Podcast „Wspólna kuchnia”, s. 1, odc. 5: Sambusy z Elmim Abdim
Elmi Abdi opowiada o Somalii, z której pochodzi, o swojej historii, o tym, jak trafił do Polski, o kulturze i smakach Somalii. Somalijskie sambusy to nadziewane trójkątne ciastka, które są bardzo popularną przekąską podawaną nie tylko w czasie ramadanu, lecz także od czasu do czasu jako przystawka. Jak dzisiaj żyje się w Somalii? Jakie smaki towarzyszą jej mieszkańcom? Jak przygotować sambusy?
Elmi Abdi z wykształcenia jest weterynarzem, absolwentem Uniwersytetu w Mogadiszu. Dwa lata pracował jako weterynarz w Somalii. Po emigracji do Polski zaczął działać w trzecim sektorze: obecnie jest prezesem Fundacji dla Migrantów „Dobry Start”. Jej celem jest promowanie dialogu i wymiany międzykulturowych doświadczeń. Działanie na rzecz wszystkich osób z doświadczeniem migracji i uchodźstwa. Propaguje ideę tolerancji i poszanowania praw człowieka. Elmi trafił do Polski przez zieloną granicę z Białorusią 27 lat temu. Uciekał ze swojej ogarniętej wojną ojczyzny – Somalii.
„Wspólna kuchnia” to doświadczenie wymiany wiedzy o przodkach i codziennych przeżyciach osób, które dzielą doświadczenia migracji i uchodźstwa. Goście projektu zapraszają nas do odkrywania korzeni kulturowych, z których wyrastają zwyczaje towarzyszące jedzeniu w ich rodzimych społecznościach, obecnie dotkniętych opresją.
W podcaście poznajemy potrawy, przepisy, smaki nie tylko regionalnych potraw z różnych części świata, ale przede wszystkim tradycję, która za nimi stoi.
Projekt „Wspólna kuchnia” realizowany jest przez kolektyw Galas w ramach rezydencji w Zamku Ujazdowskim w Warszawie we współpracy z Fundacją Małgosi Braunek „Bądź”. „Wspólna kuchnia” to warsztaty kulinarne, podczas których uczymy się przyrządzać potrawy, wymieniać się historiami, rozwijać wzajemną empatię i podtrzymywać naszą zbiorową pamięć – diasporyczną i lokalną, by tworzyć porozumienie, które buduje solidarność.
Podcastu „Wspólna kuchnia” możesz posłuchać na platformach Spotify, Apple Podcasts oraz oglądać na YouTube.
Zobacz także:
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.