Znaleziono 0 artykułów
11.11.2024

Podcast „Wspólna kuchnia”, s. 1, odc. 2: Manzari z Lubov Gryn

11.11.2024
Podcast „Wspólna kuchnia” (Fot. Aleksandra Modrzejewska)

Lubov Gryn podczas warsztatów „Wspólnej kuchni”, które odbyły się 27 października 2024 roku w Zamku Ujazdowskim w Warszawie, przygotowała swoje popisowe danie, manzari, z przepisu pochodzącego z regionu Podole w Ukrainie, spersonalizowanego przez nią i jej męża. Manzari to jej ukochane danie, które zawsze gotuje dla gości i, co najważniejsze, dla swojej rodziny, gdy spotykają się ponownie po rozłące. Jest to również zawsze pierwszy posiłek, który przygotowuje dla swojego syna Vlada, gdy odwiedza go w Warszawie.

Jakie zwyczaje towarzyszą jedzeniu w Ukrainie? Jak wiele kuchnia ukraińska ma wspólnego z kuchnią polską? Jak przygotować manzari? Jaka jest historia przyjazdów Lubov do Polski?

Lubov Gryn jest nauczycielką szkoły podstawowej z Kijowa i matką Vlada, jednego z współtwórców Kolektywu Galas. Kiedy rozpoczęła się pełnoskalowa inwazja Rosji na Ukrainę, a rosyjska armia zbliżała się niebezpiecznie blisko Kijowa, Lubov i jej mąż podjęli trudną decyzję o ucieczce do Warszawy. Mieszkali tu przez siedem miesięcy, zanim postanowili wrócić do domu.

Inicjatywa „Wspólna kuchnia” rozpoczęła się trzy lata temu, a Lubov była jej pierwszą uczestniczką. Od tego czasu, wraz z Kolektywem Galas, dzieli się kulinarnymi tradycjami Ukrainy z warszawską społecznością, gotując różnorodne ukraińskie potrawy.

„Wspólna kuchnia” to doświadczenie wymiany wiedzy o przodkach i codziennych przeżyciach osób, które dzielą doświadczenia migracji i uchodźstwa. Goście projektu zapraszają nas do odkrywania korzeni kulturowych, z których wyrastają zwyczaje towarzyszące jedzeniu w ich rodzimych społecznościach. W podcaście poznajemy potrawy, przepisy, smaki nie tylko regionalnych potraw z różnych części świata, ale przede wszystkim tradycję, która za nimi stoi. Dzięki gościom i gościniom odkrywamy korzenie kulturowe, z których wyrastają zwyczaje towarzyszące jedzeniu w ich rodzimych społecznościach, obecnie dotkniętych opresją. 

Ze względu na to, że goście podcastu pochodzą z różnych części świata, a ich obecność w Polsce związana jest z doświadczeniem uchodźstwa, nie wszystkie odcinki będą mogły być nagrane w języku polskim. Odcinki w języku angielskim będą dostępne z polskimi napisami na platformie YouTube. 

Lubov Gryn podczas warsztatów „Wspólnej kuchni” (Fot. Artur Motolyanes)

Projekt „Wspólna kuchnia” realizowany jest przez kolektyw Galas w ramach rezydencji w Zamku Ujazdowskim w Warszawie we współpracy z Fundacją Małgosi Braunek „Bądź”. „Wspólna kuchnia” to warsztaty kulinarne, podczas których uczymy się przyrządzać potrawy, wymieniać się historiami, rozwijać wzajemną empatię i podtrzymywać naszą zbiorową pamięć – diasporyczną i lokalną, by tworzyć porozumienie, które buduje solidarność.

Podcastu „Wspólna kuchnia” możesz posłuchać na platformach SpotifyApple Podcasts oraz  oglądać na YouTube.

Zobacz także:

Orina Krajewska
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Podcast „Wspólna kuchnia”, s. 1, odc. 2: Manzari z Lubov Gryn
Proszę czekać..
Zamknij