszalał na punkcie scrambled oats, chrupiącej granoli robionej na patelni niczym jajecznica, a następnie serwowanej na jogurcie z ulubionymi dodatkami. Jeśli jednak nie macie czasu na przygotowywanie domowej wersji wiralowego dania, równie pyszne alternatywy znajdziecie w pobliskich kawiarniach. Gdańszczanom polecamy smoothie bowle z różano-kokosową granolą od Vana Restaurant, poznaniakom zalecamy przetestowanie mocno orzechowej granoli Sticky Blenders, a warszawiakom – domową rawnollę, czyli granolę bez pieczenia z Natural Concept.
Aromatyczny çılbır
Çılbır, czyli jajka po turecku, to najsmaczniejsza alternatywa dla szakszuki, którą niedawno na nowo odkryły rzesze młodych foodies. Zgodnie z tradycyjną recepturą jajka poché powinny być serwowane na gęstym jogurcie z mocą przypraw – najlepiej pieprzem Aleppo, czosnkiem i garścią świeżego koperku. Popularność çılbıru zapewniła mu już miejsce w wielu śniadaniowych miejscówkach, w tym w poznańskiej Jaglanej, warszawskiej Calimero Cafe i nowo otwartej cafe mili we Wrocławiu.
1 Raport Food Trendów Pyszne.pl 2023/24.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.