Znaleziono 0 artykułów
05.10.2022
Artykuł partnerski

Jedz na zdrowie

05.10.2022
Fot. Getty Images

Zdrowa dieta wcale nie musi oznaczać wyrzeczeń. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W przygotowywaniu zdrowych posiłków pomoże nowoczesna kuchenka z piekarnikiem OptiBake marki Gorenje.

Wiele osób źle reaguje na słowo „dieta”. Bo kojarzy się ono z wyrzeczeniami, z jedzeniem zdrowym, ale niezbyt smacznym. A przecież dieta to nic innego, jak sposób odżywiania. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, by połączyć wymogi smaku i zdrowia. Specjaliści od dawna mówią, że żyjemy w czasach nadmiaru, kiedy jedzenie jest stosunkowo niedrogie. Jemy więc za dużo. Oczywiście, najtańsze jest jedzenie słabej jakości, wysoko przetworzone. Jeśli widzimy na opakowaniu bardzo długi i skomplikowany skład, kiedy kolejne pozycje na liście składników brzmią, jak nazwy wyjęte z podręcznika chemii, możemy być pewni, że ta rzecz naszemu zdrowiu się nie przysłuży. W zdrowym jedzeniu chodzi o rzeczy proste: kasze, ziemniaki, makarony, warzywa. Jeśli mięso, ryby czy nabiał, to najlepiej z kontrolowanych hodowli, których certyfikaty uchronią nas przed nadmiarem antybiotyków dodawanych do zwierzęcej karmy. Jeśli jajka, to ze stemplem 0 lub 1, czyli od kur, które nie mieszkają w klatce.

Fot. Materiały prasowe

Cukru należy unikać

W zdrowej diecie wcale nie chodzi o to, żeby maksymalnie pozbyć się tłuszczu. Dobre tłuszcze są nam potrzebne, chociażby dlatego, że część witamin rozpuszcza się właśnie w nich. Jeśli ograniczymy je do zera, nie będą mogły zostać przez nas przyswojone. Dużo gorszy od tłuszczy jest cukier, w dzisiejszych czasach dodawany „dla smaku” niemalże do wszystkiego, nawet keczupu czy frytek! Niestety, słodkości nie są naszemu organizmowi potrzebne. To tylko puste kalorie, której później trzeba będzie spalić.

Nadmiar cukru w diecie rozregulowuje gospodarkę hormonalną, sprzyja insulinooporności i, oczywiście, tyciu. Batoniki, lody, ciastka, słodkie soczki czy gazowane napoje powinny gościć w naszej diecie sporadycznie, zwłaszcza że cukier uzależnia. Im więcej go jemy, tym bardziej go pragniemy. Jeśli rzeczywiście potrzebujemy odrobiny słodyczy, zawsze można sięgnąć po owoce. Fruktoza nam nie zaszkodzi, a wszystkie owoce, oprócz cukrów prostych, dodatkowo mają w sobie mnóstwo mikroelementów, witamin i błonnika, nazywanego „czyścicielem organizmu”, bo usuwa z organizmu niepotrzebne resztki przemiany materii.

Fot. Materiały prasowe

Racjonalne odżywianie

W zasadach dotyczących zdrowej diety często mówi się o odżywianiu racjonalnym. Co to znaczy? Nie głodzimy się, nie stosujemy diet eliminacyjnych, np. wysokobiałkowych, całkowicie pozbawionych węglowodanów, czy też tylko warzywnych, bo w dłuższym czasie obrócą się przeciwko nam. Do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu potrzebujemy i węglowodanów, i białek, i zdrowych tłuszczy, i witamin. Jakikolwiek dłuższy brak któregokolwiek składnika w naszej diecie sprawi, że nasz organizm później będzie chciał go zmagazynować. To właśnie stąd bierze się efekt jo-jo, czyli nadmiernego i szybkiego przybierania na wadze po zastosowaniu diety.

Fot. Materiały prasowe

Racjonalne odżywianie oznacza pięć nie za dużych porcji jedzenia w ciągu dnia. Zróżnicowanych, zbudowanych w oparciu na warzywach. A co jeśli nagle dopadnie nas głód? Nie szukamy nerwowo po kieszeniach czy szufladach ciastek. Przygotujmy zamiast tego paprykę, ogórki, pomidory czy pokrojone marchewki. Tego typu przekąski na pewno nam nie zaszkodzą! Jak się do tego przekonać? Przede wszystkim, mieć pod ręką. Niektórym pomagają też zdjęcia, które porównują zawartość kaloryczną potraw. Dwieście kalorii batonika wobec dwustu kalorii w sałacie z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, mozarellą i kromką pieczywa.

