Podcast „Wspólna kuchnia”, s. 1, odc. 3: Kwas z grzybami z Aliaksandrą Hushchą
Aliaksandra podczas warsztatów „Wspólnej kuchni”, które odbyły się 3 listopada 2024 roku w Zamku Ujazdowskim w Warszawie, przygotowała zupę – kwas z grzybami. To tradycyjna białoruska potrawa, proste i pyszne danie, które można podawać jako zwykły posiłek, a na dziady podaje się je wieczorem razem z kaszą.
Jakie zwyczaje towarzyszą jedzeniu w Białorusi, a szczególnie w regionie, z którego pochodzi Aliaksandra? Jak wiele kuchnia białoruska ma wspólnego z kuchnią polską? Jak przygotować kwas z grzybami? I jaka historia stoi za przyjazdem Aliaksandry do Polski?
Aliaksandra jest uchodźczyni z Białorusi. W Białorusi była bibliotekarką i prowadziła blog, na którym opowiadała historię swojej wsi Wielemicze. Po protestach w 2020 roku została zwolniona z pracy i doświadczyła prześladowań. Nie czuła się bezpiecznie, więc opuściła kraj. W Polsce mieszka już czwarty rok. Zajmuje się tu własnym projektem kulturalnym Zhyveteka, dotyczącym białoruskiej literatury, nadal prowadzi bloga o Wielemiczach. Pracuje w organizacji dziennikarskiej (z przyczyn bezpieczeństwa nie może podać jej nazwy)
Projekt „Wspólna kuchnia” realizowany jest przez kolektyw Galas w ramach rezydencji w Zamku Ujazdowskim w Warszawie we współpracy z Fundacją Małgosi Braunek „Bądź”. „Wspólna kuchnia” to warsztaty kulinarne, podczas których uczymy się przyrządzać potrawy, wymieniać się historiami, rozwijać wzajemną empatię i podtrzymywać naszą zbiorową pamięć – diasporyczną i lokalną, by tworzyć porozumienie, które buduje solidarność.
Podcastu „Wspólna kuchnia” możesz posłuchać na platformach Spotify, Apple Podcasts oraz oglądać na YouTube.
Zobacz także:
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.