Małe grzeszki

Jeśli nie jesteśmy w stanie dać sobie bez słodyczy rady, pozwólmy sobie czasem na mały grzech. Jeśli uwielbiamy lody, wybierzmy mało słodkie sorbety, jeśli nie możemy żyć bez czekolady, sięgnijmy po dwie kostki gorzkiej. Warto pamiętać, że pierwsza kostka smakuje dokładnie tak samo, jak cała tabliczka.

(Fot. Materiały prasowe)

Przygotowanie jedzenia

Oczywiście, sposób przygotowania jedzenia również ma znaczenie w zdrowej diecie. Od smażenia w głębokim tłuszczu zdrowsze jest pieczenie, od gotowania w garnku, gotowanie na parze. Tu z pomocą przyjdą nowoczesne sprzęty domowe. Nową linię piekarników OptiBake Gorenje stworzono z myślą „Gotowaniem zajmiemy się my. Ty ciesz się życiem”. Urządzenia wyposażono w wiele przydatnych i innowacyjnych funkcji, których celem jest ułatwienie codziennego życia. Dzięki AirFry uzyskasz chrupkość dania bez smażenia w głębokim tłuszczu. Metoda wykorzystuje intensywne pieczenie i gorące powietrze, dzięki czemu posiłek jest mniej kaloryczny i zdrowszy. AirFry jest idealnym zamiennikiem smażenia. Jeśli zależy ci na soczystości dania, warto skorzystać z funkcji SteamAssist, która piecze na parze. Dzięki temu potrawy są równomiernie upieczone i zachowują wszystkie wartości odżywcze. Pieczenie na parze to jedna z najzdrowszych metod gotowania.

Fot. Materiały prasowe

Aby ułatwić twoją pracę, urządzenia OptiBake Gorenje wyposażono w 22 automatyczne programy pieczenia, dzięki czemu szybko i bez problemu przygotujesz idealnie wypieczone ziemniaki, pieczoną rybę, a jeśli masz ochotę – domową pizzę! Dzięki specjalnemu programowi upieczesz ją w kilka minut w temperaturze 300°C – niczym we włoskiej restauracji. Piekarniki posiadają również funkcję StepBake, która pozwala zaprogramować trzy etapy pieczenia i dzięki temu przyrządzić bardziej wymagające potrawy. Nie musisz martwić się o zmianę temperatury na czas. Od czego zacząć przygodę z nowym piekarnikiem? Może upieczemy domowy chleb? Oto prosty i sprawdzony przepis. Polecamy także sposób na pizzę i pieczone ziemniaki.

Domowy chleb

Składniki na przystawkę:

mąka pszenna biała – 2 łyżki
cukier – 1 szczypta
świeże drożdże – 20 g
sól – 1 szczypta
letnia woda – 100 ml

Składniki na ciasto:

mąka pszenna biała – 500 g
sól – 1 łyżeczka
olej roślinny – 1 łyżka
letnia woda – 300 ml

Fot. Materiały prasowe

Przygotowanie:

Przygotować przystawkę. Pokruszone drożdże wymieszać z mąką, cukrem i solą w letniej wodzie, aż do uzyskania gładkiej mieszaniny. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 5 minut.
Przygotować ciasto. Do przystawki dodać mąkę, a następnie oliwę i sól. W czasie zagniatania dolać letniej wody. Zrobić z ciasta kulę, przykryć bawełnianym ręcznikiem i pozostawić na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi swoją objętość).
Zagnieść ciasto jeszcze raz, uformować bochenek i umieścić go na blasze wyłożonej papierem pergaminowym do pieczenia. Przykryć chleb bawełnianym ręcznikiem i pozostawić na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem zrobić na chlebie cztery ukośne nacięcia, aby zapobiec jego popękaniu.
Funkcja SteamAssist pozwoli ci upiec chleb z chrupiącą skórką i miękkim, pachnącym środkiem.
Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i przed pokrojeniem poczekać, aż ostygnie.

Pieczone ziemniaki

Pyszne i chrupiące, idealne jako dodatek lub danie główne w towarzystwie sałatki.

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

sól – 1 szczypta
pietruszka – 1 gałązka
obrane ziemniaki – 180 g
olej roślinny – 3 łyżki

Przygotowanie:

Obrać i pokroić ziemniaki w ósemki.
Wysmarować ziemniaki i naczynie żaroodporne oliwą.
Ustawić piekarnik na funkcję AirFry, piec ok. 40 minut, a w czasie pieczenia przewracać ziemniaki łopatką na drugą stronę.

Przyprawić do smaku solą i pietruszką.

Natalia Gruz
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Jedz na zdrowie
Proszę czekać..
Zamknij